Cultuur snuiven, recreëren en ontspannen in de Boschstraat

De Boschstraat is een van de oudste straten in de binnenstad van Breda. Vroeger diende de straat als een van de drie toegangswegen naar de stad. De Boschstraat staal vol met monumentale panden. Ook is het Stedelijk Museum Breda er gevestigd. Daarnaast biedt de straat een enorm aanbod aan winkels met unieke concepten en verschillende soorten dag- en avondhoreca. Vandaag gaan we tijdens onze vrije dag volop ontspannen tijdens een recreatieve en culturele dag in de bruisende Boschstraat. Lees je mee?

ontspannen en recreëren

We lopen de Boschstraat in vanaf de onlangs vernieuwde Gasthuispoort. Vandaag staat geheel in het teken van cultuur, recreëren én ontspannen. Dus waar kunnen we beter beginnen dan bij Floathouse?

Floathouse is een plek waar je terecht kunt voor een reset van je lichaam en geest. Heb je last van medische ongemakken, ben je een intensieve sporter óf heb je net als wij gewoon even behoefte aan een momentje voor jezelf? Dan ben je hier aan het juiste adres. Bij Floathouse kun je terecht voor cryotherapie en floaten, dit is ook wat wij gaan doen. Benieuwd naar onze ervaring? Klik dan hier.

Naast floaten en cryotherapie biedt Floathouse sinds kort een geheel nieuwe behandeling aan; frotox. Dit is een behandeling die rimpels tegengaat door de spieren te bevriezen. Durf jij het aan?

Wanneer we helemaal ontspannen de deur uit lopen bij Floathouse, lopen we een paar deuren verder binnen bij het Stedelijk Museum Breda. Dit is een museum voor erfgoed en geschiedenis van de stad, maar ook voor actuele beeldcultuur. Het museum komt voort uit Breda's Museum. Daarnaast is 'Museum of the Image' in het voorjaar van 2017 geopend in het Oudemannenhuis, eveneens aan de Boschstraat. 

Momenteel zijn er verschillende tentoonstellingen te bewonderen. Zo komen we onder anderen Quarantaine, Artifical Impressions en de Toekomstdromen van nieuwe Brabanders tegen. Om te zien welke tentoonstellingen er nog meer te bewonderen zijn of welke er verwacht worden, klik je hier.

Na een bezoek aan het Stedelijk Museum Breda valt ons oog op KoffieTenTje. Hier worden de lekkerste kopjes koffie, broodjes, taartjes en ijs geserveerd! Komt dat even goed uit.

Het interieur van KoffieTenTje is hip en de sfeer uitermate relaxt. Als echte koffieliefhebbers proeven we dat de koffies van zeer hoge kwaliteit zijn. We laten ons vertellen dat ze momenteel een zacht volle ronde 100% Arabica Brazilian op de maler hebben. Daarnaast hebben ze op de andere maler altijd nog een specialty coffee, in dit geval een fijne koffie uit Guatemala. Hiervan kunnen we optimaal genieten! 

 Wanneer we weer buiten staan vallen onze ogen op alle mooie, historische panden die de straat rijk is. Op nummer 27-35 stuiten we op het in 1791 gebouwde huis 'De Olyton' (foto links). Hier vond je vroeger onder meer Huize Raffy, een verzorgingshuis voor Indonesische ouderen. 

Erg interessant om van dichtbij te zien

Op de rechter foto zie je het voormalige gerechtsgebouw welke is ontworpen door Willem Cornelis Metzelaar. Het gebouw is in 1890 ontworpen in neorenaissancestijl en is geïnspireerd op de architectuur van de Gouden Eeuw. Boven de hoofdingang staat in gouden letters de latijnse tekst 'Suum Cuique Tribuere'. In de centrale nis boven de ingang staat een beeld van Garuda, een mythologisch wezen uit het hindoeïsme. Het voormalige gerechtsgebouw maakt onderdeel uit van het complex met onder andere de koepelgevangenis en de bewaardershuisjes. Erg interessant om van dichtbij te zien.

Na een stukje historie is het tijd voor iets heel anders; bier! Afgelopen voorjaar zijn de deuren van Bier Lokaal op nummer 150 geopend. Een plek waar je terecht kunt voor een enorm aanbod aan verschillende (speciaal)bieren én proeverijen op afspraak.

Wij hebben het geluk vandaag van een van de proeverijen te mogen genieten. Tijdens deze proeverij proeven we producten uit de regio zoals kazen, worsten en andere specialiteiten. En... bier natuurlijk! Deze proeverij is een leuk uitje met vrienden tijdens een vrijgezellendag, met collega's tijdens een teamuitje of juist met je familie. Neem contact op met Bier Lokaal en vraag naar de mogelijkheden.


Na de proeverij wordt onze aandacht getrokken door een wel heel kleurrijke winkel. Letterlijk en figuurlijk. De Pauw in Pracht en Praal is een winkel waar de leukste en speciaalste spulletjes verkocht worden. Denk hierbij aan exotische- en buikdanskleding, oriëntaalse lampen voor in huis, wandkleden, Marokkaanse tafeltjes en vooral héél veel Boeddha beeldjes. Deze winkel is net een klein museumpje.

Eigenaar Ton vertelt ons wat over de totstandkoming van De Pauw in Pracht en Praal. "Onze rugzak was altijd te klein voor de vele prachtige spullen die we op iedere reis tegenkwamen. Met weinig zo lang mogelijk de wereld over, was jarenlang onze manier van leven. Tot, in 1992, onze dochter naar school ging en we besloten de wereld dan maar in huis te halen. Sindsdien gaan we zo kort mogelijk en komen met heel veel terug." Alle spulletjes zijn dus zorgvuldig en met liefde uitgezocht. Wil je verzekerd zijn van een écht speciaal cadeautje voor een ander of jezelf? Loop hier dan zeker eens binnen. 

al sinds jaar en dag een begrip in de Boschstraat

Een eindje verderop zien we Café Biljart de Bossche Poort. Laat nou nét het geval zijn dat een aantal van ons dol zijn op poolen en biljarten. We lopen binnen en een spelen potje biljart, een leuke bezigheid terwijl je geniet van lekkere drankjes en natuurlijk een grote portie bittergarnituur. Deze zaak is al sinds jaar en dag een begrip in de Boschstraat en zit vol met échte stamgasten, leuk om te zien dat het hier zo leeft.

Bij buitenkomst is de zon onder, maar wij zijn er nog niet klaar mee! We lopen binnen bij Bel Air. Deze zaak is gevestigd aan het eind van de Boschstraat en is een groot café waar jamsessies, zaalverhuur, borrels, livemuziek en de bourgondische kleine keuken centraal staan. Bovenal is het een plek waar je heerlijk kunt vertoeven. Wij genieten vanavond van koude biertjes terwijl er een open jamsessie plaatsvindt. Deze jamsessies worden georganiseerd voor en door muzikanten en liefhebbers daarvan. Er worden uitsluitend DI's op het podium gebruikt.

Onze culturele, recreatieve en ontspannen dagje ziet er helaas alweer op wanneer Bel Air haar deuren rond middernacht sluit. We hebben ontzettend genoten en beloven héél snel terug te keren om de rest van de Boschstraat te ontdekken. Houd onze kanalen in de gaten voor meer blogs over dit mooie gebied.