Special: Blind Walls Gallery
Blind Walls Gallery is hét museum op straat in Breda. Sinds 2015 worden nationale en internationale kunstenaars uitgenodigd om schilderingen te maken over de verhalen van de stad. Inmiddels zijn er ruim 90 schilderingen gemaakt.
We kunnen wel zeggen dat Blind Walls Gallery zich de afgelopen jaren gevestigd heeft in Breda. De muurschilderingen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De groeiende collectie schilderingen wordt geïnspireerd op het verleden, het heden en de toekomst van Breda. Voorafgaande aan een nieuwe muurschildering wordt uitgebreid onderzoek gedaan in het Stadsarchief, maar ook wordt er gesproken met Bredanaars die al jarenlang in de stad wonen. De kunstenaar maakt een ontwerp gebaseerd op deze verhalen.
Ontdek de muurschilderingen
Ben jij benieuwd naar de Blind Walls? Je kunt de schilderingen ontdekken tijdens de wandel- en fietstours die Blind Walls Gallery wekelijks organiseert van april t/m oktober. Tijdens de verschillende tours vertellen de tour guides de bijzondere verhalen over de muurschilderingen en ontdek je verborgen plekken in de stad. Daarnaast kun je natuurlijk altijd zelf op pad gaan om de nieuwste muren te ontdekken!
Wij vertellen je op de volgende pagina’s graag meer over verschillende muren, maar ook over het verhaal achter deze muren en over de makers van de schilderingen.
Meer info over de muren en de tours vind je op de website: www.blindwalls.gallery.
Ruim 90 muurschilderingen vertellen de verhalen van Breda
TWEE MUIZEN
In 2019 heeft het Spaanse kunstenaars- duo Twee Muizen deze schildering gemaakt in het teken van de Maand van de Geschiedenis. Het thema van deze maand was Zij/Hij, waarin werd onderzocht hoe genderverschillen historisch gevormd zijn. In samenwerking met het Stadsarchief heeft Blind Walls Gallery onderzoek gedaan naar het verhaal van Maria van Antwerpen.
Maria van Antwerpen deed zich voor als Jan van Ant, schreef zich onder deze naam in bij het leger en trouwde zelfs tweemaal met een vrouw. Toen dit ontdekt werd en ze herkend werd als Maria van Antwerpen is ze verbannen uit Brabant. Vele jaren later is ze alsnog teruggekeerd naar Breda en stierf ze op 62-jarige leeftijd, in haar woning ergens aan de Oude Vest.
- Akkerstraat
Laura Lehtinen
Van bloesem tot dood. Van begraafplaats naar groentetuin. Deze Blind Wall laat de cyclus van het leven zien, geïnspireerd op de geschiedenis van de nabijgelegen parkeerplaats Mols. Hier verrees ooit een groentetuin uit een begraafplaats en draafden paarden richting de stallen aan het eind van de straat. Illustrator Laura Lehtinen maakt commerciële illustraties, geïnspireerd op onder andere de natuur, reizen, gastronomie, mode en liefde.
- Stallingstraat
Rutger Termohlen
De Rozemarijnstraat heeft al honderden jaren een negatief beeld. Toen Bunker Tattoo in 2017 16 jaar bestond heeft het team van Bunker verschillende ‘flash tattoos’ getekend, die kunstenaar (en tatoeëerder bij Bunker) Rutger Termohlen in groot formaat op de muur in de Rozemarijnstraat heeft geschilderd. Van vroeger uit worden tatoeëerders geassocieerd met ‘foute lui’. Een toffe manier dus om de mannen van Bunker aan de slag te laten gaan en deze straat een mooie opknapbeurt te geven!
- Rozemarijnstraat
AMOK ISLAND
Het was de wens van kunstenaar Amok Island om een aardappelplant te schilderen. Een apart idee zou je zeggen, maar erg passend bij de omgeving van deze muur. De inspiratie voor deze muurschildering is afkomstig van de nabij gelegen Gasthuisvelden. De Gasthuisvelden zijn vernoemd naar het vroegere Katholieke Gasthuis aan de Haagdijk, waar ‘behoeftige zieken’ en ‘oude van dagen’ verzorgd werden. Waar die aardappelplant vandaan komt? Die groeide op de omliggende velden, die gebruikt werden als moestuin en akkers. Daarnaast bevindt deze schildering zich in de Vincent van Goghstraat en één van Van Gogh’s bekendste werken is natuurlijk de Aardappeleters.
- Vincent van Goghstraat
COLECTIVO LICUADO
Kunstenaarsduo Colectivo Licuado inspireerde deze prachtige muurschildering op de Pinkstermaaltijd in het Stadhuis in 1544. In deze eeuw hield men van een goede maaltijd en van een lekker drankje. Tijdens de Pinkstermaaltijd genoten kerkmeesters en geestelijken van de Grote Kerk van vele soorten gebraden vlees, Teteringse kazen en ruim 77 kannen wijn. Kunstenaars Camilo en Florencia gaven een persoonlijke touch aan deze muurschildering door geen vlees te schilderen. De reden? Zelf zijn ze beide vegetarisch.
- Vestkant
ZENK ONE
Inmiddels reist Zenk One (Robin Nas) de hele wereld over om muurschilderingen te maken in zijn eigen kenmerkende stijl. Des te toffer is het dat hij ook voor Blind Walls Gallery verschillende schilderingen heeft gemaakt, waaronder deze hommage aan kickbokslegende Ramon Dekkers. In het ontwerp ontdek je bokshandschoenen, een Thaise bloemenkrans en een diamant. Dit laatste is een verwijzing naar zijn bijnaam ‘The Diamond’.
- Meidoornstraat
EVI
HOGERVORST
Hutspot steunt met haar winkel graag lokaal talent en biedt hun creativiteit een platform. Illustrator Evi Hogervorst benaderde Hutspot zelf over het maken van deze muurschildering. De kleurrijke muurschildering is een mooie knipoog naar het sfeervolle interieur en de mooie kleuren en vormen in de verschillende filialen van Hutspot. De vele vormen in deze schildering zorgen ervoor dat je af en toe goed moet kijken om de elementen van elkaar te onderscheiden. Kunst, mode en lifestyle zijn op een mooie manier met elkaar verweven.
- Hutspot
OTECKI
Een eerbetoon aan de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Dat is de 27 meter hoge muurschildering van Poolse kunstenaar Otecki op de zijgevel van het voormalige belastingkantoor ‘De Teruggave’. Het speciale aan deze locatie is dat het terrein rondom dit gebouw vroeger door het leger werd gebruikt als exercitieterrein.
EEN ODE AAN DE EERSTE POOLSE PANTSER- DIVISIE
Het verhaal achter de muurschildering
De schildering is gebaseerd op een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Bredase geschiedenis, namelijk dat Breda op 29 oktober 1944 bevrijd werd. Kunstenaar Otecki heeft zijn inspiratie gehaald uit een foto uit het Stadsarchief. Op deze foto schrijven twee buurmeisjes boodschappen op een binnen rollende Poolse tank.
- Gasthuisvelden
De schildering is onderdeel van Brabant Remembers. Zij vertellen persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog.
FRAU ISA
Het werk aan de Middellaan van kunstenares Frau Isa is geïnspireerd op het verleden van de Kwatta-fabriek. Een herkenbaar begrip voor veel Bredanaars! Frau Isa schilderde twee muurschilderingen: een Kwatta meisje en een Kwatta soldaatje.
Geïinïspireerd op de Kwatta-fabriek
Op deze plaats in de Middellaan stond eind 19e eeuw de Stoom Cacao- en Chocoladefabriek Kwatta. Deze fabriek produceerde repen die enorm beroemd werden in de Benelux.
De Kwatta soldaatjes waar de ene schildering naar refereert stonden afgebeeld op de wikkels van de repen. Het personeel in de fabriek bestond voornamelijk uit jonge meisjes, genaamd de Kwatta meisjes.
aller oogen zijn gericht op kwatta
In augustus 2019 zijn de twee schilderingen feestelijk onthuld. Hierbij was ook een écht Kwatta meisje aanwezig: Corry Dieckmann. In de Kwatta-fabriek werd ieder Kwatta meisje aangesproken met een nummer. Het nummer van Corry, nummer 34, is tijdens de onthulling vereeuwigd op de schildering.
- Middellaan