Een dagje rond de Havermarkt, Haven en Reigerstraat

Op de Havermarkt, de Vismarkt, langs de Haven én de straatjes er omheen is altijd volop vertier. Dit gebied is dé plek van Breda op het gebied van terrassen, café's, restaurantjes en unieke winkelconcepten. Je treft er alles om overdag of tot in de late uurtjes te genieten van alles wat het te bieden heeft. Overdag is dit gebied een gezellige en sfeervolle plek om een hapje te eten, een terrasje te pakken op de Havermarkt of aan de Haven of gewoon om te kijken en bekeken te worden. 's Avonds tref je er veel jongeren. Donderdagavond en in het weekend stroomt het gebied vol en zie je goed dat Breda een studentenstad is in hart en nieren. Wij nemen je tijdens deze zonnige nazomerdag mee door dit prachtige gebied.

altijd volop vertier!

Wanneer je een foto ziet van Breda, is de kans groot dat je de toren van de Grote Kerk overal bovenuit ziet steken. Vandaag lopen we de binnenstad in via de Hoge Brug en lacht de 15e-eeuwse trots met een rijk cultuurhistorisch verleden ons al tegemoet. Een dagje Breda op de planning? Dan raden we je aan om via deze kant de beste binnenstad van Nederland binnen te lopen. 

er is altijd ruimte voor meer liefde in breda

De Hoge Brug aan de haven wordt in de Bredase volksmond al enkele jaren de ‘Slotjesbrug’ genoemd. En dat is niet voor niets. Begin 2013 gingen mensen er spontaan slotjes aan hangen, daardoor werd direct de link gelegd met de bekende brug "Pont des Arts" in Parijs. Wil jij jouw liefde vereeuwigen? Koop een slotje en voel je vrij, er is altijd ruimte voor meer liefde in Breda!

Vanuit de Hoge Brug heb je een prachtig uitzicht over het Spanjaardsgat en de bruisende Haven. De terrassen aan de Haven zijn vandaag druk bezet. Met een prachtig uitzicht op het water is het hier goed vertoeven voor jong en oud. Zin in een verfrissend drankje op een van de terrassen? Neem dan plaats bij het populaire café Dok19, Café de Huiskamer, Krisje Aan De Haven of Brasserie 't Begin. Bij veel van deze zaken kun je tevens genieten van een goed verzorgde lunch.

Wij lopen binnen bij Dok19, de ideale plek voor de echte bier liefhebber. We bestellen hier een verfrissend, perfect getapt witbiertje van Brouwerij Het Witte Anker. Afgelopen zomer is ook 'De Keuken Van Dok' geopend. Een delicatessen/ eetwinkel die werkt met eerlijke en lokale producten.


Voor ieder wat wils! 

Ook later op de dag wanneer je trek hebt, ben je aan de Haven aan het juiste adres. Zo vind je er Seafoodbar de Trapkes voor de visliefhebbers onder ons, Restaurant Sultan voor de beste gerechten uit de Turkse keuken en de populaire keten 'Bregje'. Very Italian Pizza, 't Zusje en El Patio Pintxos Y Vinos staan voor je klaar als je zin hebt in gerechten uit de Mediterraanse keuken. Wil je écht iets unieks beleven? Reserveer dan een tafeltje bij Zwart. Bij Zwart gaat het licht uit. Want als je niet kunt zien wat je eet, wordt een beleving nog intenser. Voor ieder wat wils! 


Wil je Breda liever op een andere manier bekijken? Loop dan eens binnen bij Bootje Varen Breda en beleef de stad op verschillende manieren vanaf het water. Van maart tot en met november vaart Bootje Varen Breda uit vanaf de Lage Kade. Ze verzorgen drie verschillende rondvaarten. Uiteraard is het ook mogelijk om een luxe sloep of unieke boot te huren, eventueel met aansluitend arrangement.

Vanuit de Haven vervolgen wij onze weg naar de Vismarktstraat. Deze straat verbindt de Haven met de Havermarkt en de Reigerstraat. De Vismarktstraat zit vol met café's en bars in alle soorten en maten en is daarmee een belangrijk onderdeel van het uitgaanscentrum. 

Vanaf hier heb je een prachtig zicht op de toren van de Grote Kerk

Vanuit de Vismarktstraat komen we terecht op de Havermarkt. De Havermarkt is niet voor niets al meer dan 50 jaar een van de populairste pleinen in het centrum van Breda. Terwijl je van een kop koffie, pilsje of iets anders lekkers geniet op de Havermarkt, kijk dan eens goed om je heen. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op de toren van de Grote Kerk en andere historische pandjes. 


Net als aan de Haven, kun je ook aan de Havermarkt terecht voor een heerlijke lunch of diner. Hiervoor raden we je aan plaats te nemen of een kijkje te nemen op de kaart bij Corenmaet, Studio Dependence, Popocatepetl, Suikerkist, Café Bruxelles of Geisha Lounge. Wij zakken vandaag onderuit op het zonovergoten terras van Corenmaet en genieten van een heerlijke lunch. We proeven hier een overheerlijke Caesar Salade én de Surf & Turf bestaande uit grote garnalen, entrecôte en kruidenboter. Bekijk hier onze foodblog.

een ideale plek om te ontmoeten, te werken of geïnspireerd te raken

Wanneer je vanaf de Havermarkt richting de Reigerstraat en Catharinastraat loopt kom je een hoop bijzondere retail- en horecazaken tegen welke stuk voor stuk gevestigd zijn in mooie, historische panden. Kwaliteit en ambacht staan centraal. Denk hierbij aan Anna's wijnhuisje, een bijzondere winkel gespecialiseerd in Georgische wijn en kunst. Of Brandpunt, een ideale plek om te ontmoeten, te werken of geïnspireerd te raken. Naast deze zaken vind je er een opticien, kapsalon, een hoedenspeciaalzaak en meer.

Wanneer je vanuit de Catharinastraat nog een klein stukje doorloopt, vind je aan je linkerzijde een hofje wat je tijdens een dagje Breda absoluut niet mag missen. Tijdens een bezoek aan het Begijnhof waan je je namelijk écht even terug in de tijd. Ondanks de nabijheid van de drukke binnenstad heerst hier een serene sfeer. Het hof is een door muren omringd complex bestaande uit huisjes en een kleine kerk. De 29 bewoonde huisjes verdeeld over twee hofjes zijn gegroepeerd rondom een kruidentuin.

een heerlijke gin-tonic bij Suikerkist

Terwijl de zon ondergaat genieten wij nog van een heerlijke gin-tonic bij Suikerkist op de Havermarkt en proosten we op een geslaagde dag. Suikerkist staat overigens bekend om haar uitgebreide aanbod aan gin-tonics. Dus ben je een liefhebber? Dan moet je hier zijn! 


Binnenkort een dagje Breda op de planning? Vergeet  dan niet naast al het andere moois, dit prachtige gebied te bezoeken.