Foodblog: Bourgondisch genieten bij Gastrobar FLOOR

Deze week staat Breda volledig in het teken van Bourgondisch genieten. Tijdens Bourgondisch Breda kun je bij tientallen restaurants eten, culinaire routes lopen of deelnemen aan verschillende workshops, proeverijen en activiteiten met een aantrekkelijke korting. Wij besluiten ons te laten verassen en het 5-gangen verassingsmenu te bestellen, speciaal samengesteld voor Bourgondisch Breda.


Bij aankomst op het sfeervolle en zonovergoten terras op de Grote Markt worden wij direct vriendelijk verwelkomd door een van de gastvrouwen. Omdat de temperatuur het toelaat besluiten wij plaats te nemen aan een tafeltje onder de grote luifel. Niet veel later arriveert ons aperitiefje; een Cava met vlierbloesem en sinaasappelschil. Een verfrissend en stuivend drankje met een fijne bubbel, frisse aroma's en een licht zoete afdronk door de vlierbloesem. Hierbij wordt een broodplankje met een olijven en tomaten tapenade.

WIJ PROOSTEN, DIT BELOOFD EEN FIJNE AVOND TE WORDEN.


Terwijl wij genieten van de zon en van elkaar, arriveert ons eerste gerechtje; Ceviche van zeebaars met tijgermelk, een crème van aubergine en courgette, krokante nori en een dressing van olie en koriander. Dit gerechtje bestaat uit veel verschillende structuren en smaken. Dit kleine, subtiele gerechtje is een perfect begin en smaakt naar meer. 

DE COMBINATIE VAN ZUUR EN FRIS, MET ZOUT EN HARTIG ZORGT VOOR EEN WARE SMAAKSENSATIE.


Terwijl wij nagenieten van de zeebaars kletsen wij gezellig na terwijl ons eerste tussengerecht wordt geserveerd; gerookte makreelfilet met een crème van bloemkool, gezouten citroen en een crumble van hazelnoot; verassend gerechtje! De rokerige smaak van de vis sluit mooi aan op de smaak van de noten en de zachte bloemkoolcrème (welke trouwens echt smelt op je tong). 


Bij dit mooie gerecht wordt een bijpassende wijn geserveerd welke bestaat uit drie druiven waaronder een houtgerijpte Chardonnay. Deze wijn is vol van smaak, maar ook fruitig en lichtzoet. De wijn komt van een gaard uit de buurt van Lissabon waar ook de twee overige druivensoorten vandaan komen.

EEN HEERLIJKE BLEND


Terwijl wij na dit gerechtje eigenlijk een stukje vlees verwachten, worden wij verrast met  opnieuw een prachtig stukje vis als tweede tussengrechtje. Dit keer is het snoekbaars welke is gelakt met appelstroop. Doordat de suiker in de stroop is gecarameliseerd krijgt de vis een heerlijk zoet en krokant laagje, 

ZO HEBBEN WIJ HEM NOG NIET EERDER OP

De snoekbaars wordt geserveerd met groene asperges, crème van aardpeer en verschillende bereidingen van prei. De asperges zijn perfect gegaard waardoor ze zorgen voor een lekkere bite in het gerecht. De prei is goed gegaard waardoor hij niet overheerst en het gerecht de perfecte balans heeft gevonden tussen zoet, hartig en bitter. 


Het begint al donker te worden. Terwijl een straatmuzikant onze achtergrond muziek verzorgt en wij genieten van het kaarslicht en de fijne sfeer op het terras verschijnt onze hoofdgerecht op tafel; Shortrib en runderlende. Het is altijd lekker om na vis een lekker stuk vlees te eten. De twee soorten vlees worden geserveerd met verschillende bereidingen van wortel en jus de veau (ook wel kalfsfond).  Het gerechtje zegt het eigenlijk al; het is herfst! De jus is krachtig en het vlees perfect. 

KROKANT VAN BUITEN EN ROZE VAN BINNEN, ZOALS HET HOORT.


Na een korte pauze wordt ons vijfde en tevens laatste gerechtje met een brede lach op tafel gezet; sorbetijs van Bergamot (dit is een zure citrusvrucht) met peer, gel van Pedro Ximinez en een panna cotta en crumble van witte chocolade. 

De witte chocolade zorgt voor een volle, romige smaak waar de peer en bergamot het gerechtje juist weer wat frisser en zelfs een beetje licht bitter maken. De PX-gel zorgt voor een licht zoetje in het gerecht, weer zo'n fijne combinatie van smaken. 

Dit dessert is een perfecte afsluiter van een heerlijk bourgondisch menu.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN? RESERVEER DAN NU VIA BOURGONDISCH BREDA EN PROFITEER VAN KORTINGEN TOT WEL 40%!