Foodblog: Casual dining bij Pierre Durand

Een tijdje terug (vlak voor de horeca sluiting) mochten wij nog even genieten van een heerlijk diner bij Pierre Durand, onderdeel van De Rooi Pannen. Bij binnenkomst staat het vriendelijke personeel klaar om ons op te vangen. Geweldig! 

Wat een gastvrijheid!

Op de prachtige oude Seeligkazerne in het praktijkgebouw Groot Arsenaal heeft onderwijsinstelling De Rooi Pannen, voor o.a. Horeca, Recreatie en Toerisme, ons uitgenodigd voor een shared lunch in het restaurant voor casual dining: Pierre Durand. En wat voor ėėn! We mogen alle gerechten van de nieuwe lunchkaart proeven. Wat een gastvrijheid!


Met de lift gaan we naar de eerste verdieping van dit prachtige gebouw. Wat ons meteen opvalt is dat ze hier heel netjes omgaan met alle regels rondom het Coronavirus. Het tafeltje waaraan we plaatsnemen is sfeervol aangekleed met bloemen, mooi servies en een schaaltje met olijven, zoute stengels, chorizo en geroosterde amandelen. 

We besluiten om voor een Spa rood en een latte macchiato te gaan. Wat leuk om te merken hoe hier met de studenten om wordt gegaan en om te zien dat ze hier echt dingen leren! Zo wordt hen bijvoorbeeld vertelt hoe ze de suiker moeten leggen en dat het belangrijk is om de merknamen naar boven te leggen op het schoteltje.

Kort daarna krijgen we de eerste gang opgediend: een soepje. Het is een 'cappuccino' van boerenkool met een krokantje. De soep is erg lekker en de smaak van de boerenkool komt goed tot zijn recht.

Dan komt er een lekker voorgerecht! Dungesneden kalfscarpaccio met mayonaise van makreel. Bij ieder gerechtje krijgen we naast nieuw bestek ook een nette uitleg. Wij zitten te genieten en besluiten een wijntje te bestellen als mooie begeleider bij deze lekkere gerechten!

De eerstejaarsstudenten doen naast de restaurantmanager en de koks in de keuken enorm hun best om ons een mooie lunch voor te schotelen. Een salade met parelhoen en papaya, die eventueel ook vegetarisch kan, volgt. Dit is echt heerlijk en er zit een beetje pit in door de rode peper die erin is verwerkt.

Het hoofdgerecht is aan de beurt. Als het bij ons op tafel wordt gezet komt de lekkere geur al op ons af. Dat is een goed begin! We vinden het hoofdgerecht van paddenstoelenorzo met gebakken panchetta heerlijk. Onze favoriet! Ga jij liever voor een vegetarische variant? Dit is zeker mogelijk bij dit gerecht!

Het tweede hoofdgerecht mogen we ook proeven. Het is een gepocheerd heilbot met gekonfijte citroen en gegrilde groenten. Ook heel smakelijk! Omdat we alle gerechten delen kunnen we ook het dessert nog wel proberen, ook al twijfelen we wel of we nog ruimte hebben.

Een uitgebreid kaasplankje komt onze kant op. Het kaasplateau bestaat uit walnoten, druiven, notenbrood, stroop en natuurlijk 5 kazen. De eerste die we proeven is het Grijs Spetserke, vernoemd naar de inwoners van Merksplas. Het is een kaas van rauwe koemelk met houtskoolas. Dit is heel bijzonder want dat zie je normaal alleen bij geitenkaas. Verder de Skaepsbloem, wat een kaas is van gepasteuriseerde schapenmelk uit Amsterdam, bewerkt met gedroogde kruiden.

Daarnaast proeven we de roodflora Benedictus (uit Oosterhout), een Rotterdamse oude kaas en een blauwschimmelkaas uit Engeland. Deze laatste heeft de naam Shropshire Blue, waarin penicilline en anato zit, een oranje natuurlijke kleurstof, te vergelijken met caroteen. Deze Shropshire is heftig maar zo geweldig lekker!

Om de lunch af te sluiten gaan we nog een zoet nagerecht proeven. Dit is een vanille parfait met groene thee, pistache spongecake en matcha crumble afgemaakt met een gel van framboos.

We hebben fantastisch geluncht, dit restaurant is echt een aanrader! Zeker omdat je kan zien dat er hard gewerkt wordt in de horeca om alles netjes volgens het boekje te doen. Ook in coronatijden.