Foodblog: Diner bij Old Dutch Sportsbar & Restaurant

Begin juli opende Old Dutch Sportsbar & Restaurant haar deuren in de Sint Janstraat. In het voormalige pand van de Boulevard is letterlijk alles, van boven tot onder, onder handen genomen. Old Dutch telt twee etages en drie verschillende zalen. De Sportsbar op de begane grond en eerste verdieping zijn inmiddels in gebruik en het restaurant op de eerste verdieping opent binnenkort. Onze foodies Eefje en Wouter namen alvast een kijkje bij de grootste sportsbar in hartje Breda.

MAAK VIA INSTAGRAM EN FACEBOOK KANS OP EEN DINER VOOR 2 BIJ OLD DUTCH! 


Het is een typisch Hollandse zomeravond als we aankomen bij Sportsbar & Restaurant Old Dutch. We melden ons bij de barman en hij verwijst ons naar het restaurant op de eerste verdieping, we worden verwacht. Binnenkort wordt eveneens op de eerste verdieping het restaurant geopend maar voor nu wordt er in de bar gegeten. 


Boven worden we hartelijk ontvangen en krijgen we, naar onze mening, het beste plek; voor het grote raam wat het pand zijn karakteristieke uitstraling geeft. 

Qua sfeer zit je sowieso goed bij Old Dutch; omringd door muur- en plafondschilderingen en foto's van grote Nederlandse sporthelden zoals "De Kneet", Pieter van den Hoogeband en Raymond van Barneveld bevind je je duidelijk in een sportbar. De combinatie met ruwe, industriële materialen maakt het extra gezellig. Wij konden het volledig doorgevoerde concept, compleet met gymvloer en klimrekken tegen de wand in ieder geval erg waarderen! 

Dat het concept in de puntjes is uitgewerkt zie je ook op het menu. Met titels als Bulls Eye, Slam Dunk en Hole in one, wordt het sport thema volledig doorgetrokken. Eigenaar Dirk geeft ons een toelichting op het menu en vertelt ons over de speciale oven, de broiler, die zij in de keuken gebruiken. We mogen de oven in werking bekijken in de keuken waar de chefkok ons enthousiast vertelt over de werking ervan en dat in Breda en Nederland nog niet veel met dergelijke ovens gewerkt wordt. Het verschil met een reguliere oven zit hem met name in de temperatuur; door een combinatie van gas en infrarood kan deze oven een temperatuur bereiken van 900 graden, waar een standaard oven gemiddeld "slechts" 400 graden bereikt. Een chef moet zich deze techniek ook echt eigen maken. Geïnspireerd door het enthousiasme en nieuwsgierig naar de gerechten uit de broiler plaatsen we onze bestelling.

Eerst de drankjes, wij willen graag een biertje. Onze ober brengt de bierkaart terwijl hij enthousiast vertelt over de wisselende bieren op de tap en het bier dat Old Dutch zelf heeft laten brouwen, Dutch Glory. Een oud bruin bier dat zowel tijdens de borrel als bij de meeste gerechten prima past. Ik drink niet vaak bier dus ik kies een veilig rosébiertje van Hoegaarden, maar we bestellen de Dutch Glory voor mijn tafelgenoot. 

Op naar de gerechten!  Vooraf kiest mijn tafelgenoot voor de Rib off uit de broiler; smokey bbq ribs met watermeloen, feta en tortilla crunches. 

Ik kies voor de Poké Superbowl met gamba's, noodels, gerookte paprika, wortel, lente uitjes en courgette. De Poké bowls kan je ook een maatje groter als hoofdgerecht bestellen maar de kleine bowl is een erg lekker voorgerecht en prima van formaat. De garnalen zijn goed gekruid en de combinatie met de courgette en de paprika is heerlijk. De ribbetjes zijn ook al zo'n succes. Door de bereiding in de broiler is de buitenkant mooi bruin door de gekarameliseerde vetten en is het vlees zo mals dat het van het bot af valt. De combinatie van meloen met feta maakt het fris en niet te zwaar als voorgerecht. En inderdaad, Dutch Glory smaakt er goed bij! 

Voor onze hoofdgerechten arriveren, mogen we bij onze buren een foto nemen van de indrukwekkende Tomahawk genaamd "Feeding the scrum". Deze tomahawk is een flinke maaltijd voor 2 personen en komt eveneens mooi bruin en supermals uit de broiler, die zo'n groot stuk vlees in ongeveer 10 minuten perfect gegaard krijgt. Echt indrukwekkend! 

Wij hebben zelf voor de "Old Dutch Angus Burger Wrap" en een "Bavette" van 230 gram gekozen. De burger wrap is precies dat; een black angus burger met avocado, tomaten, sla, nachos en bbq saus in een wrap, gegratineerd met cheddar kaas. Het is bepaald geen sportief gerecht maar wel verschrikkelijk lekker. De burger is sappig en de wrap zacht. 

Net zoals mijn bavette, ik vind het leuk dat dit op de kaart staat want het is een stuk vlees in opkomst. Dit "vergeten" stuk vlees komt van de onderkant van de koe en heeft hard moeten werken. Dit heeft als resultaat dat de structuur van het vlees wat grover is maar ook veel meer smaak heeft. Je hoeft er dus niet heel veel aan toe te voegen om een heerlijk gerecht te serveren. Precies zoals je hem krijgt bij Old Dutch! De broiler zorgt ervoor dat de natuurlijke vetten aan de buitenkant gekarameliseerd zijn terwijl het vlees toch mooi rood van binnen blijft. De bavette is dan ook verschrikkelijk lekker en sappig. Hij wordt geserveerd met pepersaus, koolsla en zoete aardappel frites met mayonaise. 


Dit was al een flinke maaltijd maar we kunnen het niet weerstaan om toch nog een dessert te kiezen. We delen samen een Monster freakshake in de smaak Choco P*rn. Een grote chocolade milkshake getopt met een wafel, slagroom, stukjes brownie, oreo, smarties, chocoladesaus en een ijshoorntje. Het gerecht ziet er echt super lekker en indrukwekkend uit en dat blijkt het ook te zijn. Wel goed dat we hem gedeeld hebben want het is een flink dessert! 

We vertrekken enthousiast en voldaan en besluiten dat de gerechten bij Old Dutch de verwachtingen die je bij een sportbar zou kunnen hebben, ruim overtreffen. De gerechten zijn van hoge kwaliteit en merkbaar met passie bereid. De service is goed en de sfeer gezellig. Ook als je geen sportfanaat bent zouden wij je aanraden om bij Old Dutch te gaan eten. Dat kan met een groep, met 2 personen, voor een uitgebreid diner maar ook voor een snelle hap. Wij kijken in ieder geval uit naar de opening van het grote restaurant volgende maand en we komen graag terug, homerun!