Foodblog: luxe lunch bij Porta Sud Breda

Vandaag nemen we je mee naar Porta Sud, een intiem en charmant restaurant gelegen in de historische Passage Zuidpoort in Breda. Als jij al een tijdje nieuwsgierig bent naar dit pareltje, dan is het nu de perfecte tijd om je smaakpapillen te trakteren op een onvergetelijke reis door de moderne en eigenwijze Italiaanse keuken bij Porta Sud.

Het verhaal achter Porta Sud
Het hart en de ziel van Porta Sud zijn de broers Ralph & Robbie, ze zijn opgegroeid aan de oevers van het schilderachtige Gardameer. Hun jeugd was doordrenkt met de rijke aroma's en smaken van de Italiaanse keuken, en die passie hebben ze meegenomen naar Nederland. Bij Porta Sud delen ze hun liefde voor authentieke en verrassende Italiaanse gerechten met een hedendaagse twist.

Een unieke kookstijl

Bij binnenkomst worden we begroet met een warme en uitnodigende sfeer. Het restaurant heeft een intieme setting waarin je je meteen thuisvoelt. De kookstijl van Porta Sud is kenmerkend voor een moderne interpretatie van de Italiaanse keuken. Hierbij worden traditionele gerechten met veel liefde bereid en voorzien van een eigenwijze en creatieve touch. We krijgen water op tafel en worden voorzien van heerlijk afgebakken brood met boter.


Verfrissende start 
De lunch begint met een verfrissende limoncello spritz, subtiel met een vleugje munt en de sprankelende toets van citroen, perfect begeleid door een amuse.
De amuse is een verfijnde traktatie van romige burrata mousse, weelderig bedekt met gedroogde olijven en geserveerd met een smaakvolle combinatie van aubergine & tomaat.

Bijpassende Wijnen uit Italië

Bij het volgende gerecht dat we mogen ontvangen, schittert een Vermentino uit Puglia dat op staal is gerijpt, door de zuren van de wijn wordt het gerecht getemperd en de wijn wordt krachtiger van smaak. Insalata Riso is een fascinerend gerecht met gestoomde tonijn, rauwe tonijn en een romige mousse van paprika en broccoli, overgoten met een Bloody Mary-saus.


Compleet Genieten
Bij dit gerecht schenken ze een Lugana Cesari Cent Filaria, gemaakt van Turbiana en Chardonnay druiven uit het mooie Lugana-gebied aan de zuidelijke oevers van het Gardameer. Deze frisse, fruitige en bloemige wijn is een ware veelzijdige smaakbeleving. Daarnaast het gerecht Mezzaluna, een heerlijke ravioli gevuld met groene asperge en Pecorino, gekroond met een knapperige amandel en geraspte ei. Een culinair gerecht dat perfect samensmelt met de Lugana-wijn.

Passie voor kwaliteit
De volgende wijn heet : ''Veneto'' Rosso, deze heeft verleidelijke hints van sappige kersen, kleine bessen en een vleugje bloemige finesse. De diamanthaas is liefdevol omwikkeld met smaakvolle pancetta en rust op een rucolapuree met daarbij een verrassende crunch van Pecorino kaas, dit voegt de perfecte bite toe aan het gerecht. En... alsof dat nog niet genoeg is, wordt het geheel overgoten met een smaakvolle pepersaus met Grappa.


En als kers op de taart
Een onweerstaanbare lekkernij genaamd "croccante"! Een heerlijke chocoladebol die je openbarst en je verwent met zacht vanille-ijs en sappige Amarena kersen, zwevend op een vlierbloesem crème. Een heerlijke zoete nakomer op de diamanthaas.


En dat is nog niet alles...
We ontvangen nog een heerlijke cappuccino met verleidelijke friandises van truffel, daarnaast een betoverende pistachecake met een frisse citroencrème. Een zalige traktatie die je smaakpapillen streelt met de zachte textuur van de crème.

Orangello van het huis 
Heel leuk dat Ralph bij ons aan tafel komt om zijn zelfgemaakte Orangello te laten proeven. Orangello is een heerlijke Italiaanse likeur met een verfrissend en fruitig karakter. Het wordt gemaakt van bloedsinaasappels en suiker, waarbij de schil van de bloedsinaasappels de drank zijn kenmerkende smaak en aroma geeft. Het is een authentieke Italiaanse delicatesse die vaak wordt geserveerd als digestief na een maaltijd of als een smakelijke toevoeging aan koffie, zoals bij een cappuccino. Met zijn levendige kleur en zoete, maar toch pittige smaak, is deze Orangello een genot en een heerlijke manier om de lunch mee af te sluiten.

We hebben zeker genoten.
Als je nog op zoek bent naar een plek om je smaakpapillen te verwennen met een moderne twist aan de Italiaanse keuken, dan is Porta Sud de ideale bestemming. Met hun passie voor smaken en kwaliteit bieden Ralph & Robbie je een unieke culinaire ervaring die je niet snel zult vergeten. Reserveer hier je tafel bij Porta Sud voor een onvergetelijke avond of middag vol heerlijke gerechten en gezelligheid! Buon appetito!