Foodblog: tapas bij Sol Y Sombra

Sol Y Sombra is één van de oudste tapasrestaurants in Breda. De zaak brengt je in Spaanse sferen en kijkt uit op de Haven van Breda. Tapas, paella of pinchos? Sol Y Sombra heeft het allemaal! Daarnaast heeft Sol Y Sombra dit jaar een Stappen Award in de categorie Spaanse keuken gewonnen. Genoeg redenen dus voor onze foodies om er gezellig te gaan eten. 

WIN EEN DINER VOOR TWEE PERSONEN VIA FACEBOOK & INSTAGRAM!

Soy Y Sombra is één van de weinige restaurants waarbij ik het gevoel had echt in Spanje te zijn. Het interieur is precies zoals je zou verwachten: gezellig druk met veel lijstjes aan de muren en beeldjes die je terugbrengen naar Spanje. Een leuk detail vond ik de kleurrijk betegelde tafeltjes, waar ook wij aan plaats mochten nemen.


Naast de vaste kaart zijn er wekelijks wisselende gerechten: tapas de la semana (tapas van de week). Op het menu staan: Tapas calientes (warme tapas), tapas frias (koude tapas), especialidades (specialiteiten van het huis), nuevo (nieuwe tapas) en vegetarische tapas. Voor degene die niet kunnen kiezen wordt er een speciaal menu samengesteld door de kok, je krijgt dan een combinatie van alle tapas. Wij besloten ons te laten verrassen!

Als eerste drankje besloten wij voor de sangria te gaan. Het drankje werd, zoals traditioneel in Spanje, geserveerd in een karaf met vruchten. De sangria wordt door Sol Y Sombra zelf gemaakt en dat proef je!

Onze eerste ronde bestond uit een luxe plankje met 12 verschillende koude tapas. Een lust voor het oog en een streling voor de tong! Op de plank lag allerlei lekkers uit de Spaanse keuken; pure gerechten zonder al te veel poespas. Als vleesgerechten kregen Jamón Serrano, fuet, chorizo en paté met tomatenjam. De visgerechten bestonden uit mejillones marinados (gemarineerde mosseltjes), boquerones (in zuur gelegde ansjovisjes) en gambitas al Jeres (garnaaltjes in knoflook-sherrysaus). Verder kregen we nog vers brood met aioli, Mahon kaas, Manchego kaas, piementos asados (gegrilde paprika), piemento rellenos (met kaas gevulde paprika’s) en olijven. Als je het mij vraagt, is dit misschien wel de beste borrelplank van Breda!


Na een heerlijke eerste ronde kregen we tien kleine schaaltjes met warme tapas:
Pollitos (kippenboutjes)
Lechon (speenvarken uit de oven)
Musfitos (krabkroketjes)
Tortilla (aardappelomelet)
Arroz chacinero (rijst met chorizo)
Dadels met spek
Patatas bravas (aardappelstukjes met pikante saus)
Calamares (gefrituurde inktvisringen)
Albondigas de Queso (gefrituurde kaasballetjes)
Champignons al ajillo (gebakken champignons in knoflook)

Alle gerechtjes waren goed op smaak en een lust voor het oog. We hebben dan ook heerlijk en vooral uitgebreid genoten van al dit lekkers. 

We sloten af met een heerlijke bakje ijs, ikzelf koos voor een "Copa de Helado Cuarenta Y Tres": een bolletje ijs met stukjes abrikoos  met een scheutje Licor 43. 

Mijn tafelgenoot had de Copa de Helado Sol y Sombra: huisgemaakte mango- en watermeloenijs met slagroom.

Sol Y Sombra is wat ons betreft absoluut een aanrader. Het restaurant heeft een gezellige sfeer en kijkt uit over de haven van Breda. De tapas zijn goed op smaak en zeker niet duur. Je krijgt hier dan ook een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Sol Y Sombra staat garant voor een lekker en gezellig Spaans avondje uit.