Moeder-dochterdag op de Grote Markt

De Grote Markt is het kloppend hart van Breda. De Onze Lieve Vrouwe Kerk kijkt uit over alle hotspots die de Grote Markt rijk is. Van week- en antiekmarkt tot overvolle terrassen en sfeervolle winkels en horecazaken; je vindt het er allemaal. Tweemaal per jaar genieten mijn moeder en ik van een zogenoemde moeder-dochterdag. Dit keer nemen we je mee naar de Grote Markt in Breda tijdens deze, voor ons, speciale dag. Lees je mee?

Voorafgaand aan vandaag hebben we natuurlijk al op internet gekeken waar we vandaag zoal heen willen. Uiteindelijk is de agenda goed vol komen te staan en beginnen we de dag met een écht goede kop koffie bij Barista Cafe.


We lopen binnen bij dit sfeervolle zaakje aan de Grote Markt en worden direct vriendelijk verwelkomt door het personeel achter de counter. Geen zelfbediening, gewoon een fijn plaatje uitzoeken en op je wenken bediend worden; heerlijk. We bestellen een cappuccino op basis van kokosmelk, geheel vrij van lactose. 

Op de bar staat een aantal verse, huisgemaakte taarten gepresenteerd welke wij als echte zoetekauwen niet kunnen weerstaan. Omdat we niet kuizen kiezen tussen al het lekkers, bestellen we een proeverij van gebakjes. Zo kunnen we van alles wat proeven. 

Iedere dinsdag en vrijdag is er een algemene warenmarkt op de Grote Markt in Breda, zo ook vandaag. De weekmarkt telt zo'n 60 verschillende kramen met een zeer gevarieerd aanbod.We komen meerdere groenten- en fruitkramen tegen, een kaaskar, stroopwafelkraam, verse bakker, bloemenkraam én natuurlijk een viskraam. 

We zijn niet voor niets in Breda

We dwalen wat langs de kraampjes terwijl we hier en daar een praatje maken. We zijn niet voor niets in Breda! Zo'n markt geeft ons toch altijd een beetje het warme 'terug in de tijd' gevoel. Leuk om te weten is dat er elke woensdag een antiekmarkt plaatsvindt op de Grote Markt. Houd jij van vintage spulletjes of ben je een echte verzamelaar? Dan moet je daar echt eens een kijkje gaan nemen.

Het klinkt vast cliché; 'diamands are  a girl's best friends', maar het is toch echt zo. Bij het binnenlopen bij Van Gurp Juweliers verschijnt er dan ook een brede glimlach op onze gezichten. Van Gurp Juweliers biedt een hoop onderscheidende merken en ontwerpen. We ervaren direct bij binnenkomst een hoop gastvrijheid, er wordt echt de tijd voor ons genomen. We komen een hoop mooie merken tegen waaronder Boccia, Daniel Wellington, Seiko en Zinzi. Prachtig.

Wil je iets laten repareren of aanpassen aan je sieraden? Dat kan, Van Gurp Juweliers beschikt namelijk over een eigen atelier. 

Na wat over de weekmarkt gestruind te hebben en een prachtig paar oorhangers te hebben gekocht bij Van Gurp Juweliers, hebben we alweer trek in wat lekkers. En dat komt goed uit. Er staat een high-tea op de planning bij JA!Breda, een trendy ingerichte lunchroom welke bekend staat om haar high-tea's. En na afloop snappen wij wel waarom. 

Ben jij benieuwd naar de high tea waar wij van mochten genieten? Bekijk dan hier onze blog.

Naast JA!Breda is Marc Cain gevestigd. Het merendeel van de dames onder ons zal dit prachtige merk ongetwijfeld kennen. Een wereldwijd opererend premiummerk voor damesmode. We komen de meest prachtige jurken, jassen, schoenen, tassen en accessoires tegen. 

De medewerksters zijn uiterst vriendelijk en behulpzaam, iets wat niet meer altijd vanzelfsprekend is in alle winkels, maar ó zo fijn.

Na het bewonderen van het assortiment bij Marc Cain is het tijd voor een stukje cultuur en geschiedenis. Tijdens een dagje Breda kun je namelijk niet om de 15de-eeuwse Grote Kerk heen. De Grote Kerk is het gehele jaar gratis toegankelijk voor publiek. Naast het zelf bezichtigen van de prachtige kerk en de aanwezige exposities, kun je er ook voor kiezen om deel te nemen aan een torenbeklimming. Laten we dat nou net in gedachten hebben.

De torenbeklimming is een heel unieke ervaring. Eenmaal boven kijk je uit over de binnenstad van Breda, adembenemend! Ben je binnenkort eens in de mogelijkheid, laat dit dan absoluut niet aan je voorbij gaan. En o ja, het vergt wel wat van je conditie ;-).


met een volle tas en brede glimlach de deur uit

Naast Barista Cafe, waar we onze dag begonnen met die lekkere koffie, is Simon Lévelt gevestigd. Al 200 jaar vormen thee en koffie de passie van deze winkels, welke inmiddels door heel Nederland gevestigd zijn. Het vakmanschap is ongeëvenaard, dat merk je aan alles. Het personeel weet ons zo ontzettend veel te vertellen over alle soorten koffie en thee, dat we met een volle tas en brede glimlach de deur weer uitlopen. 


Time for dinner! We hebben vernomen dat je bij Wijnbar Pinot terecht kunt voor een borrel, high wine, een afzakkertje of een uitgebreid diner. Doe ons dat laatste maar!

We genieten van de meest verrassende wijn-spijs combinaties terwijl de sommelier ons bij elke gang voorziet van uitleg over de mooie wijnen. Zo proeven we wijnen uit uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Spanje. Met uitzicht op de prachtige Grote Kerk, waar we net nog bovenop stonden, kunnen we ons geen beter diner wensen dan dit.

genieten van een lekkere borrel

Na afloop van een heerlijk diner bij Pinot is het tijd voor een afzakkertje in de heerlijke bank bij SamSam. Hier kun je overdag genieten van een goede lunch in het café of op het grote terras onder de bomen van de Grote Markt. En 's Avonds kun je er, net als wij, genieten van een lekkere borrel. Mocht je zin hebben in iets lekkers bij de borrel, bestel dan wat hapjes van de uitgebreide borrelkaart. 

Onze moeder-dochterdag zit er helaas op. We hebben onwijs genoten van de Grote Markt, de bezochte bedrijven én natuurlijk van elkaar.