Experienceblog: Een rondleiding bij de Rooi Pannen

Deze keer zijn we weer welkom op de Seeligkazerne. Bij een noodzakelijke horecasluiting komt het aan op creatief ondernemerschap. Zo ook bij De Rooi Pannen in Breda, waar MBO studenten koken voor gasten van Brasserie Reduit. Er is een veelzijdig afhaalmenu, dat elke week wisselt. Dus nu kan je ook thuis genieten van de kookkunsten van de koks van de toekomst.


Les krijgen op de Seeligkazerne in Breda is wel uniek!”

Vandaag gaan we dit afhaalmenu ontdekken, maar eerst krijgen we een rondleiding op deze historische locatie, georganiseerd door twee studenten van de opleiding Toerisme en Recreatie.

Sinds begin 2019 hebben Mbo Horeca en Mbo Toerisme & Recreatie hun intrek genomen in de gebouwen van de kazerne, die vanaf 1976 diende als opleidingscentrum van het Ministerie van Defensie. We krijgen een rondleiding van Aaliyah en Shenna, tweede-jaarsstudentes Mbo Toerisme en Recreatie.

Klein Arsenaal 
We beginnen bij het Klein Arsenaal, een wapenmagazijn dat in 1836 is gebouwd. Er werden wapens en munitie opgeslagen en omdat er nogal eens ontploffingen plaatsvonden, waren de dikke muren geen overbodige luxe. Er zaten destijds geen ramen in en ook maar een dun dak, zodat het dak er letterlijk wel eens af ging. Door de slechte fundering, zie je ook dat het gebouw helemaal scheef is gezakt. Je ziet aan de buitenkant de takel nog hangen voor het ophijsen van zware voorwerpen. Dit geeft het allemaal een speciale en unieke sfeer!

IJsfabriek de Noordpool 
Net buiten het terrein van de school staan nog een paar prachtige oude panden. De ijsfabriek de Noordpool uit 1907, opgericht door slagers die ijsstaven produceerden voor koelruimtes van slagerijen. Ook het Graanhuis de Pelmolen die in 1830 diende als kledingdepot, tijdens de opstand van België en Nederland.

In ons huidige lesgebouw stonden 120 paarden


Hoofdgebouw
In 1939 start de bouw van het hoofdgebouw. Het hoofdgebouw was de entree van de kazerne en heeft diverse functies gehad. Zo was het ook een stal voor paarden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog habben de Duitsers de kazerne ingenomen. Je ziet boven de ingang nog twee paarden afgebeeld staan. Na de oorlog verdwijnen de stallen en wordt het verbouwd. Het hoofdgebouw heeft nu meerdere leslokalen. Aan de zijkant staat er een militair wachthuisje, dat nog een overblijfsel is uit de tijd dat er schildwachters stonden, supercool!

Paardenziekenhuis
We worden door Aaliyah gewezen op twee gebouwen aan de overkant van de Fellenoordstraat. Deze gebouwen dienden als paardenziekenhuis en havenmagazijn. Later is het paardenziekenhuis in gebruik genomen voor het trainen als parachutespringer. Het heeft ook nog gediend als hooi- en stromagazijn.

Witte huisjes 
De 13 huisjes aan de overkant dienden als dienstwoningen voor onderofficieren, kledingmakers en koks. In de jaren 50 van de 20e eeuw, werden verbouwingssporen verborgen door een witte verflaag en sindsdien zijn het de witte huisjes. Er worden er nog een paar bewoond. In de toekomst hoopt de Rooi Pannen deze huisjes te kunnen kopen om ze te kunnen verhuren als vakantiewoningen. Studenten Toerisme kunnen dit dan gaan runnen, maar dat kan nog jaren duren.

Groot Arsenaal
Het groot Arsenaal komt uit 1771 en is daarmee het oudste gebouw op het Seeligterrein. Het ligt aan de kant waar vroeger de Mark liep, zodat het gemakkelijk via het water te bevoorraden was. Hier werden wapens opgeslagen, ook stonden er paarden en was het een huisvesting voor onderofficieren. Wat wel leuk is om te zien, zijn de scheve paaltjes bij de ingang, dat laat zien dat er vaak iets misging bij het betreden of verlaten van het gebouw. Hier zit nu het onderwijshotel in met 30 kamers, keukens, twee restaurants en een terras van de Horeca-opleiding. Daarnaast zijn er ook conferentieruimtes.

Corona
I.v.m. de coronamaatregelen is de horeca gesloten en kunnen we niet bij de gebouwen naar binnen. Al met al was het een interessante en leerzame rondleiding en fijn dat we deze geschiedenis nog eens te horen krijgen.