Foodblog: Ellis finger licking good vegan food

Op de hoek van de Grote Markt en de Halstraat vind je Ellis. Dit hippe burgerrestaurant ontwikkeld haar recepten samen met verschillende sterrenchefs. Door haar vooruitstrevendheid loopt Ellis ook voorop met vega en vegan opties. Onze foodies werden daarom uitgenodigd voor een "finger licking good" vegan menu. 

Ellis heeft twee etages met verschillende ruimtes. Wij nemen plaats op de begane grond met uitzicht over de Grote Markt. Om te starten bestellen we twee virgin cocktails. Er is ruime keuze maar onze favoriet is de blueberry virgin met bosbes, munt, limoen en bruisend water. 

Als voorgerecht bestellen we twee klassiekers: chicken wings en kibbeling... maar dan 100% vegan. The sticky flower wings zijn gemaakt van gepaneerde bloemkool en geserveerd met een zoete sriracha glaze, sesamcrunch en peterselie. Dit is echt een gerecht om je vingers bij af te likken en eentje waarvoor wij terug blijven komen! De celleri kibbeling is gemaakt van geroosterde stukjes knolselderij, op smaak gebracht in dashi bouillon en gehuld in tempura panko. Dit gerecht heeft ons enorm verrast omdat het heel dichtbij de smaak van kibbeling komt.

Als hoofdgerecht kiezen we voor de Holy Shiitake burger en The Sizzling Casserole, het nieuwe vegan stoofpotje. Het "vlees" is gemaakt van pulled wheats, wat langzaam wordt gekookt in rode wijn en een vegan bouillon. Als je gek bent op stoofpotjes dan moet je deze echt proberen! De smaak is subliem en de pulled wheats hebben een zeer vlezige textuur, echt een aanrader. 

De Holy Shiitake is  een champignonburger; een mix van verse champignons (shiitake, beech, brown button) met babyspinazie, gemarineerde rode ui en Koreaanse zwarte pepersaus. De burger wordt geserveerd met met gewone of zoete aardappel frietjes. Het is een heerlijke burger voor als je eens iets anders wilt proberen. De burger is sappig en gaat goed samen met de gemarineerde uien en het knapperige van de spinazie. 


Als dessert kiezen we de Vegan Moelleux: een warm chocoladetaartje met vegan roomijs. Het taartje is op basis van kokosboter en van binnen gevuld met gesmolten vegan chocolade. Echt een hemelse combinatie met het bolletje ijs op een crumble van zoute karamel en stukjes framboos. 

Vegan saai? Hell no! Het diner bij Ellis was "finger clicking good" en heeft ons laten genieten van echte klassiekers maar dan helemaal vegan. Je hoeft tegenwoordig geen "consessies" meer te doen om vegan te eten. Probeer het zelf en laat je overtuigen! Daarnaast draag je zo ook bij aan een betere wereld voor dier en milieu. Voor meer info zie ellis.be