Nieuwe Blind Wall in 't Sas portretteert Bredase kunstschilder Jacob Weyerman

Begin juni startte beeldend kunstenaar Klaas Lageweg met een nieuwe muurschildering in ’t Sas, aan de voet van de Grote Kerk. In opdracht van Blind Walls Gallery maakte de Groningse artiest daar in vier dagen tijd een schildering.

Foto door Edwin Wiekens 

Om dit project te realiseren werkte Blind Walls Gallery samen met projectontwikkelaar Maas-Jacobs en Jos van Aert van Fiks&Fokus. De schildering bevindt zich op een muur in de binnenplaats van ’t Sas. Rondom deze binnenplaats in het centrum bevinden zich winkels, horecagelegenheden en een hotel. De nieuwe schildering is een welkome toevoeging aan de bruisende omgeving. 

Bredase kunstschilder
De persoon die centraal staat in deze Blind Wall is Jacob Weyerman (1677). Hij groeide op in Breda, waar hij zijn passie en talent voor schilderen ontdekte. Op zijn achttiende besluit hij de stad te verlaten en de wereld te ontdekken als kunstschilder en kunsthandelaar. Hij schildert voornamelijk bloemstillevens. 

Later begint Jacob met het schrijven van toneelstukken en satirische gedichten. Veel mensen, waaronder ook collega-schrijvers, krijgen met zijn bespotting te maken. Jacob vindt zelf dat hij schrijft voor de liefhebber met smaak en gevoel voor ironie. In 1715 keert hij terug naar Breda en start een gezin. Om van zijn schulden af te komen chanteert Jacob invloedrijke mensen door negatief over hen te schrijven. Hij stopt pas wanneer ze hem betalen, zegt hij. Door de lasterlijke dingen die hij schrijft, belandt hij in de gevangenis in Den Haag, waar hij in 1747 sterft. 

Foto door Edwin Wiekens                                                     Foto door Rosa Meininger

Deze schildering is gemaakt door Klaas Lageweg. Als internationaal beeldend kunstenaar maakt hij muurschilderingen en schilderijen. Klaas noemt kunst zijn middel om autonoom te kunnen functioneren in de maatschappij, verf houdt hem op de been. Hij vindt zijn inspiratie in zijn dagelijkse omgeving. Klaas vertelt dat door het combineren van schijnbaar tegengestelde vormen, zoals realisme, pixel art en abstracties, hij zijn grenzen verlegd. 

Klaas maakte gebruik van latex muurverf en spuitbussen. Deze schildering is de 130e die Blind Walls Gallery aan haar collectie toevoegt. 

Foto door Edwin Wiekens 

Over Blind Walls Gallery
Blind Walls Gallery is het museum op straat. Meer dan 100 muurschilderingen verbeelden de verhalen van Breda. Internationale kunstenaars werken aan een groeiende collectie muurschilderingen geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van de stad. www.blindwalls.gallery