Foodblog: diner bij Barlucca

Met deze donkere, koude dagen is niets zo lekker als genieten van gezelligheid, een warm welkom en heerlijk eten. Wie houdt daar nou niet van? Onze foodies besloten om hun geluk te beproeven bij een van de beste Italiaanse restaurants in Breda: Barlucca. Het restaurant won dit jaar zelfs de Stappen Horeca Award!

WIN EEN LUNCH VOOR TWEE PERSONEN VIA FACEBOOK & INSTAGRAM!

Wanneer ik Barlucca binnenstap valt mijn oog meteen op het stoere, industriële uiterlijk en het vele houtwerk in het pand. Dit zorgt voor een robuuste, warme gloed welke ons meteen aanspreekt. De tafeltjes staan niet te dicht op elkaar waardoor er voldoende ruimte is om de privacy van de gasten te waarborgen. Een verademing tegenover vele restaurants waar je soms het gevoel hebt dat je onderhand bij je buren op schoot zit. De eerste punten zijn gescoord en we hebben het menu nog niet eens gezien. Hopen dat we deze lijn gedurende de avond kunnen doorzetten. 

Aangezien we in een Italiaans restaurant zitten krijgen we als aperitief een glas wijn aanboden. Ik krijg de Pino Grigio Banfi, een frisse lichtelijk sprankelende witte wijn. Elke maand heeft Barluca ook de wijntip van de maand. Dit is een wijn die normaliter alleen op fles verkrijgbaar is, maar gedurende deze maand ook per glas te bestellen is. Deze maand is dit een rode wijn, namelijk de Cabernet Sauvignon / Nero d Avola uit Sicilië. Een volle rode wijn met tonen van vanille en gerijpt op eikenhout. Hierbij krijgen we een zakje met vers gebakken brood met basilicumolie, olijven en een tapenade. 

Ik besluit voor het Marktmenu te gaan terwijl mijn tafelgenoot besluit van de kaart te eten. Het marktmenu kost €29,75 en bestaat uit 3 gangen, de gerechten van de kaart zijn wisselend qua prijs. Ik start met een Coppa di Parma met buffelmozzarella, zoetzure paddenstoelen en truffelolie. Een klassieke combi die er ook nog een prachtig uit ziet! Pure smaken voeren de boventoon en de paddenstoelen geven een lekkere twist aan het gerecht. 


Mijn tafelgenoot ging voor de hertenrosbief met aceto balsamico uitjes, truffelolie en groene kruidenmayonaise. Een moderne variant op de klassieke carpaccio, geheel in het thema van het seizoen. Ook in dit gerecht overheersen de pure, aardse smaken die goed worden aangevuld met de overheerlijke zoete uitjes en de mayonaise die bol staat van de smaak! Een plezierige verassing die het geheel wat pit geeft.  

Hierna volgt voor mij wilde eendenborstfilet met vijgensaus. Een kleurrijk geheel met gele bieten, brocolli, witlof en verse vijg. Een heerlijke combinatie waarbij de saus de ster van het gerecht is. Hierbij dronk ik een Valpolicella Ripasso. Een rode wijn met tonen van kers en vanille. 


Mijn tafelgenoot gaat voor de Tagliatelle met aïoli, sardientjes en ansjovis. Dit was de grote verassing van de avond. In de positieve zin. Om eerlijk te zijn, zijn wij beide niet echt fan van ansjovis maar we dachten laten we onze grenzen eens verleggen. Een hap later is een nieuwe liefde geboren. Verse pasta, heerlijke zachte vis en een goede lading knoflook zorgen voor een perfecte balans in het gerecht. Alleen voor dit gerecht al zou ik nog een keer terug komen. Hierbij werd een rode wijn gedronken, de Valpolicella Superiore. 

We sluiten beide af met een zoet dessert. Bij het marktmenu hoort een stracciatella taartje. Het taartje is opgebouwd uit verschillende laagjes luchtige cake met een stracciatella vulling, met bovenop een gelei van mango en passievrucht. De verse vruchten on top zorgden voor een lekkere zoet/zure combinatie die het gerecht compleet maakt. 

Het andere dessert was Panna cotta, appel, kaneel, Limoncello rozijnen en crumble. Een klassiek combinatie die ook dit keer weer goed uitpakt. 

Het valt te proeven dat alle gerechten die je bij Barluca kunt eten worden bereid met liefde en verse ingrediënten afhankelijk van het seizoen. Er is ruim voldoende keus om iedereen tevreden te stellen en de atmosfeer die er hangt is perfect voor een gezellige avond uit. Ik zou zeggen, snel eens proberen!  

Geschreven door Silvia Joppen