Breda kleurt groen tijdens Green Saturday

In Breda staat duurzaamheid centraal. De stad wordt letterlijk steeds groener en op lange termijn wil gemeente Breda CO2 neutraal worden. Duurzaam ondernemen in de nieuwe manier. Op zaterdag 18 december worden duurzame ondernemers uit het centrum van Breda in de spotlight gezet. In deze blog lichten we ze graag voor je uit.


Je herkent de duurzame ondernemers uit het centrum van Breda aan de raamstickers en de bordjes met "wij zijn OPEN, maar de deur is gesloten om energie te besparen". Alle kleine beetjes helpen, koop daarom bijvoorbeeld een duurzaam cadeautje voor kerst!


DUURZAME HORECA

Steeds meer horecazaken zijn aan het verduurzamen. Dit zien we terug in de inkoop van duurzame en lokale producten, energiebesparende maatregelen, het tegengaan van wegwerpplastic, het scheiden van afval, biologische producten en ook het serveren van minder vlees. Bij SamSam en Zeezicht gebruiken ze bijvoorbeeld al jaren geen rietjes en stampertjes meer (alleen van riet), zijn melk cupjes vervangen voor hervulbare schenkflesjes, komt het gebak van de lokale bakker en het rundvlees van de lokale boer.

Bij Koffie bij Teun, Sip First, Yirga, Inspire, Anne & Max, Sowieso en Stilleven kun je genieten van overheerlijke koffie op een duurzame manier. Bij Kloffies en Koffies kun je daarnaast ook shoppen in de kids conceptstore. Ook bij Stilleven kun je leuke unieke producten kopen, geen massaproductie uit derdewereldlanden dus.

Bij IKEK werken ze bewust, energiek, duurzaam en zo lokaal mogelijk. Dit doen ze door op het verminderen van het energieverbruik, gebruiken van herbruikbare materialen en methodes, en door te kiezen voor lokale leveranciers. Een ander uniek concept is dat van Brandpunt; een energieke mix van creativiteit en ondernemen, een winkel met unieke producten en een eerlijk kop koffie, thee of een lekkere tosti.

DUURZAME  LIFESTYLE- & Woonwinkels

Veel mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun huis. Je denkt dan waarschijnlijk direct aan zaken als isolatie en zonnepanelen, maar ook je inrichting heeft een grote impact. Bij Joop Brugel Woondesign geloven ze echt in de toekomst van duurzame producten. Ze hebben gordijnen van gerecyclede materialen en duurzame vloeren. 

Bij WAAR Breda kom je voor een mooi ingepakt, eerlijk en duurzaam cadeau met een goed verhaal! Wat is er nou groener dan groen verkopen? Bij The Green Submarine kun je terecht voor groene kamerplanten en advies.

Op zoek naar unieke, tweedehands en vintage items? Neem dan een kijkje bij Parels, De nieuwe winkel en SWAN. Om een zo duurzaam mogelijke manier los te gaan in de keuken moet je vooral een kijkje nemen bij De kookwinkel. Bij Parels worden bijvoorbeeld tweedehands spullen verkocht, echte parels, aangeleverd door Vindingrijk Kringloopwarenhuis. Een winkel zonder voorraad, iedere dag ontdek je hier weer iets “nieuws”. Er zijn werk- en vergaderplekken, er kunnen workshops worden gehouden en er is voorlichting en advies. Allemaal rond het thema circulariteit. 


DUURZAME winkels food & drinks

Steeds meer mensen worden zich bewust van hun voeding. We willen gezonder leven en minder impact op het milieu. Voor milieuvriendelijke en biologische heerlijkheden kun je een kijkje nemen bij Rosa, Oil & Vinegar en Slagerij De Groene Weg.

Bij de Gastronoom ben je aan het perfecte adres voor een compleet assortiment aan natuur- en dieetvoeding, vitamines, voedingssupplementen en natuurlijke cosmetica. Ook bij supermarkt Odin is de hele bedrijfsvoering duurzaam en sociaal.  Alle locaties hebben sinds 2017 het EKO-keurmerk.

Wil je geen fabrieksbrood uit de supermarkt? Dan moet je de broden van Echt Brood proeven! Ze bakken brood net als vroeger op basis van meel, water en zeezout. Als rijsmiddel gebruiken ze een eigengemaakte desem. 

DUURZAME MODE & accessoires

Veel kleding wordt helaas maar één seizoen gedragen. Gelukkig zien we steeds vaker duurzame kleding en krijgt veel kleding een tweede leven via tweedehandswinkels zoals Appel & Ei, J'adore Vintage, Nextbynic en Reshare Store. Je bespaart niet alleen geld, maar helpt ook het milieu. 

Daarnaast wordt er steeds meer online gekocht en sturen de meeste mensen een groot gedeelte weer retour. Bij Naron attenderen ze erop om geen dubbele maten te bestellen voor minder retouren en om te kiezen voor duurzame verzending. Bij Ecco vormt duurzaamheid de kern voor alles dat ze maken, ontwerpen, koesteren en waar ze voor staan. Wil je een mooi maar duurzaam sieraad kopen? Dat kan bij Van Gurp Juweliers. Een mooi voorbeeld zijn de armbanden van C'est moi, je hebt namelijk de mogelijkheid om de door jou gekochte gouden armband vanaf het delven van het goud te volgen door middel van een QR-code.

Bij Café Couture wordt je kleding handgemaakt in eigen atelier in Breda. Ook biedt Café Couture de mogelijkheid om zelf je kledingstuk samen te stellen. Geen wegwerp mode voor één seizoen dus!


DUURZAME beauty- & gezondheidsproducten

In de Barones vind je The Body Shop. Sinds 1976 geloven zij al in Fair Trade in de cosmetica-industrie. Ze hebben zichzelf zelfs het doel gesteld om het meest duurzame bedrijf van de wereld te worden.

PureLou staat voor een volledig natuurlijke kijk op haar en lifestyle. Als eco-friendly kapsalon, gespecialiseerd in krullen, staan zij garant voor de meest gezonde, groene en natuurlijke behandelingen voor jouw haar én voor het milieu. Brocks Homeopathie verkoopt in haar drogisterij diverse merken van voedingssupplementen met duurzame verpakkingen van 100% gerecycled plastic, ofwel rPET.

DUURZAME electronica

Fixers is een landelijk winkelconcept en een on-demand reparatiedienst bij jouw thuis, de sportschool of op kantoor. Geef jouw iPhone een nieuw leven en draag daarbij bij aan een beter milieu. HiFi Klubben heeft in de ruim 40 jaar van haar bestaan een uitstekende naam opgebouwd als Hi-Fi specialist, met een assortiment in het midden- en topsegment dat nergens anders zó uitgebreid wordt aangeboden. De hoge kwaliteit staat gelijk aan een veel langere levensduur.

Wil je nog meer duurzame ondernemers ontdekken? Bekijk dan hier alle winkels of horeca. Koop lokaal en koop duurzaam. Fijne feestdagen!