Opening boulderhal Bruut in Breda

Op 24 september zal boulderhal Bruut haar deuren openen aan het Spinveld in Breda. Boulderen is een spectaculaire vorm van klimmen, die voort komt uit het beklimmen van rotsblokken. Vanaf 2020 is het ook een olympische sport! Eigenaren Wouter Jongeneelen, Jelmer Pelts en Jelle Zijlstra nodigden ons uit om alvast een kijkje te nemen. 

De heren boulderen zelf uiteraard ook,  Wouter heeft zelfs jaren op het hoogste niveau aan wedstrijden deelgenomen en werkte vijf jaar als bondscoach van het Nederlands team. 

Links: Wouter Jongeneelen || Midden: Jelmer Pelts || rechts: Jelle Zijlstra

De hal heeft een oppervlakte van 1000m2 en en krijgt circa 520 m2 aan boulderwanden.  Het meeste werk is al verricht, maar de trainingswanden op de eerste etage zullen waarschijnlijk later gerealiseerd worden. 

Wat is boulderen?
Boulderen is een spectaculaire vorm van klimmen. De sport komt voort uit het beklimmen van rotsblokken. De klimwanden in een boulderhal variëren van voorover neigend tot en met fors achterover hellend. Samen met een enorme diversiteit aan grepen zorgt dit ervoor dat de te klimmen routes oftewel boulders nooit hetzelfde zijn. De hoogte van de wanden loopt op tot 4,5 meter met eronder een dikke valmat. Hierdoor klim je zonder touwen en is de sport erg veilig.

Boulderen is een sport voor vrijwel iedereen en kan zowel individueel als in groepsverband beoefend worden. Door de mix van de verschillende wanden en boulders kunnen zowel beginnende klimmers als gevorderden naast en met elkaar boulderen. Met boulderen train je het hele lichaam en het biedt altijd weer een uitdaging. 

Doordat de boulders regelmatig vervangen worden zijn er altijd nieuwe uitdagingen en raak je nooit uitgekeken. Boulderhal Bruut heeft een grote selectie van grepen die je bijna nergens anders in Nederland ziet. "Het streven is om iedere week 20 nieuwe boulders te bouwen" ligt Wouter toe. 

Wedstrijden, trainingen en vrij boulderen
Het is straks mogelijk om vrij te komen boulderen, maar er zullen ook trainingen worden aangeboden. Daarnaast wil Bruut ook wedstrijden gaan organiseren voor zowel beginners al topsporters. 

De entree gaat circa 9 euro kosten, daarvoor kun je dan heel de dag boulderen. Een abonnement gaat circa 40 euro kosten. De openingstijden staan nog niet vast, maar de hal zal alle dagen van de week geopend zijn.