Een speciale shots masterclass bij De Feestfabriek

Tijdens een gezellig avondje stappen heb je ze vast wel eens gedronken: shots! Deze kleine drankjes zijn ontzettend populair en daarom zijn er steeds meer zaken die een uitgebreide shotkaart voeren. De Feestfabriek in Breda is daar een mooi voorbeeld van met ruim 150(!) verschillende shots. In samenwerking met FLS Company organiseerden we hier een speciale shots masterclass.

Als we het over shots hebben zullen sommigen misschien hun gezicht vertrekken omdat ze bijvoorbeeld aan een shot tequila of wodka denken, niet echt lekker toch? Gelukkig kunnen shots ook heel lekker zijn en als een soort mini cocktail worden gezien. Daarbij is de presentatie en de uitvoering van de shots bijna net zo belangrijk als de smaak; bij shots gaat het namelijk om de beleving.

Tijdens de masterclass mochten we het letterlijk zelf beleven. We proefden acht verschillende shots met de verschillende dranken van FLS Company: Flügel, Boswandeling, Fireman, Rocketshot en Dutch Drop. 

Tips & tricks
Allereerst moet een shotje lekker zijn, daarbij is het belangrijk dat de verschillende smaken in balans zijn. Veel likeuren zijn erg zoet en sterk van smaak, door bijvoorbeeld limoensap toe te voegen worden de smaken in balans gebracht en versterkt. Dit noemen we een contra-smaak. Shots zijn over het algemeen ook het lekkerst als ze ijskoud zijn. 

Als we kijken naar de presentatie zien we vaak verschillende laagjes. De truc hierbij is dat je de drank welke de meeste suikers bevatten onderop doet, deze is namelijk het zwaarste. Door de drank via een longdrink lepel in het glas te gieten voorkom je dat de lagen zich vermengen met elkaar. 

Last but not least gaat het bij shots om de beleving. Je drinkt ze meestal samen en terwijl je wacht geven de bartenders een showtje weg met steekvlammen en bijzondere rituelen. Beleef het zelf!


Bij shots gaat het om beleving!

Firemonkey
De naam zegt het eigenlijk al, dit shotje bestaat uit Fireman en Bowandeling. Een bijzondere combinatie die je zeker een keer moet proeven

Spicy Rocket 
Als je van een fris shotje houdt moet je deze proeven met Rocketshot, citroensap, Cavôda Vodka en rode grapefruit. Zoet en zuur gaan in dit geval heel mooi samen!

Duck Kiss
Kahlua (koffielikeur), Flügel en Baileys mooi in verschillende laagjes opgebouwd. Een klein dessertje op zich!

Heavy Duck
Van de Heavy Duck krijg je een goede kick. Hij wordt gemaakt met Flügel, gin en Beirao (kruidenlikeur).

Rood Wit Blauw
Voor elke fan van Nederland is Rood Wit Blauw altijd een goede keuze. Blue Curaçao, yoghurt likeur en Flügel worden hierbij in drie mooie laagjes geserveerd.

Monkeyhead
Monkeyhead is een shotje met Dutch Drop en Boswandeling. De smaken van drop, banaan en kokos gaan verrassend goed samen en het shotje smaakt dan ook naar het bekende ‘Apekop’ snoepje.

Flaming Cream Brazil
Dit shotje wordt gemaakt met vanille likeur, Boswandeling en slagroom. Om het shotje net dat extra beetje pit te geven wordt hij op de bar voor je geflambeerd! Echt een aanrader voor de zoetekauw.

Pink Duck
Pink Duck wordt gemaakt met Flügel, gin en limoensap. Ondanks een goede scheut gin, vertrekt je gezicht hier zeker niet van. De smaken zijn mooi in balans door het limoensap dat de twee dranken verbindt.