Indrukwekkende documentaire ‘Schreeuwen of Zwijgen’ terug in Chassé Cinema

Twintig jaar na zijn première in Chassé Cinema staat de documentaire ‘Schreeuwen of Zwijgen’ van Bredase regisseuses Anne-Mieke van den Berg en Anneke Hopmans er opnieuw geprogrammeerd. De film uit 1997 wordt vertoond in het kader van Vrijheid!, een samenwerking tussen Stadsarchief Breda en Chassé Cinema naar aanleiding van 75 jaar vrijheid. In dit kader wordt in november ook nog de film Onbevangen en Vastberaden van Kees Wouters gedraaid.


Filmmaaksters Hopmans en Van den Berg maakten een film over Sinti's, of zigeuners, zoals de 'burgers' ze noemen. De documentaire werd een diepgaand portret van Sinti Lalla en haar familie. De bewoonster van een woonwagenkamp vecht voor een betere toekomst voor haar volk en leert haar kinderen trots te zijn op hun identiteit. Zoni, wiens gehele familie omkwam in Auschwitz, maakte carrière in de burgermaatschappij, en gaat samen met Hannes terug naar plaatsen uit hun beider verleden. 

De documentaire laat zien dat de Sinti's een volk met een tragisch verleden zijn. Ze kampen al eeuwen met achterdocht van de burgerbevolking, culminerend in de vervolging onder het Derde Rijk. Het heeft saamhorigheid, trots en een sterke familieband tot steunpilaren van hun cultuur gemaakt. 

Bij deze vertoning is er zowel een inleiding als een nagesprek: presentator, regisseur Anne-Mieke van den Berg, Lalla Weiss en Stadsarchief Breda zijn aanwezi

Informatie
Kaarten voor Vrijheid! Schreeuwen of Zwijgen zijn online te reserveren bij Chassé Cinema via de website. In de reeks Vrijheid! is ook de film Onbevangen Vastberaden van Kees Wouters te zien en eerder ging de documentaire Feitelijk maar niet objectief over het leven en werk van fotojournalist Piet den Blanken door Wilbert Smit in première. 


Tags: Chasse Theater