Foodblog: Surinaamse specialiteiten bij Moksie Djarie

Een half jaar geleden startten de drie zussen Astrid, Christin en Diana, Eethuis Moksie Djarie aan de Ginnekenweg. Nu ze helemaal up and running zijn mogen wij hun Surinaamse specialiteiten, die bereid worden volgens oud familierecept, komen proeven.

Als je gaat eten bij Moksie Djarie is het net of je even in Suriname bent. Het eethuis is ingericht met veel Surinaamse invloeden en er wordt ook Sranang poku, oftewel Surinaamse muziek, afgespeeld op de achtergrond. Zij zijn een echt familiebedrijf. Buiten de drie zussen die voor je klaarstaan, werken hun kinderen ook mee in de keuken en bediening.

Als we binnenkomen worden we direct hartelijk ontvangen. We mogen zelf een tafeltje uitkiezen en besluiten om buiten te gaan zitten. Als we plaats nemen worden we direct verrast met een drankje van verschillende tropische vruchten en wat kroepoek, erg lekker!

Vervolgens vertelt Christin ons wat over de Surinaamse keuken en de gerechten die we vanavond gaan eten. We beginnen met de voorgerechten. Het eerste voorgerecht dat we krijgen is Teloh. Teloh is cassave die eerst gekookt en vervolgens gebakken wordt. De Teloh wordt geserveerd met bakkeljauw (vis), ui, knoflook, tomaat, zoetzure komkommer en pindasaus. De cassave heeft een vrij neutrale smaak en de structuur heeft wat weg van aardappelen. Een erg goede combinatie met de bakkeljauw, die een zoutige smaak heeft.

Het tweede voorgerecht zijn kipspiesjes van kippendij-filet met daarbij pindasaus waar wat Surinaamse pit aan toegevoegd is. De saus is een klein beetje pittig en dus ook voor vrijwel iedereen te eten.

Nu we al een aantal specialiteiten uit de Surinaamse keuken hebben mogen proeven, gaan we door naar de tussengerechten. We worden verrast met zalmballetjes en bakabana. De zalmballetjes zijn huisgemaakte visballetjes, met daarin een vulling van zalm en een heerlijk pikant sausje. Bakabana kennen de meesten van ons als gebakken banaan. Ook hierbij wordt de pindasaus gegeten en zijn de gerechten stuk voor stuk om je vingers bij af te likken!

Het laatste gerecht dat we geserveerd krijgen zijn de twee hoofdgerechten. Het eerste hoofdgerecht is Batjaw Moksie Alesie met gebakken vis. Op het bord ligt witte rijst gemengd met bakkeljauw. Daarbij bakabana, tomaat en zoetzure komkommer. Bij het gerecht hoort ook de gebakken vis met tayerblad. Op het andere bord ligt witte rijst, bakabana, tomaat en zoetzure komkommer. Hierbij hoort de kip en kousenband. Kousenband is een lange peul, die lijkt op een uitgerekte sperzieboon en is hier in kleine stukjes gesneden. Naast al deze lekkernijen staat er ook een schaaltje met pom op tafel. Pom is een Surinaamse ovenschotel met kip en heeft een zoete smaak. Als we alles op hebben, hebben we geen ruimte meer voor een toetje en bestellen we een heerlijke cappuccino en een kop thee om al het lekkere eten te laten zakken.

Ben jij ook benieuwd naar de Surinaamse specialiteiten van Moksie Djarie? Neem dan snel een kijkje op hun profiel en neem contact met hen op!