Tags: Vermut, Foodblog, pinchos, vermout, Wilhelminastraat, Ginnekenweg

Foodblog: diner bij Vermut

Vermut is een van de nieuwste hotspots in Breda. De lunchbar opende mei dit jaar haar deuren aan de Koninginnestraat 1b, precies op het kruispunt tussen de Wilhelminastraat en de Ginnekenweg. Vermut is een Spaans georiënteerde pinchosbar, waar je terecht kunt voor koffie, lunch, diner en borrel. Benieuwd naar deze "brood tapas" uit het Baskenland besloten onze foodies om te gaan eten bij Vermut. 

WIN EEN DINER VOOR TWEE PERSONEN VIA FACEBOOK & INSTAGRAM!

Lunchbar Vermut stond al een tijdje op ons lijstje om te bezoeken. Het bruist er altijd van gezelligheid en ook toen wij aan kwamen rijden zat het terras vol. Een van de redenen is wellicht dat je hier letterlijk heel de dag zon hebt en dus ook 's avonds nog van de laatste zonnestralen kunt genieten. Van binnen is de zaak licht en trendy ingericht. Een leuk detail is de slagersrol, waar ze de specials van de week op schrijven. Door de grote lichtkoepel voelt de zaak, die niet groot is, toch ruim aan. We vonden het ook mooi om te zien hoe de zaak 's avonds transformeert qua sfeer. Je kunt dan gezellig aan de bar of in een van de zitjes gezellig naborrelen. Het interieur is gebouwd door Industrialz, een nieuwe interieurwinkel en werkplaats waar ze meubels op maat bouwen. 


Diner bij Vermut
Zoals de naam doet vermoeden serveert Pinchosbar Vermut ook lunch, wij kozen vandaag echter voor het diner arrangement bestaande uit 10 pinchos (warm en koud), calamaris, pan con tomate, patatas bravas en als afsluiter churros! Het arrangement is bedoeld voor twee personen en stilt zelfs de grote trek. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een keuze te maken van de menukaart of de slagersrol (de specials). Zo was er ook keuze uit een salade van de week, huisgemaakte soep en andere lekkernijen. De pinchos zelf staan echter niet op de menukaart, deze kunnen namelijk wekelijks wisselen legt eigenares Charety uit. De pinchos staan daarom voor je uitgestald op de bar, net als in Spanje!

PINCHOS = HAPPINESS ON A PLATE!

Als je het diner arrangement neemt kun je ervoor kiezen om alles tegelijk te laten komen of in delen. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met de koude pinchos, dan de warme gerechten en de churros als laatste. Een ding is zeker; de pinchos zijn een lust voor het oog! Charety licht toe dat alles vers wordt bereidt en er ook verschillende producten uit Spanje worden geïmporteerd. Zowel de wijnen als de bieren zijn allemaal Spaans. 

Wij kozen voor een koude pils van Estrella en een Damm Lemon, de Spaanse variant van de Radler met citroen en limoen. Ze hebben ook San Miguel in een leuke 1 liter fles.


Popelend om te beginnen met eten namen we eerst een hap van de pincho met huisgemaakte pesto, buffel mozzarella en tomaat. Wow, wat een smaakbeleving! Het verschil met een pesto uit de supermarkt of deze is enorm. De tweede pincho die we proefden was met huisgemaakte tonijnsalade in een gegrilde paprika. Het ziet er niet alleen heerlijk uit, maar het smaakt ook nog eens heerlijk. Tevens waren we zeer aangenaam verrast over de porties; de pinchos zijn echt rijkelijk belegd. 

De volgende pincho die we proefden was belegd met membrillo (een soort ingedikte jam) met zoute ansjovis en een groene olijf. Het was een verrassende combinatie van zoet en zout, die bijzonder goed uitpakte. 


Voor mij als visliefhebber was de pincho met het sardientje een ware traktatie. Dit onderstreept voor mij de basis van de Spaanse keuken; vers en puur zonder poespas. 


Een andere verrassende pincho was die met sobrasada en geitenkaas. Sobrasade ziet eruit als filet american, maar is gemaakt van een gekruide worst vergelijkbaar met chorizo. De spread is zacht en kruidig van smaak en heerlijk in combinatie met de zachte geitenkaas. 

Over geitenkaas gesproken... warme geitenkaas met spek en honing! Een klassieke combinatie en super lekker als pincho! Een andere favoriet was de pincho van serrano ham op pan con tomate (een krokant broodje ingesmeerd met verse knoflook en tomaat, olijfolie, peter en zout). Simpel, puur maar oh zo lekker! 

We kregen tevens twee pinchos met een kroketje. Je kunt hierbij kiezen uit gamba, oude kaas of de ouderwetse bitterbal. Wij gingen voor de oude kaas en de gamba, waar ook daadwerkelijk stukjes gamba in te bekennen waren.  

Van de gamba’s stapten we over op de calamaris en de patatas bravas. De aardappelen werden binnen geschild en zelf gesneden, echt vers dus! De brava saus is een pittige tomatensaus met aioli legt Charety uit. Ook deze wordt volgens eigen recept vers bereidt. 

Omdat het zonnetje scheen besloten we om nog een zomerse drankje te bestellen. Ik ging voor de specialiteit van het huis: white sangria! Mijn tafelgenoot ging voor een tinto verano, een variant op de sangria die je eigenlijk veel vaker in Spanje ziet. De white sangria is huisgemaakt en wordt, zoals het hoor, afgetopt met cava. Alleen voor dit drankje zou ik al terug komen naar Vermut!

thank god for churros!

Churros... do we need to say more? Deze gefrituurde stengels met warme chocoladesaus zijn mijn "happy pleasure". Ondanks de volle maag eten we deze stengels van geluk helemaal op. Je kunt naar wens nog suiker met kaneel toevoegen. 

De naam  doet het natuurlijk al een beetje vermoeden, maar bij Vermut schenken ze ook verschillende soorten vermouth. Vermouth is een zoete, versterkte wijn, waar kruiden aan toegevoegd zijn. Het alcohol percentage is doorgaans rond de 15 procent. Als we de internationale dranktrends mogen geloven is het al de dranktrend van 2016. In Breda lijkt hij, zoals gewoonlijk, echter nog niet helemaal geland. We waren tenslotte ook laat met de gin & tonic. Vermouth biedt echter veel meer mogelijkheden, door de grote variëteit van witte en rode varianten. Puur, met spuitwater of tonic, de mogelijkheden zijn eindeloos laten we ons uitleggen.

VERMoutH, DE NIEUWE DRANKTREND!

Op advies van Charety probeerden we eerst de vermouth die ook "Vermut" heet: de Casa Mariol. Het drankje wordt geserveerd in een mooi glas met een olijf en een schijfje sinaasappel. Als je wilt kun je naar wens Amsterdams spuitwater bijschenken. 

Wil je echt kennis maken met alle soorten, dan moet je  de vermouth proeverij kiezen. Je krijgt dan vijf kleine glaasje met drie verschillende rode en twee witte vermouth. Daarbij worden ook olijfjes en chipjes geserveerd. De proeverij is perfect als je nog niet bekend bent met het drankje. We verbaasden ons over de smaakverschillen, de ene vermouth is heel kruidig en de andere weer veel zoeter. 

Lichtelijk aangeschoten en voldaan sluiten we de avond af met een laatste drankje op het terras. De laatste zonnestralen lachen ons daarbij tegemoet. Nog een leuke tip voor de vrijdagmiddag; dan is het namelijk "Hora del Vermut". Deze Spaanse vrijdagmiddagborrel is het ideale moment om de start van het weekend te vieren.