Foodblog: 3-gangen keuze menu bij Brasserie Binnen Breda

2,5 jaar geleden werd Binnen Breda overgenomen door Sander. Sindsdien nam hij het gehele concept onder de loep en blies hij een nieuw leven in deze horecazaak aan de Haven in Breda. Zodoende onderging dit jaar de wijnbar op de begane grond, onder het restaurant,  een transformatie en staat per oktober dit jaar bekend als "Brasserie Binnen Breda". Nog steeds met goede wijnen op de kaart en inclusief een toegankelijke menukaart met vriendelijk geprijsde gerechten. Wij zijn benieuwd! 

MAAK VIA FACEBOOK EN INSTAGRAM KANS OP EEN 3-GANGEN keuze menu VOOR TWEE!


We worden ontvangen in een bomvolle brasserie. We durven hieruit te concluderen dat het nieuwe concept goed aanslaat! De erfenis van de wijnbar is nog duidelijk zichtbaar; een balie uit wijnvaten heet ons welkom en als je de brasserie in kijkt zie je een indrukwekkende kroonluchter hangen, samengesteld uit lege wijnflessen. Met de indirecte verlichting van achter de bar en kaarslicht is ademt de Brasserie bourgondische gezelligheid.


Gezien de drukte in de brasserie mogen we plaatsnemen aan de chefs' table bij de keuken op de tussenverdieping tussen de brasserie en het restaurant. Hier kunnen we de gerechten bereid zien worden én fotograferen zonder andere bezoekers in de weg te zitten. Het is indrukwekkend om te zien hoe de keuken als een geoliede machine de gerechten bereid. We hebben zin om te bestellen! We proberen vandaag het 3 gangen keuze menu voor €25.

Wanneer we de kaart krijgen, valt ons daar een leuk detail aan op; het pand dateert uit uit jaar 1702. In de menukaart staat een overzicht van de verschillende bedrijven die in al die eeuwen in dit pand gevestigd waren. Onder meer 2 bierbrouwerijen, een limonadefabriek, een gymnastiekruimte en tot 2008 het voor veel Bredanaars het welbekende café het Klapcot waren hier ooit gevestigd. Een pand met een rijke historie dus, en dat voel je ook als je binnen bent.  

Als het brood met smeersels arriveert, bestellen we een glas Afrikaanse Sauvignon Blanc en een Hertog-Jan speciaal bier en wenden ons tot het menu.


Ik kies voor de rundercarpaccio met Parmezaanse kaas en truffeldressing, De carpaccio smelt op je tong en ik proef de krachtige smaak van een kwalitatieve Parmezaanse kaas. Lekker!


Wouter kiest voor het gambapannetje met bosuitjes in kokos crème. De gamba's van Wouter vallen in de smaak. De kokos geeft een subtiele smaak zonder de smaak van de garnalen te overheersen. De porties zijn precies goed. 

Een goede start van dit menu dus!

Als hoofdgerecht kiest Wouter de vegetarische pasta met paddenstoelen en truffelsaus. Hij is een liefhebber van truffel en vindt deze pasta dan ook heel erg lekker. Zo lekker, dat hij door kon blijven eten! 

Dat smaakt naar meer! 


Ik heb gekozen voor de runderbiefstuk  met gebakken groenten en oerfriet. De biefstuk is perfect medium rare gebakken en mals. De groenten geven een lekkere smaak aan de biefstuk, waar ze als bedje onder liggen. Een sausje is niet nodig! De oerfriet maakt het een lekkere, complete maaltijd.

Als we onze desserts hebben besteld, bekijken we terwijl we wachten de keuken die het maar niet rustiger lijkt te krijgen. Als toetjesliefhebbers zijn we blij verrast als deze arriveren. Mijn crème karamel met vanille-ijs is van flink formaat en voorzien van lekker veel karamelsaus. Hij smaakt heerijk en lijkt qua structuur wel een beetje op een creatieve variant van de klassieke crème brulée. 

Wouter heeft gekozen voor het kaasplankje met Emmenthaler, abdijkaas voorzien van noten en druiven. Zowel het zoete als het hartige dessert is lekker en een mooie afsluiter van het driegangen menu.

Wanneer we vertrekken is het nog steeds gezellig druk in de Brasserie. En dat snappen we ook; Brasserie binnen is een welkome aanvulling op het horeca aanbod in de Bredase binnenstad. De gerechten zijn van goede kwaliteit, het personeel is vriendelijk en de sfeer in het oude pand is erg gezellig. Ze gaan ons hier nog terugzien!