Tags: Speciaalbier, Speciaalbieravond, vandeStreek, craft beer, Brouwerij

Bierblog: Speciaalbier proeverij Dependance & Vandestreek

In september vierde Studio Dependance al het vijf-jarig jubileum van de befaamde Speciaalbieravond. De schragen die op de eerste maandag van de maand voor Studio Dependance en Proost! verschijnen, zijn inmiddels niet meer weg te denken uit Breda. Afgelopen maand introduceerde Studio Dependance een aanvulling op het bekende fenomeen; een speciaalbier proeverij voor een select gezelschap. Op maandag 2 oktober werd de tweede editie van deze proeverij georganiseerd, wij waren erbij om deze ervaring vast te leggen! 

Bij binnenkomst worden we hartelijk ontvangen door Sjors, aan de achterbar. Een stukje Dependance speciaal gereserveerd en ingericht voor die-hard speciaalbierfans. Aan de bar zit een gemengd publiek van jong tot oud en zowel mannen als vrouwen hebben zich aangemeld voor de proeverij. 

Sjors vertelt dat met de groei van de speciaalbieravond het niet altijd meer mogelijk is om liefhebbers goed te informeren over de verschillende bieren. Om deze groep geïnteresseerden met een persoonlijke touch een stukje extra service te bieden wordt vanaf nu maandelijks, voorafgaand aan de speciaalbieravond, de speciaalbierproeverij georganiseerd.

Extra service met een persoonlijke touch voor de liefhebbers

Elke maand kondigt Dependance een brouwerij van de maand aan, in de maand oktober staat vandeStreek uit Utrecht centraal. De proeverij wordt gepresenteerd door Jorik Dames, sinds twee jaar deel van team-vandeStreek. Jorik is enthousiast en zit vol verhalen over de brouwerij, hij is vastberaden deze avond iets extra’s te geven en legt uit dat de sport ‘m zit in een stukje storytelling wat niet zomaar op de website te vinden is. 

vandeStreek is opgericht door twee broers, die in 2010 hun eerste biertje brouwden. Van huis-tuin en keuken-brouwers zijn ze uitgegroeid tot de brouwerij met de grootste capaciteit van Utrecht. De bieren van vandeStreek hebben meerdere prijzen gewonnen en Jorik vertelt dat creativiteit centraal staat. Binnen de lijntjes kleuren? Dat kennen deze brouwers niet. 

Bij Vandestreek staat creativiteit centraal!

Acht bieren passeren deze avond de revue, naarmate de avond vordert worden de bieren zwaarder en complexer. Het aanbod van vandeStreek is veelzijdig en alles behalve standaard. We proeven toegankelijke bieren zoals Dewitt en Broeders, maar ook heel bijzondere. Elixer is een honingbier, een van de weinige verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Het bier is tot stand gekomen uit een samenwerking met imkers van de Bijkerij. Wat ons betreft een schot in de roos! Een ander bier waar de creativiteit vanaf spat is Turf ’n Surf, een tripel met in de afdronk een snufje zeezout. Een bijzondere ervaring, maar écht de moeite waard.

Sjors legt ons uit dat het niet per definitie de insteek was om de proeverij door de brouwerij te laten presenteren. Het maakt het wel extra bijzonder en persoonlijk, alle vragen kunnen beantwoord worden. Sjors weet veel van speciaalbier en is de perfecte gastheer voor het evenement. Het ontbreekt ons werkelijk aan niets, we worden voorzien van een hapje en vermaakt met mooie verhalen over bier. 

Het laatste bier is er een waar Jorik erg trots op is. Het is het eerste bier uit de nieuwe barrel room van vandeStreek. De 3565BC Jack Daniels BA heeft, zoals de naam al doet vermoeden, op Jack Daniels vaten gelegen. Een waar genot voor de smaakpapillen met duidelijke tonen van whiskey, vanille en chocolade. Een prachtig toetje om deze avond mee af te sluiten. 

Een geslaagde avond vol kennis en prachtige craft-bieren

Wanneer het laatste bier uitgeserveerd wordt, is de Dependance al aardig volgelopen met meer speciaalbier liefhebbers. Het is inmiddels half 10 en de stemming zit er goed in. Het gezelschap is druk met elkaar en Jorik in gesprek geraakt, het ziet er niet naar uit dat we al naar huis gaan. Een geslaagde avond met een ongedwongen sfeer, een echte aanrader voor speciaalbier liefhebbers die het liefst alle bieren van de brouwerij van de maand zouden proberen. 

De bieren van vandeStreek zijn nog de gehele maand oktober te genieten bij Studio Dependance. Voor meer informatie over Speciaalbieravond, de proeverij of Dependance kijk je hier.
Voor meer informatie over vandeStreek Brouwerij Utrecht kun je terecht op de Facebookpagina of hun website.