Rumspecial 2023

Ready to rum-ble? Rum is niet alleen het favoriete drankje van Captain Jack Sparrow en zeerovers! Tegenwoordig is rum de favoriete spirit van die de woeste Caribische zee afstruinden. is ontzettend veelzijdig. In deze rum special velen. Bruin of blank, puur of in de mix, rum nemen we je mee in de wereld van rum. organiseerden we een tasting met Onder leiding van een aantal experts negen verschillende soorten rums in The horeca professionals hebben we de rums Streetfood Club Breda. Samen met 20 horeca professionals hebben we de rums zowel puur als in de vorm van cocktails geproefd. 

The Streetfood Club

Deze unieke zaak opende in de zomer van 2022 de deuren in het voormalige Grand Theater aan het Van Coothplein in Breda. The Streetfood Club staat bekend om het lekkerste streetfood, de cocktails en uiteraard het unieke interieur. De zaak werd uitgelicht in bijna alle landelijke vakbladen en won zelfs een Entree Award. Mede-eigenaar Wes Schreutelkamp heeft in Utrecht ook de Rum Club en weet daardoor alles van rum.

De oorsprong van rum

Voordat we starten met de tasting is het uiteraard belangrijk om te kijken naar de oorsprong van rum. Naar alle waarschijnlijkheid komt de rum oorspronkelijk uit Brazilië. Kolonisten uit Portugal en Spanje plantten daar suikerriet. De rum wordt in Brazilië cachaca genoemd. Vanuit daar werd de kunst van het stoken overgenomen door omringende landen. Daarom staat het Caribisch gebied nog steeds zo bekend om de heerlijke rums.

Hoe wordt rum gemaakt?

De basis van rum is suikerriet. Daarnaast wordt er water en gist toegevoegd, zodat men het kan laten fermenteren. De kleur van rum wordt bepaald door het vat waarin het wordt gerijpt. Rijpen in stalen tanks levert een kleurloze rum op, rijpen in vaten van eikenhout geeft een bruine kleur. Met name de duurdere rums worden langere tijd gerijpt, zo proeven we tijdens de tasting een rum van tien jaar oud 

Rum club rum

Rum Club Rum is de huisrum van de restaurant en bar staat garant voor een gelijknamige zaak in Utrecht. Dit unieke exotische avond met wereldse gerechten en uiteraard de beste rum cocktails.

De Rum Club Rum is gemaakt van 50% Barbados, 25% Trinidad & Tobago en 25% Jamaica. De rum wordt drie jaar gerijpt op eikenhouten vaten. 

De Rum Club Rum karakteriseert zich door tropische smaken met hints van mango, ananas, cederhout, caramel en verkoolde bananen. Deze rum is ook perfect in toevoeging aan jouw tropische cocktails. 

Rum Old Fashioned |
Een stijlvolle cocktail op basis van Rum Club Rum, caramel en sinaasappel bitters. Deze zijdezachte cocktail is dé perfecte after dinner cocktail.

De Rum Club cocktail bevat;
60ml Rum Club rum
5 ml Caramel siroop
3 dashes orange bitters

belcrum rum

Deze rum is uniek, net als de wijk ‘de Belcrum’ in Breda, waar de rum naar is vernoemd. Robuust, eigenzinnig en artistiek zijn kenmerken van deze jaren ‘30 wijk die zijn meegenomen in de receptuur. Dat proef je in deze eigentijdse blend. Deze Caribbean blend heeft een volle body en een prettige, lange, zachte afdronk. Er zitten jonge, fruitige rums in, maar ook op eikenhouten bourbonvaten gelagerde rums van 3 en 5 jaar oud. Het resultaat is een mooie premium aged rum.

BelcRum is zeer geschikt om puur te drinken, maar ook in de mix met ginger beer of cola, of geshaked in een daiquiri, komt deze blend mooi tot zijn recht. In 2022 heeft BelcRum met 93 van de 100 punten een zilveren medaille behaald bij de IWSC (International Wine and Spirit Competition). De jury zegt over BelcRum het volgende: 

Delicate with subtle spice, banana and caramel to the nose. Beautifully sweet palate flowing into a warmly spiced finish.

BelcRum Daiquiri
Deze cocktail is de persoonlijke favoriet van de eigenaresse Joyce. Een echte klassieker die perfect gaat met deze rum.

60 ml BelcRum
30 ml vers limoensap
15 ml suikersiroop

Schotman rum

Echte liefhebbers zweren bij de krachtige smaak van een goede Peated Whisky. Des te opmerkelijker is het, dat er geen andere sterke Hollandse bedrijf Schotman ging de uitdaging dranken op turf (peat) gerookt worden. Het aan en brengt nu de eerste gepatenteerde Peated Rum ter wereld op de markt.

Schotman peated rum
Peated Rum ter wereld op de markt. Schotman Peated Rum De grondstoffen van de suikerriet worden gerookt op een blend van Duits en Ierse turf, waarna deze grondstoffen vervolgens gefermenteerd later gedistilleerd worden. De rum is gedistilleerd met pot and column still, voor een unieker destilaat. niet en daarom kon Schotman er patent op Peated Rum bestond tot op de dag van vandaag aanvragen. Het natuurlijke zoete van de rum en de intensieve aardse rooksmaak van de turf, gaan geweldig samen net als appel en kaneel. Uiteraard zijn er geen geur, kleur of smaakstoffen toegevoegd.

 

Schotman barrel selection
Deze derde release van Schotman Barrel TDL-distilleerderij die ervoor zorgt dat je van elke Selection is een machtige uitdrukking van de slok geniet, tot de laatste druppel. Deze single- barrel rum wordt gemaakt in een Column Still en rum werd in 2006 gedistilleerd en zestien jaar is een distillaat van een enkele distilleerderij. De rum werd in 2006 gedistilleerd en zestien jaar gerijpt in ex-bourbonvaten, zeven jaar in Trinidad in de tropen en continentaal in het VK. De rum is in september 2022 gebotteld op een vatsterkte van 62%. TDL gebruikt uitsluitend suikerrietmelasse eigen giststam, die een kenmerkende smaaknoot als bron voor de fermentatie en cultiveert de aan de rum toevoegt zoals tropisch fruit, vanille, zoethout en bruine suiker.

Spirited union

De meeste mensen zijn wel bekend met de “standaard” rum. Maar een botanische rum die enkel op basis van plantaardige producten op smaak wordt gebracht, die was er nog niet. De missie van Spirited Union is een een heerlijke, drank te ontwikkelen die op smaak wordt gebracht met plantaardige ingrediënten en om zo eenheid te creëren tussen de kleurrijke werelden van botanicals en rum.

Honey rum
Spirited Union Honey Rum is ontwikkeld om de kwetsbare toestand van wilde bijen onder de aandacht te brengen. Hierdoor hebben zij ’s werelds eerste bij-vriendelijke honing-rum ontwikkeld. De basis is een Dominicaanse rum op basis van suikerrietsap, deze wordt lokaal op houten vaten gerijpt tot drie jaar. In de Spirited Union Distillery in Amsterdam wordt de zachte rum infused met honeybush kruid, rooibos thee en rozemarijn. De afdronk kent sappige aroma’s van sinaasappel en een zachte finish van honing en caramel.

Spirited Union heeft in totaal zeven schillende rums en nummer acht is in de maak. Door de unieke smaken lenen deze rums zich ook uitstekend om te gebruiken in cocktails. Vanaf mei 2023 zal Spirited Union Honey landelijk te verkrijgen zijn bij Gall & Gall.

Plantation rum

Plantation Rum staat om zijn hoogwaardige en smaakvolle selectie rum. Het merk gebruikt verschillende rijpingstechnieken om unieke smaakprofielen te creëren en biedt een breed scala aan rumsoorten uit verschillende regio’s over de hele wereld. Zowel Plantation Rum als Canerock worden geïmporteerd en gedistribueerd door Right Spirits. Right Spirits is een onlinedrankenhandel, gevestigd in Amsterdam. Zij leveren een breed assortiment aan spirits, likeuren en meer, uitsluitend aan horeca en retail.

Plantation 3 stars
Plantation 3 Stars is een bijzondere, lichte blend, die zowel uit gerijpte als ongerijpte rums bestaat. Plantation 3 Stars dankt zijn naam aan de drie eilanden waarvan hij afkomstig is: Trinidad (twee of drie jaar gerijpt), Barbados (ongerijpt) en Jamaica (gerijpt). De Plantation 3 Stars is vol van smaak, complex en bijzonder aromatisch. Je ervaart een delicate en kruidige neus en een palet met tonen van chocolade, marshmallow, room en vanille. De afdronk is verfijnd en zacht.

Rum is a drink that tells a story, each bottle has its own unique tale to tell

Plantation XO 20th anniversary
Gemaakt ter ere van het twintig jarige jubileum van eigenaar en Master Distiller Alexandre Gabriel. De rums in deze verfijnde blend worden eerst tussen de acht en vijftien jaar in Barbados gerijpt, om vervolgens nog twee tot tien jaar op Frans eiken te rusten. Plantation XO 20th Anniversary dankt zijn elegante complexiteit mede aan de verscheidenheid aan houtsoorten en de manier waarop deze zijn bewerkt. De Plantation XO 20th geeft een mooi aroma van bloemen en fruit. Het palet begint met zoete vanille en kokos en neemt je vervolgens mee naar zoete melkchocolade. De subtiele mango tonen verraden de uitgebreide rijping op Frans eiken.

Stiggings' fancy plantation pineapple 
Stiggins’ Fancy Plantation Pineapple is het resultaat van een samenwerking tussen Alexandre Gabriel en schrijver David Wondrich. Zij creëerden een eigen uitvoering en vernoemden hun rum naar Reverent Stiggins, die hun met zijn sterke voorliefde voor Pineapple Rum inspireerde. De Stiggins’ Fancy is een blend van Plantation Original Dark, die drie maanden lang wordt geïnfuseerd met rijpe Queen Victoria Pineapples, en een gedistilleerde essentie van in rum geweekte ananasschil vol essentiële oliën. Stiggins’ Fancy Plantation Pineapple heeft een rijk boeket, vol rokerige tonen en aroma’s van tropisch fruit. Op het palet ervaar je lagen van rijpe banaan, ananas en kruidnagel.

Canerock
Canerock wordt gemaakt van traditionele Jamaicaanse rum doordrenkt met natuurlijke kruiden en specerijen zoals, vanille, gember en kokospulp. Vervolgens wordt deze rum gerijpt op Amerikaanse eikenhouten- en ex-Pedro Ximenez sherry vaten. We proeven hints van rijpe banaan, kers, kaneel, gemberstengel, amandel en vanille. Canerock is geschikt om puur te drinken, maar zeker ook heerlijk in een cocktail.