Special: Speciaal Bier

In samenwerking met zeven verschillende bierbrouwerijen gaan we in op de trends rondom bier en lichten we een aantal mooie bieren voor je uit. Dit keer zijn we uitgenodigd op de sfeervolle locatie van Het Bierhuis. Hier hebben we bijzondere bieren mogen proeven van brouwerij De Beyerd, Abloc, Scheldebrouwerij, Dutch Bargain, de Dochter van de Korenaar, Two Chefs Brewing en De Botanist. 

Inmiddels is speciaalbier niet meer weg te denken en de tijd dat er in een restaurant alleen bijpassende wijnen werden geschonken is voorbij. Steeds meer horecazaken hebben een uitgebreide bierkaart en geven advies over bijpassende bieren. De combinatie tussen bier en spijs wordt steeds belangrijker en noemt men ook wel foodpairing. Door de smaken te harmoniseren of juist het contrast op te zoeken creëer je een unieke smaakcombinatie. Naast de trend van het combineren van bier met spijs groeit ook het aantal alcoholvrije bieren. De bieren van ABLOC worden zelfs gedronken door sporters, doordat de bieren geen of weinig alcohol bevatten is dit “The Ultimate Sports Beer”. 

HET BIERHUIS 
Om kennis te maken met de verschillende bieren zijn we uitgenodigd bij Het Bierhuis, dé bierspecialist van Breda. Het Bierhuis is een groothandel in speciaalbier, wijn en sterke drank en levert aan de horeca in Breda. Hiernaast hebben ze ook een winkel aan de Van Goorstraat 5. De winkel is recent gerenoveerd en heeft zelfs een bierproeverij-bar én een kookstudio waar je kunt proeven en leren hoe je heerlijke gerechten met bier klaarmaakt. Bij Het Bierhuis kom je niet alleen om speciaalbier, wijn of sterke drank te kopen, het is een ware beleving!

DE BEYERD 
Dat jongensdromen soms werkelijkheid worden, blijkt uit de realisatie van Brouwerij de Beyerd. Hiermee herstelt de Beyerd in 2004 een stukje verloren Bredase traditie. Waar in 1628 aan de Boschstraat brouwerij ‘De Drie Hoefijzers’ werd opgericht, is een kleine 400 jaar later het brouwers-ambacht terug in de straat. Koperen brouwketels en open gistkuipen geven zowel de brouwerij als het restaurant een bijzonder nostalgische sfeer.

Beyerd American Pale Ale 
Beyerd American Pale Ale is een donkerblond bier gebrouwen met vier verschillende hopsoorten. Het bier heeft een volle moutige smaak gecombineerd met een frisbitter karakter van Amerikaanse hoppen. Beyerd American Pale Ale heeft een alcoholpercentage van 6.2% en past goed bij lichtere gerechten zoals salades en kip, maar is ook lekker bij verschillende kazen, vis en desserts.
Info@beyerd.nl 

ABLOC
bier voor mensen die houden van een actief en gezond leven. Mensen die het beste uit zichzelf willen halen, maar ook kunnen genieten van het leven. Gelukkig hoef je niet lang te zoeken, want ABLOC is nu verkrijgbaar bij Jumbo Supermarkten.

ABLOC Pro Zero 
ABLOC Pro Zero heeft alles wat een alcoholvrij bier nodig heeft; het is fris, dorstlessend en bovendien laag in calorieën. De Alpine Minerals maken van dit alcoholvrije bier een echt isotoon sportbier. Het heeft een fris subtiele smaak met tonen van peer en grapefruit. Hiermee is ABLOC Pro Zero een fruitig licht bier met een aangenaam bittertje dat mede door de toegevoegde Alpine Minerals een kristal frisse afdronk heeft. À bloc is Frans voor ‘volle bak’, een term die precies weergeeft wat de ambitie van de brouwerij is: vol gaan voor het beste bier. ABLOC maakt alcoholvrij en alcoholarm
Hello@abloc.beer 

DE SCHELDEBROUWERIJ
Al sinds 1994 brouwt de Scheldebrouwerij bier in balans dat nooit verveelt en nooit teleurstelt. Iedere slok komt uit hun eigen ambitieuze brouwerij waar met bezieling gewerkt wordt om voor ieder wat nats te brouwen. Klassiek met een mespuntje modern. Laat ’t smaken!


Zeezuiper
Een klassieke krachtpatser. Fris droog tot licht zoet met subtiele tonen van koriander en de geur van geel fruit: deze goudblonde geweldenaar slingert je van hop naar her. Een tripel die smaakpapillen doet trillen, in een machtig mooie balans. De Zeezuiper is een dorstlesser voor de durfal. Leuk om te weten, de Zeezuiper was een moerasgebied dat heel Bergen op Zoom in de late middeleeuwen van drinkwater voorzag. Van oudsher dus al een nobele dorstlesser. De Zeezuiper bevat 8% alcohol en is heerlijk te combineren met gerechten uit de Spaanse en Indonesische keuken zoals zalm, tijgergarnaal, oude kaas, amandel, avocado, steak en milde chorizo.

’N Toeback
De Single Hop Specials van ’n Toeback tillen elke keer een andere markante hopsoort op het podium om het de spotlights te geven die het verdient. Bij deze tweede editie is multitalent Idaho 7 viermaal toegevoegd in het brouwproces: tijdens het koken als bitter- én aromahop, een extra vleug in de whirlpool en als dry hop tijdens de lagering. ’N Toeback betekent vrij vertaald ‘een zware klus’ en met een reden: het is bepaald geen flierefluiter en verdient aandacht en vergt geduld. Dit bier bevat 9% alcohol en is lekker met de Surinaamse en Libanese keuken. Gerechten met king crab, dry aged Holstein, ribeye, aardbei, lychee of curry zorgen voor een heerlijke smaakcombinatie.
Info@scheldebrouwerij.com 

DUTCH BARGAIN
Dutch Bargain is in 2016 opgericht in Zeeland door drie eigenzinnige brouwers. Gedreven door avontuur, beleving en kwaliteit worden impulsieve en ondeugende bieren gebrouwen. Met de brouwerij willen ze een nieuwe dimensie geven aan de wereldse biercultuur; de wereld opschalen naar bierbeleving 3.0. 

Imperial Zeeuws blond 
Dutch Bargain Imperial Zeeuws Blond is een ode aan de fruitige Zeeuwse blonde meisjes. Fris als je eerste vakantieliefde, bitter zoals die hartstocht vaak eindigt. Met een alcoholpercentage van 7.2% zo toegankelijk dat er altijd een nieuwe komt, net als in de liefde. Dit blonde en krachtige bier past bij veel verschillende gerechten. Zo is het de perfecte blusser bij pittig eten maar ook heerlijk met vis of een vette hamburger.
06 - 11532712
Sales@dutchbargain.com

DOCHTER VAN DE KORENAAR 
De Dochter van de Korenaar heeft maar één doel; simpelweg het beste bier brouwen. Met oog voor detail, liefde en aandacht worden alle bieren in eigen huis gebrouwen.

Belle fleur 
Belle Fleur is een lichtblond, fris, hoppig en dorstlessend bier met duidelijke citrus/bloemige smaken. Een bitter en aromatisch bier voor de liefhebber die op zoek is naar de rijke geur en smaak van verse hop. Dit zeer toegankelijke en smakelijke bier bevat 6% alcohol. Heerlijk op een zonnig terras, als aperitief of bij pikant eten.

L’ensemble di Montalcino 
Deze barley wine rijpt gedurende ongeveer 1 jaar op Brunello vaten. Extra rijping en infusie van rode wijn en tannines uit het hout zorgen voor een krachtig en zeer gebalanceerde gerstewijn die zich met de betere (rode) wijnen kan meten. 13% alcohol en heerlijk te combineren met rood vlees, pure chocolade en harde pittige kazen.
0032 (0) 14 - 69 98 00
Brouwerij@dedochtervandekorenaar.be 

TWO CHEFS BREWING
Zoals de naam het al zegt is Two Chefs Brewing begonnen in 2012 door twee voormalige chefs. Het doel was om hun huizen te vullen met zelfgemaakte ‘funky bieren’. Sindsdien zijn ze niet meer gestopt met brouwen. Ze brouwen frisse en toegankelijke bieren met veel smaak en spannende aroma’s. Two Chefs Brewing gelooft dat brouwen culinaire kunst is, ze brouwen elk bier als een kunstwerk, en dat zie je ook terug in de kleurrijke blikjes. Naast de bierbrouwerij heeft Two Chefs Brewing ook een restaurant en bar in Amsterdam waar ze de focus hebben op het combineren van gerechten met de juiste bieren. Drink beer. Drink it fresh. Drink Two Chefs. Cheers!

Funky falcon
Deze superfrisse en makkelijk te drinken Pale Ale heeft een fruitige body en 5.2% alcohol. Dankzij de hop bruist het bier van de citrus- en van citroengras-aroma’s. Het is een aangenaam bier voor iedereen en voor elke situatie. Subtiel mondgevoel, lichte bitter maar bomvol met frisheid! De Funky Falcon is heerlijk te combineren met salades, kip, gevogelte en witvis.

White mamba 
White Mamba is een smaakvol wit bier met 5.0% alcohol. Een traditioneel tarwebier, maar mét kardemom, korianderzaad en limoenblad. Super fris en de citrus knalt het glas uit. Het bier is een perfecte balans tussen kruidigheid en frisse aroma’s en easy-drinking. Heerlijk op een zonnig terras, bij salades, kip, gevogelte, witvis, vette vis, jonge en romige kazen. Waarschijnlijk blijft het niet bij één! Echt een one-of-a-kind witbier!
020 - 894 8944
Info@twochefsbrewing.com 
www.twochefsbrewing.com 

DE BOTANIST 
Sinds februari 2019 is De Botanist gevestigd in het historische pand aan de Tolburgstraat 19 in de Haven van Breda. Bij De Botanist kun je terecht voor een heerlijke lunch, borrel of diner. Ze zijn gespecialiseerd in cocktails en alles wat daarmee te maken heeft. Met jarenlange horeca ervaring en enorm veel passie bieden zij een unieke en totale beleving in Breda.

Bier met passie”


De Botanist Shaker series 
Wie De Botanist kent, kent de Pornstar Martini cocktail. Ben je toch meer een bierliefhebber of kun je niet kiezen tussen bier of een cocktail? Met de nieuwe Shaker Series combineert De Botanist het beste van beide werelden. Met verschillende blends zorgen ze voor een unieke smaakbeleving!

Pornstar martini blond 
De Pornstar Martini Blond is het eerste bier uit de nieuwe Botanist Shaker Series. Een verfrissende mix van blond bier en de bekende Pornstar Martini cocktail. Dit blonde bier heeft smaken en aroma’s van passievrucht, vanille en limoen. De Pornstar Martini Blond heeft een alcoholpercentage van 6.5% en is heerlijk te combineren met de shared-dining gerechten van De Botanist.

Benieuwd naar de andere Shaker Series bieren van De Botanist? Neem een kijkje op www.shakerseries.nl. 06 - 53883450
Info@botanistshakerseries.nl