Tags: Oranje Zuid, Passage Zuidpoort, Nieuwe Ginnekenstraat

Een dag in Oranje Zuid rondom het Van Coothplein

Oranje Zuid ademt luxe, het chique van de 19e eeuw. Het winkel- en horeca-aanbod is uniek en heeft dat tintje van ‘exclusief’. Vanuit het kernwinkelgebied bereik je Oranje Zuid vanaf het bruisende Van Coothplein, vanaf hier begint een zuidelijke tocht door de prachtige straten van dit schitterende winkelgebied. Vol lifestyle winkels, boetiekjes, exclusieve juweliers maar ook slow food en mooi eten. Oranje Zuid is genieten, je kunt hier een volle dag vertoeven en telkens verrast blijven worden. 


Een dag in Oranje Zuid start op het Van Coothplein, hier geniet van je een heerlijke latte of cappuccino bij een van de vele, prachtige horeca-zaken. Wij beginnen onze dag graag bij Nook, een supertof zaakje voor de echte theeliefhebber. Nook verkoopt alles op het gebied van thee, voor tips over hoe je de beste kop thee zet ben je hier aan het juiste adres. Natuurlijk kun je er ook proeven en genieten van een heerlijke verse thee of goede koffie. Een unieke hotspot die je niet mag missen tijdens een bezoekje aan Oranje Zuid.


Van klassiekers als Charelli, Barlucca, Brasserie Bardot, Red Apple, Taste, Nouveau van Ham en Bagels & Beans tot hippe nieuwkomers Pazzi, Bao, Pampelonne en Nook. Niet te vergeten de bourgondische Tosti Club, Bar le Petit en Café Belgique, waar alle producten huisgemaakt zijn. Aan het Van Coothplein is voor ieder wat wils, iedere zaak is karakteristiek. 

Aan het Van Coothplein vind je een bijzonder karakteristiek gebouw, welke absoluut een bezoekje waard is; Grand Theatre. Het monumentale Grand Theatre is ontworpen in 1912-1919 en werd tot 2007 gebruikt als bioscoop en theater. Inmiddels heeft het rijksmonument een andere bestemming gekregen en is het één van de mooiste en meest unieke boekhandels van Nederland. De prachtige lunchroom in de boekhandel straalt rust en karakter uit, perfect om even op adem te komen.


Parkeren doe je in Oranje Zuid gemakkelijk, voor de deur. Er is voldoende parkeergelegenheid in het gebied om een dagje shoppen zo comfortabel mogelijk te maken. Vanaf het Van Coothplein wandel je richting de Nieuwe Ginnekenstraat, hier vind je een scala aan prachtige modezaken met luxe herenmode zaken als Paul Pim en Reinhard Frans waar je met gemak een stijlvolle outfit shopt. Een echt pareltje voor de mannen is Ouwe Jongens Krentenbrood, meermaals winnaar van de Shoppen Retail Awards. Eigenaar Pieter heeft verstand van zaken en staat altijd klaar om advies op maat te geven. 

luxe herenmode zaken met een stijlvolle collectie


Ook voor de dames heeft de Nieuwe Ginnekenstraat veel te bieden. Van luxe lingerie bij Boutique Lisette tot een unieke outfit bij Boutique Champs Elysees. In een sfeervol en monumentaal pand aan de Nieuwe Ginnekenstraat vind je ook Laurella, een prachtige kinderkledingwinkel uit het hogere segment. Wanneer de dames aan het shoppen zijn kan de man zijn hart ophalen in Het Bierhuis, nét om de hoek in de Van Goorstraat vind je meer dan 500 speciaalbieren. 


Eerder zeiden we het al, Oranje Zuid is karakteristiek, dit blijkt wederom uit de historische Zuidpoort Passage welke aansluit op de Nieuwe Ginnekenstraat. De passage is in 1934 ontworpen door de Bredase architect Frans Mol, met de bouw van deze passage zou Breda zich kunnen meten aan andere steden. De passage is tot op heden gaaf bewaard gebleven, een absoluut unicum. Opvallend zijn de wandschilderingen die welvaart symboliseren. In de Zuidpoort Passage vind je Schraven Hairstyling, zij vieren dit jaar hun 60-jarig bestaan. Schraven Hairstyling beschikt over een beautysalon voor huidverzorging en een pedicure-salon. Daarnaast is het team vakkundig op het gebied van haarwerken.


Het Van Coothplein en de Nieuwe Ginnekenstraat biedt podium aan verschillende speciaalzaken welke op hun eigen manier een unieke beleving creëren voor iedere bezoeker. Je vind hier onder anderen een conceptstore van de luxueuze keukens van Arclinea, een prachtige kunstgalerie van Très Art en dierenspeciaalzaak Chews and Nibbles, waarbij de focus volledig naar knaagdieren uitgaat. Vinyl Records Store Grey is een absolute must-see, Grey is gespecialiseerd in originele en zeldzame vinyl 33's en 45's maar je vind er ook vintage kleding, boeken, kunst en de duurzame modecollectie van ontwerpster Rianne de Witte. 

diverse bijzondere speciaalzaken 


Een dag in deze prachtige straten zou niet compleet zijn zonder lekkernijen. Oranje Zuid barst van de prachtige speciaalzaken, slowfood en mooi eten. Aan Het van Coothplein haal je het lekkerste ambachtelijke ijs bij Frezzo, een absolute aanrader nu de nazomer nog even aan zal houden! Voor degene die meer van chocolade houden raden we The Chocolate Company aan, hier drink je in de winter de lekkerste warme choco met huisgemaakt gebak.


De foodlovers die liever thuis genieten van mooie producten kunnen hun hart ophalen aan de Nieuwe Ginnekenstraat. Bij Maritz Slow Food kun je terecht voor goede wijnen en bijzondere home-made gerechtjes, om daar op te eten of lekker voor thuis. Een paar deuren verder vind je vishandel Noordzee, een prachtig en royaal assortiment verse vis, fijne visspecialiteiten en huisgemaakte gerechten voor thuis. Voor het dessert kun je terecht bij Olala Chocola, een stijlvolle winkel met open atelier. Ook leuk: Bij Olala kun je een workshop bonbons maken volgen!

Een dag in Oranje Zuid sluit je af met een goed glas wijn bij wijnbar Petit Bardot, waarna je bij Restaurant Bardot geniet van een geweldig Frans diner. Restaurant Bardot is verkozen tot het fijnste Franse restaurant van Nederland en meermaals winnaar van de Stappen Horeca Award. Één van de specialiteiten is de kip van het spit, super mals, heerlijk kruidig, een echte aanrader. 

Tot slot brengen we graag een bezoekje aan de Mezz, hét poppodium voor Breda en omgeving. Mezz is een geweldige evenementen locatie met een breed aanbod aan intieme concerten, live muziek en grootse feesten. Na een heerlijke dag én avond is er niets lekkerder dan thuiskomen in huiselijke sferen. Hotel Nouveau Van Ham aan het Van Coothplein ligt op een steenworp afstand van Mezz en biedt luxe gecombineerd met Bredase gastvrijheid. Als een vorst slaap je in een van de unieke, luxe suites. Een dag Oranje Zuid is een dag puur genieten!