Een dagje door de St. Annastraat, St. Janstraat en de Halstraat

De Oostelijke Binnenstad is rijk aan winkels en horeca met een eigen signatuur en authenticiteit. Je vindt er diverse zaakjes die allen iets unieks toevoegen aan de stad. Oude straten, kerkjes, binnentuinen, laat middeleeuwse architectuur, horeca en cultuur kenmerken de Oostelijke Binnenstad. Dankzij het rijkdom aan sfeer is het gebied verleidelijk om doorheen te lopen en te dwalen door de verschillende straatjes. In een eerdere blog namen we je al mee door de Veemarktstraat. Vandaag nemen we een kijkje in de St. AnnastraatSt. Janstraat én de Halstraat. Dwaal je met ons mee?

Onze dag begint wanneer we onze auto parkeren op het parkeerterrein Vlaszak bij de Rabobank. Dit terrein is gelegen op steenworp afstand van de Oostelijke Binnenstad, ideaal dus. Vanaf de Veemarktstraat lopen we de St. Annastraat in. De St. Annastraat is het oudste straatje in het centrum van Breda.


Bij het binnenlopen van de St. Annastraat krijgen we beiden direct een warm en sprookjesachtig gevoel. De schattige, authentieke pandjes zijn adembenemend. De een nog meer dan de ander.

Na zeker een half uur onze ogen uitgekeken te hebben naar alle prachtige gebouwen, valt ons oog op Salon Bijdehand. Bij deze salon kun je terecht voor verschillende manicures, pedicures, het verven en epileren van je wenkbrauwen, visagie én voor de meest prachtige sierraden, tassen en kleding. 

Eigenaresse Simone Verbiest vertelt ons dat elke klant een persoonlijk samengesteld verzorgingsset krijgt tijdens een behandeling. Lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het tegenwoordig zeker niet meer. Fijn om te weten dat er bij Salon Bijdehand zo hygiënisch gewerkt wordt.

Tegenover Salon Bijdehand zien we de deur van Bunker Tattoo. Een tattooshops waar we ontzettend veel positieve verhalen over gehoord hebben. We kunnen het, ondanks dat we geen afspraak hebben, niet laten er binnen te lopen. 

Bij Bunker streven ze naar perfectie, wordt ons verteld. Het is een plek van creatieve exploratie en eindeloze mogelijkheden. Bij Bunker houden ze van de tijdloze kunst van tattoos. Al vijftien jaar streeft de Bunker naar perfectie. Ze hebben een talentvol team van tattoeëerders met verschillende stijlen en grappen, maar allemaal met dezelfde passie voor inkt. 

ongedwongen sfeer, oprechte gastvrijheid en lekker eten

Naast Bunker is Café Publieke Werken gevestigd. Al 22 jaar is dit café een begrip in Breda. De ongedwongen sfeer, oprechte gastvrijheid en het lekker eten en drinken maken ‘PW’ tot een café waar iedereen zich thuis voelt. 

Wij lopen er vandaag binnen om te genieten van een stevige bak. Zo kunnen we er weer helemaal tegenaan. 

Helaas hebben we geen tijd om nog binnen te lopen bij alle andere prachtige bedrijven die de St. Annastraat rijk is, we willen namelijk ook de St. Janstraat en de Halstraat nog bewonderen. Wel valt ons oog nog op het prachtige, met bloemen versierde pand van Ingar. Een winkel vol met de leukste fashion, design en lifestyle producten.

misschien wel het meest bijzondere lunchcafé van Breda

Aangekomen in de St. Janstraat, welke door de Veemarktstraat gekoppeld wordt aan de St. Annastraat, lopen we binnen bij Jan en Alleman. Jan en Alleman is dankzij de enorm enthousiaste bediening misschien wel het meest bijzondere lunchcafé van Breda.Het team met daarin jong volwassenen met een verstandelijke beperking, zorgt ervoor dat we ons direct thuisvoelen. 

Jan en Alleman biedt deze jongens en meiden op basis van dagbesteding en stage een kans om werkervaring op te doen en zo te participeren in onze samenleving. Daarnaast worden alle producten ook nog eens huisgemaakt. Denk hierbij aan mayonaises, soepen, taarten en broodjes. Een prachtig concept als je het ons vraagt.

Een eindje verder wordt onze aandacht getrokken door Noos31. Naast een inspirerende en mooie collectie aan kleding, accessoires, spullen voor je interieur, speelgoed, boeken en nog veel meer in de shop-galerie vind je het NoosCafé waar je kunt ontspannen en genieten van goeie koffie of thee, verse sappen en heerlijke broodjes.

De St. Janstraat beschikt net als de St. Annastraat over talloze bedrijfjes met allen een eigen signatuur en authenticiteit. Weer eens wat anders dan alle grote ketens die je in elke stad tegenkomt. Zeker waneer we een stukje verder doorlopen, richting de Grote Markt en de Halstraat, komen we een hoop mooie en unieke horecaconcepten tegen. 

een en al zoetigheid 

Nog zo'n uniek concept komen we tegen wanneer we binnenstappen bij A Cup Of Cake. Deze zaak straalt een en al zoetigheid uit. Met super verse cupcakes en andere pastries, zoals brownies en muffins, wordt kiezen een hele opgave. We raden alle zoetekauwen onder ons aan hier eens binnen te lopen voor een cupcake met een vers kopje koffie of thee. Cupcakes meenemen kan natuurlijk ook! 

Eenmaal het hoekje om, lopen we zo de bruisende Halstraat in. Tijdens de eerste paar meters worden we overspoeld door sfeervolle restaurants en cafés waar het écht leeft, al is het midden op de dag. Breda is een Bourgondische stad in hart en nieren, dat blijkt wel weer. 

Van bruin café tot Italiaanse pizzeria en van bakkerij en tot tapasrestaurant, de Halstraat biedt ieder wat wils.

Ben je net als wij, een liefhebber van bloemen en planten? Dan adviseren we je binnen te lopen bij Marijn Kroese Bloem & Plant in de Halstraat. Alleen de etalage is al een waar schilderijtje. Al meer dan veertig jaar werkt eigenaar Dennis met bloemen. Met zijn team bestaande uit uitsluitend gepassioneerde vakmensen maakt hij elke dag bijzonder bloemwerk. Benieuwd geworden? Neem dan alvast een kijkje in de webshop.

Laat je inspireren

De laatste winkel die wij vandaag binnenlopen is al jaren een begrip in Breda; Hare Majesteit Design. De winkel voorziet je van prachtige producten voor in huis. Veel vaste topmerken en wisselende collecties met verrassende prijzen. Je vindt er ook veel producten van jonge, Nederlandse ontwerpers. Laat je inspireren!


Om deze geslaagde dag af te sluiten besluiten we een stukje terug te lopen en een tafeltje uit te zoeken bij Old Dutch Sports Bar & Restaurant in de St. Janstraat. In dit restaurant wordt een échte Amerikaanse kaart gehanteerd. Denk hierbij aan smoked ribs, huge hotdogs met trendy toppings, chicken wings maar uiteraard ook de beste steaks.

Er wordt gewerkt met eenechte Amerikaanse Broiler, een grill van 900 graden Celsius. Hierdoor schroeit vlees direct dicht waardoor het al zijn smaak behoudt, het vet goed karameliseert en een heerlijke geroosterde buitenkant krijgt. Heb jij ook zo’n zin in een Tomahawk of een heerlijke Picanha? Loop dan, net als wij, zeker eens binnen bij deze toffe zaak. Ze zijn zeven dagen per week geopend!

Na genoten te hebben van goede burgers, steaks en verschillende bieren, is het tijd om af te taaien. We hebben nog lang niet alles gezien in deze drie leuke straatjes, maar des te meer redenen hebben we om er snel weer terug te keren!

Tot snel!