Foodblog: 5-gangen Houtse Proeverij bij Het Houtse Meer

Onze Foodies zijn uitgenodigd bij Het Houtse Meer, een restaurant op een prachtige (en groene) locatie aan het water in Den Hout. Zowel het interieur als de menukaart zijn recent vernieuwd en dat maakt ons nieuwsgierig! Daarnaast is er nieuwe etage gebouwd met een gezellig dakterras.Onze foodies laten zich verrassen door de smaakmakers van Het Houtse Meer met een 5-gangen proeverij: een combinatie van koude en warme gerechten bereid op hun beroemde Jospergrill. 


Na een warm welkom nemen we plaats aan een tafeltje in het restaurant. Het is er al gezellig druk en met het nieuwe interieur kijken we onze ogen uit. Het groen van alle (hang)planten in combinatie met het industriële karakter van het restaurant maakt het een fantastische hotspot. We kijken uit over het meer en genieten ondertussen van ons aperitief: de kleurrijke Virgin Aperol.


Op aanraden van het vriendelijke personeel kiezen we voor de 5-gangen proeverij en beginnen we onze smaakbeleving met de verschillende voorgerechten. Deze rijkelijk gevulde plank bestaat onder andere uit een romige en smaakvolle bospaddenstoelensoep en een bijpassende blini van duxelles van champignons en truffelmayonaise. Beiden zijn heerlijk zacht van smaak.

Daarnaast krijgen we gerookte eendenborst met frisé en sinaasappelglaze, een gedroogde ham (cecina de león) met Parmezaan en zongedroogde tomaat én tonijn tataki met avocadocrème en Japanse mayonaise. We genieten van al het lekkers van de eerste plank en zijn erg benieuwd naar de volgende gangen!

De tweede plank bestaat uit verschillende tussengerechten. Allereerst de smoked sausage: het is meteen te proeven dat deze gegrild is op de eigen Jospergrill, de rokerige smaak is fenomenaal. Grillen en roken op houtskool in combinatie met verse kruiden, dat is de keuken van Het Houtse Meer. 

Daarnaast de coquilles, deze worden geserveerd met beurre noisette en zeekraal". Het is een aangename verrassing dat verschillende gerechten van de proeverij bereid zijn op de eigen Jospergrill.

De bloemkool met baba ganoush, granaatappel, dukkah en tahinimayonaise zorgt voor een licht pittig gerechtje tussendoor. De tartaar van rode biet, ricottacreme, muntolie en pistache is in tegenstelling tot de bloemkool juist weer wat zachter van smaak. Alle smaakvarianten komen voorbij bij deze plank!

Inmiddels zijn we aangekomen bij de derde gang: de hoofdgerechten. Terwijl we genieten van onze fleurige Pink Gin & Tonics kijken we wederom onze ogen uit door de variatie aan kleurrijke en smaakvolle gerechten van deze gang. Onze favoriet van deze gang? De kalfssucade met artisjokcreme en rode port jus. Dit stukje vlees is zó mals, een echte aanrader.

Ook de hele gamba's met piri piri saus en de beef tataki met whiskeyglaze, gerookte amandel en radijs zijn verrukkelijk. Deze gerechten worden geserveerd met brocolli asperges (uit de Jospergrill) met Griekse yoghurt, dadelbalsamico en sumac.


Na deze diversiteit aan vegetarische, vlees- en visgerechten is het belangrijk dat er ruimte overgehouden wordt voor het dessert, want bij de 5-gangen proeverij krijg je zowel een zoet als kaasplateau! Het zoete plateau bestaat uit een mini Houtse Cornetto, een macaron en romige chocolademousse met stukjes brownie. In één woord: geweldig!

We sluiten af met het Houts kaasplankje. We proeven vijf verschillende kazen, namelijk: Brugge Apero, boerentruffelkaas, Buchette Wolverlei, gerookte cheddar en Valdeon. Een heerlijke afsluiter van een geweldige proeverij.

Met weer een fantastische smaakbeleving en –ervaring rijker, sluiten we ons diner bij Het Houtse Meer af. De smaakmakers hebben al onze verwachtingen overtroffen en ons ontzettend laten genieten! We komen gauw terug voor een borrel op het nieuwe dakterras of een heerlijke lunch in het restaurant!