Stedelijk Museum Breda roept inwoners van Breda op bij te dragen aan tentoonstelling BIAK Stories

Dit jaar herdenken we dat het 60 jaar geleden is dat Nederland zijn laatste stukje Indië prijsgaf: de kolonie Nederlands Nieuw-Guinea. Met de tentoonstelling BIAK Stories en de hieraan gekoppelde Collectiemiddag Museum van Nederlands Nieuw-Guinea staat Stedelijk Museum Breda stil bij deze geschiedenis. Bredanaars met een eigen verhaal als inwoner of veteraan uit Nederlands Nieuw-Guinea roepen we op om bij te dragen aan deze tentoonstelling. BIAK Stories deelt verhalen over Nederlands Nieuw-Guinea met als vertrekpunt het bijzondere liefdesverhaal van de ouders van kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx die elkaar op het eiland Biak in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea hebben ontmoet. 

Collectie middag BIAK Stories: Museum van Nederlands Nieuw-Guinea
Zaterdag 25 juni vindt er in Stedelijk Museum Breda een collectiemiddag plaats onder de titel Museum van Nederlands Nieuw-Guinea. We nodigen iedereen die een band heeft met deze voormalige kolonie uit naar het museum te komen met voor hen belangrijke objecten. Heeft u een object bewaard waar een speciale herinnering aan kleeft? Het mag een gebruiksvoorwerp zijn, of een oude ansichtkaart uit bijvoorbeeld Hollandia, een brief, een fotoalbum uit Manokwari, een speer of een boombastdoek, als er maar een persoonlijk verhaal aan verbonden is. Een deel van de objecten met bijbehorende verhalen wordt in het museum tentoongesteld van 9 juli tot 4 september 2022 binnen de expositie BIAK Stories. Toegang tot de expositie BIAK Stories in voor iedereen gratis.

Praktische informatie:
Wilt u deelnemen aan de Collectiemiddag, stuur dan vóór 15 juni een foto van uw object en verhaal (max. 1 A4) aan: events@stedelijkmuseumbreda.nl o.v.v. Collectiemiddag BIAK Stories. Voor meer informatie: Eddy Appels, info@beeldvoorbeeld.nl 

BIAK Stories
Twee prachtige jonge mensen, glamoureus gekleed, in een decor van zon, zee en strand. De filmsterach- tige setting op de dia’s uit het familiearchief van Monique Verhoeckx (1963, Delft) lijkt het verhaal van een zorgeloos leven te illustreren. Niets is echter minder waar. Achter de mooie plaatjes schuilt een historie van trauma’s, diaspora, een dreigende oorlog en een geheime liefdesverhouding. De dia’s zijn onderdeel van de multimedia-installatie die de kunstenaar maakt voor de tentoonstelling BIAK Stories. De jonge mensen zijn haar ouders op de plek waar ze verliefd worden, het eiland Biak in het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea. 

Geheime liefde
De BIAK Stories spelen zich eind jaren ’50 van de vorige eeuw af. Indonesië is nog maar net onafhankelijk van Nederland en gaat meteen de strijd aan om Nederlands Nieuw-Guinea. De ouders van Verhoeckx, beiden Indische Nederlanders, komen als tiener na de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië getraumati- seerd naar Holland. Haar vader wordt als twintiger voor de Marine uitgezonden naar Biak. Daar ontmoet hij haar moeder, die dan nog is getrouwd met haar eerste man. Ze worden hevig verliefd op elkaar. In het geheim beginnen ze een relatie. Verhoeckx: ‘Ondanks de spanningen op Nieuw-Guinea hebben ze toch weer hoop voor de toekomst. Er is een briefje waarop staat: “Wij zijn de gelukkigste en de rijkste verliefde mensen op aarde”. Die mix van onschuld en zwaarte vind ik ontwapenend’. 

Privécollectie gemixt met historisch materiaal
Verhoeckx combineert de kleurendia’s uit haar privécollectie met historisch filmmateriaal en visualisaties van Papoeakunst. Het geluidsontwerp is onder andere gebaseerd op de liefdesbrieven van haar ouders. Daarnaast toont de kunstenaar privéobjecten zoals een grote schelp, vliegtickets van Amsterdam naar Biak, kleding en de camera van haar vader.