Brewer's Favorites: Brouwers en hun favoriete speciaalbieren

Dit jaar hield Stappen & Shoppen een bijzondere bierproeverij met enkel kleine brouwerijen uit Breda en omstreken. De proeverij werd gehouden in het bijzondere restaurant van Café De Beyerd, een familiebedrijf met maar liefst 168 jaar historie! In het bijzijn van de 5e & 6e generatie van de familie werden de favorieten van zes brouwers geproefd en toegelicht.

Café de Beyerd bestaat al 168 jaar en in 1992 voegde de 6e generatie het restaurant toe aan het concept. Het restaurant draait evenals het café om het bier en zo wordt er in elk gerecht, ook bij de desserts, met bier gekookt. Het restaurant van de Beyerd heeft een prachtig uitzicht over de brouwketels van Brouwerij de Beyerd, die sinds 2004 een mooi aantal bieren brouwt waaronder enkele Bredase klassiekers. Toen in 2002 Brouwerij Oranjeboom aankondigde zijn brouwactiviteiten in Breda te staken, hebben vader Piet de Jonghe en zijn zoons Mikel en Orson een licentie aangevraagd om enkele Bredase klassiekers te kunnen brouwen in hun te bouwen brouwerij. In 2004, op 9 juni, werd de brouwerij officieel geopend en werd het eerste brouwsel, Drie Hoefijzers Klassiek, gepresenteerd. 

Nu, in 2017, hebben velen het ambacht een nieuwe impuls gegeven en kun je steeds vaker kiezen uit prachtige bieren uit eigen regio. Elke brouwer heeft zijn eigen innovatieve of klassieke recepten, methodes en technieken en dat zorgt voor een heel divers palet aan smaken. De bieren worden in een mooi aansluitende volgorde geproefd.

The Brewer's favorites: zes brouwers en hun twaalf favoriete speciaalbieren.

Mikel de Jong: 'Ik ben de zesde generatie van kasteleins in onze familie.'

Drie Hoefijzers Klassiek
Wij begonnen de proeverij met het authentieke huisbier van De Beyerd waar zij in 2004 mee startten. De klassieker die oorspronkelijk door Oranjeboom werd gebrouwen wordt onder licentie in de open kuipen van de Beyerd gebrouwen. Mikel geeft aan dat dit een van de twee favorieten is vanwege zijn historie maar, ook vanwege zijn doordrinkbaarheid. Het is een donkerblond zacht fruitig bier met een alcoholpercentage van 5%. Als het personeel om 23:30 een biertje mag drinken volgens het Beyerd reglement dan is Drie Hoefijzers Klassiek favoriet.

Beyerd Weizen
Dit troebele tarwebier is gebrouwen naar het Duitse Reinheitsgebot. Dat houdt in dat dit bier zonder toevoegingen is gebrouwen met enkel 50% tarwe en 50% gerst. Doordat het bier wordt gebrouwen met klassiek Beyerd gist is het bier frisser dan de meeste weizen bieren. Dit geeft het bier fris-zure fruittonen en een lichtere afdronk waardoor dit bier net als Drie Hoefijzers Klassiek goed doordrinkbaar is met een vol aroma.

Heer Van Oranje
Heer Van Oranje, craft bier gebrouwen op Nederlandse bodem. Innovatief, toegankelijk bier met respect voor tradities. Heer van Oranje brengt je een viertal vaste kwaliteitsbieren: Weizen, Pale Ale, India Pale Ale en een klassieke Saison. Daarnaast ook een aantal seizoensbieren, waaronder de Heer Van Oranje - Porter. Heel verschillende bierstijlen passend bij verschillende gelegenheden. Ieder bier is heel toegankelijk, maar met zijn eigen karakter, gevormd door de zorgvuldig geselecteerde grondstoffen en met passie en vakmanschap gebrouwen voor mannen én vrouwen met klasse. Heer Van Oranje brengt nieuwe bieren met elan en nodigt je uit om in stijl te proosten op goede tijden.

Saison
De Saison is van oorsprong een winter gebrouwen bier bedoeld voor de zomer. Een Belgische klassieker uit de provincie Henegouwen, opnieuw uitgevonden door de brouwers van Heer Van Oranje. Een blond speciaal bier, donkerder dan reguliere saisons door de toevoeging van karamelmout. Het zoetige bier heeft een frisse droge smaak met een fruitige zure afdronk.

Pale Ale
De Pale Ale van Heer Van Oranje is een licht bitter hoppig bier met een droog-fruitige smaak. Zijn licht bittere smaak heeft hij te danken aan de Europese hop. De troebele structuur kleurt het bier oranje en de afdronk kent een klein zuurtje.

Brouwerij Bliksem 
Zo oud als de natuur zelf, gevaarlijk en en altijd verrassend: Bliksem! Eerlijk bier van levensgenieters voor levensgenieters. Goed bier en goede muziek is voor ons een perfecte combinatie en het liefste compromisloos en snoeihard. F*ck de maandagochtend, geniet!

Saison in the Abyss
Op aanraden van het etiket op de fles wordt er bij het drinken van dit bier geluisterd naar: “Slayer - Seasons in the Abyss”. Dit bier smaakt zoals een Saison hoort te smaken. De Saison in the Abyss kent complexere smaken dan bijvoorbeeld een tripel en heeft een stevige smaak met een lange afdronk die subtiel weg ebt. Een heerlijke doordrinker voor de zonnige dagen of als dorstlesser na noeste arbeid op ’t land.

Hemel Vuur
Ook bij dit bier van Bliksem wordt een specifiek muzieknummer aangeraden, ditmaal “Thunderstruck” van “AC/DC”!  Dit goudblonde bier heeft alle clichés van een klassieke tripel, maar wel één met een Bliksem- inslag. Gebrouwen met 3 granen en 3 hoppen, is het alsof er een engeltje over je tong piest. Het bier heeft een bijzonder complex aroma.

Ramses Snoei: 'Wij brouwen met passie bier voor mensen die daarvan houden.'

Ramses
27 jaar geleden begon Ramses Snoeij met brouwen in Amerika, dit heeft hij hobbymatig doorgezet in Nederland om uiteindelijk professioneel door te zetten. Zijn rugbyclub bood hem een klankbord om de bieren te testen. Inmiddels heeft Ramses 34 verschillende bieren waarvan enkele vast in het assortiment. Ramses opereert vanuit 1 missie en 1 passie: bier brouwen voor de mensen die daar van houden! Ramses werkt in zijn kleinschalige productie graag met diverse streekproducten zoals spelt uit Made, Spring Balsemien honing uit de Biesbosch of kersen uit Raamsdonk. Zo heeft ieder bier zijn eigen, unieke, uitgesproken smaak.

Den Dorstige Tijger IPA
Den Dorstige Tijger (6%) is een India Pale Ale. Een IPA is traditioneel sterk gehopt. Het gebruik van hop als conserveringsmiddel, om een lange boottocht te kunnen doorstaan, is een oude Nederlandse truc. Dit gebruik is met goed resultaat overgenomen door de Engelse brouwers. Om de hopsensatie specifieker te maken is slechts één hopsoort gebruikt: de Single Hop US centennial  is 120 minuten continu toegevoegd. Het toevoegen van extra hop tijdens de lagering (Dry Hopping) versterkt de hopsmaak en de hopgeur zonder het bier bitterder te maken. 

Stout met Hout
Stout met Hout (8,5%) is een sterk, stoer doch elegant bier. Om de bier bewaarheid te ondersteunen is gagel en jeneverbes toegevoegd. Ardbeg Scotch whiskyhout, vanille en koffie complementeren de mout -smaken. Het 120 minuten continu toevoegen van Single hop UK Pilgrim draagt bij aan het exclusieve karakter van dit bier. Het is aangenaam kruidig met een toon van ceder en een vleugje citrus. Het toevoegen van extra hop tijdens de lage ring (Dry Hopping) versterkt de hopgeur en de hopsmaak zonder het bier bitterder te maken.

Ad Kusters: 'Het is geweldig om van je hobby je vak te kunnen maken en mensen te zien genieten van je product.'

Pimpelmeesch 
De Dorpsbrouwerij ‘Pimpelmeesch’ is het resultaat van het jarenlang hobbybrouwen van Ad Kusters. Als student chemie was Ad al in de weer met het brouwen van bier samen met zijn twee beste maten. Het hobby-brouwen werd langzamerhand professioneler en Ad ging met behulp van zijn maten zijn eigen recepten brouwen in een Belgische brouwerij. Maar de droom van een eigen brouwerij kwam uit in 2013 toen hij samen met zijn vrouw Dyann de Chaamse dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch startte in een authentieke 18e eeuwse langgevel boerderij.

Eigenwijsch
Dit bier is een British Style Strong Ale met 8.4% alcohol en is ontwikkeld in samenwerking met Eric Visser uit Breda. Hij is Nederlands Kampioen blind bierproeven 2014 – 2015 én 2016. Het bier wordt gebrouwen door de Dorpsbrouwer in Chaam in gelimiteerde oplage. Het is een roodkoperkleurig bier met een fruitige geur, een volmoutige smaak en een mooi bittertje in de afdronk. De fijne complexiteit in geur en smaak wordt uitsluitend verkregen door het gebruik van moutsoorten als Marris-Otter, Muchener, Caramunich- en Chocolademout, Willa-mette en Styrian Golding hop en gist. Er worden geen kruiden, specerijen of grote hoeveelheden extravagante hopsoorten gebruikt. Dat heeft dit bier niet nodig om toch een tikkeltje eigenwijs te zijn. 

Socius Oak
Deze Imperial Stout, gelagerd op eikenhout, is een diep donker bier van hoge gisting met 8,5% alc. vol. met een duidelijke toets van gebrande mout en eiken-hout. Mooi in balans door een licht zoete en tevens mout-bittere afdronk. Socius is synoniem voor metgezel, kameraad of begeleider. Dat is wat deze Stout zal zijn; goed gezelschap. Drink ‘m ook eens met een flinke scheut single malt whisky erin. Een knapperend haardvuurtje doet de rest. Vrienden voor het leven. En dát is nu precies waarom deze bieren een apart plekje in het assortiment van Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch innemen: De Chaamse brouwer hecht aan vriendschap en samenwerking; daar komen de mooiste dingen uit voort!

Roel Buckens: 'Ik experimenteer graag met bieren en laat mensen proeven wat er allemaal mogelijk is.'

Frontaal Brouwerij 
Frontaal is een jonge microbrouwerij uit Breda. Na een lange tijd een voorliefde voor speciaalbier te hebben gehad, was het nu tijd om het zelf te gaan brouwen! Brouwerij Frontaal is opgericht in 2014 door Roel Buckens, een actieve Bredase jongeman die een plekje tussen het groot aantal brouwerijen wilde bemachtigen. Hoe? Roel vindt dat we in Nederland op de goede weg zijn met onze biercultuur, maar nog steeds een “boost” kunnen gebruiken. Hij wil laten  proeven wat er allemaal mogelijk is met bier. Roel werkt samen met andere brouwerijen en experimenteert er op los.

Bulldog
Een waanzinnig sterk gehopte IPA (Indian Pale Ale), supercharged op magnum, cascade, centennial, crystal, chinook en simcoe hop. Dit beestje is tweemaal ge-hopt na de vergisting.  Bulldog is een zeer prettige American IPA. Vooral de geur en smaak van ananas, perzik en meloen maken deze IPA erg lekker. Het zoete aroma van het fruit wordt direct gevolgd door de heerlijke sterke hoptonen.

Rhodesian
Deze American Barleywine is een zware rakker (11,3%) waar je even voor moet gaan zitten. Voor ons de perfecte afsluiter van de tasting. In de geur zijn tonen van rozijnen en zoet rood fruit terug te vinden. De smaak is lichtzoet, wederom tonen van rozijnen. Het bier eindigt met een lange bittere afdronk en heeft een hoppig en zwaar aroma, met een subtiele hint naar bitterkoekjes.