Foodblog: gastronomisch dineren bij Uijttewaal
Wij zijn door Restaurant Uijttewaal uitgenodigd om van een acht-gangendiner (!) te mogen komen genieten. Wat een fantastische avond hebben wij hier beleefd vol gastronomie, verrassingen en gezelligheid. De wijn-spijs combinaties zijn ster-waardig, de bediening ontzettend attent en kundig en er heerst een fijne ambiance in het restaurant. We nemen jullie graag mee in de culinaire reis die wij in dit fantastische restaurant hebben gemaakt.
Restaurant Uijttewaal bevindt zich aan de Zuidrand aan de Ulvenhoutselaan. Het interieur van het restaurant is het best te omschrijven als luxe, authentiek en sfeervol met veel knusse hoekjes. Eigenaar en sommelier Lars Uijtewaal vertelt ons dat hij het restaurant samen met zijn broer Sven en schoonzus Geertje zo'n vijf jaar geleden is begonnen. Een familiebedrijf waar er veel passie en kennis van het horecavak heerst. Hij vertelt ons dat het pand hiervoor ook een restaurant was, maar heel vroeger als kroeg fungeerde. Verschillende authentieke elementen zijn nog in het hedendaagse restaurant terug te zien: de glas in loodramen zijn authentiek, de muziekboxen zijn origineel en de toen ingerichte centrale bar is nu een wijnbar.
We nemen plaats in de gezellige lounge en worden ontvangen met een glaasje Franse Champagne van Bollinger Brut Special Cuvée, een krachtige en karaktervolle Champagne met veel elegantie. Ondertussen worden er vier hapjes op tafel gepresenteerd en maken we voor het eerst kennis met de grote mate van creativiteit van de chef-koks.
We genieten van de verrassende smaakcombinaties van elk hapje: een pani puri met Aziatische salade met spinazie en crème avocado, een tartelette met galia meloen en kreeft, een taco met linzensalade en chipotle en een cakeje van wasabi, wakame en gember. Onze smaakpapillen worden direct geprikkeld door de spannende smaakvolle combinaties.
We nemen plaats aan onze tafel in het restaurant en ontvangen de amuse. Een signatuur gerecht: het Uijttewaal piccalilly-ijs volgens familierecept. Lars vertelt ons dat de inspiratie van dit gerecht zijn oorsprong vindt in een oude traditie, aangezien de opa van de broers Uijttewaal al meer dan een halve eeuw een piccalilly fabriek bezit. Hij vindt dat de smaken hiervan in ons hedendaagse leven te weinig terugkomen en wij zijn het hier helemaal mee eens - wauw! Een ogenschijnlijk complex gerecht, maar er is hierbij juist gekozen om dicht bij de originele smaken te blijven zonder overbodige smaaktoevoegingen.
Het eerste voorgerecht wordt geserveerd, bestaande uit twee bereidingen van coquilles. Wát een presentatie: het gebruikte servies is zorgvuldig geselecteerd en de kleuren spatten van het bord af. In de schelp krijgen we een een souffle van zachte, malse coquille. Het andere coquillegerecht bestaat uit een ceviche van coquille met peterseliewortelolie en kumquat; een heerlijk samenspel van zoet en zuur en voor ons persoonlijk de lekkerste coquillebereiding die wij ooit hebben geproefd. Lars schenkt hierbij een Pinord Mireia, een witte wijn uit Penedès (Catalonië, Spanje), gemaakt van de druiven Gewürztraminer, Sauvignon Blanc en Moscatell. Een zeer elegant glas wijn die met haar licht exotische tinten en kruidige en elegante smaak goed tot zijn recht komt bij de smaak van de coquilles.
De volgende witte wijn die wordt geschonken is een vrij unieke. Lars vertelt ons dat er van deze smaakvolle Sauvignon Blanc slechts 5000 exemplaren per jaar worden geproduceerd. De wijn vindt haar oorsprong in het Spaanse wijnhuis Nodus, waar de wijn drie maanden heeft gerijpt op Frans eikenhouten vaten. En dat proef je. De smaak is overheersend en indringend en bevat tonen van bloedsinaasappel, tropisch fruit en hints van vanille.
Een mooie combinatie met het tweede voorgerecht: gefileerde zalm met een schuim van mierikswortel en radijs. Wederom een verrassend gerecht, perfect geproportioneerd en culinair opgemaakt.
Het tussengerecht: wederom een visgerecht bestaande uit een heerlijke zeetong op de graat gebakken in combinatie met bloemkool en vadouvan. Bloemkool kan over het algemeen een erg overheersende smaak hebben, maar naast de zachte en ingetogen zeetong kwam deze door de bereiding ervan prachtig tot zijn recht. De smaak van de zeetong werd door het luchtige bloemkoolschuim nóg zachter en romiger.
Wij kunnen het niet laten om nogmaals te benadrukken dat dit gerecht alleen al door de presentatie hiervan rechtstreeks in een Michelin gids geplaatst kan worden. De witte wijn die erbij wordt geschonken is een vrij zware (13,5%) Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc van het wijnhuis Perdeberg (oogstjaar 2016). Een mooie en volle houtgerijpte Chenin Blanc waarbij de vettige, boterachtige smaken ontzettend goed blijken te combineren met het hoofdgerecht.
Dan wordt het eerste vleesgerecht geserveerd waarbij, vanzelfsprekend, een rode wijn wordt geschonken: een Château Grand Village uit 2011. Een ontzettend krachtige en droge wijn uit de Bordeaux-streek. Het hoofdgerecht is een kleurrijk geheel dat bestaat uit malse ree - omhuld in bladerdeeg - met seizoensgroenten, waaronder knapperige spruitjes, trompette de la mort (een soort cantharellen met een kruidige, aardse smaak) met een jus van pippali peper.
We beseffen ons wederom dat alle ingrediënten zeer zorgvuldig moeten zijn geselecteerd en dat de bereiding ervan met veel liefde en aandacht heeft plaatsgevonden. De verschillende kleuren en texturen maken het gerecht spannend en opwindend.
Lars brengt een imponerende uit fles Graham's 20 Year Old Tawny rode port (450 cl) naar onze tafel. Leuk feitje is dat deze magnum fles slechts een week (!) meegaat in dit restaurant gezien de volle bezetting hiervan. De rode port doet ons vermoeden een kaasplankje gepresenteerd te krijgen, maar zodra het gerecht op tafel wordt gezet lijkt dit toch niet het geval.
Het gerecht lijkt namelijk meer op een combinatie van diverse bereidingen van framboos. Lars waarschuwt ons speels dat het gerecht niet zo zoet zal smaken als het lijkt, integendeel zelfs. We nemen een hap en kijken elkaar aan: de presentatie van dit gerecht heeft ons voor de gek gehouden en dit blijkt toch een uiterst moderne vorm van een kaasplankje te zijn. Zó creatief en zó verassend! De verschillende texturen geven een spannend mondgevoel en de smaken die in dit gerecht centraal staan zijn Stilton (een brokkelige, Engelse kaassoort), mosterd, port en Fries suikerbrood. Bij uitstek het meest creatieve gerecht van de avond.
Het wordt langzaamaan tijd voor de afsluiter. Het pre-dessert wordt gepresenteerd in een modern cocktailglas en staat hier blijkbaar vanaf dag één al op het menu. Gezouten popcorn, bacon en limoenijs. Lars vertelt ons dat de inspiratie van dit gerecht haar oorsprong vindt in Canada, waar zijn broer op vakantie was om een bruiloft bij te wonen van een goede vriend die slager is. Zijn broer maakte hier voor het eerst kennis met de smaken van de zoute bacon in combinatie met zoete maïs. Eenmaal thuis besloot hij zelf te gaan experimenteren met deze smaakcombinaties en wát een succes. Zoet, zuur, zout: alle smaken zijn perfect in balans en verrassend lekker in combinatie met elkaar.
De laatste wijn wordt geserveerd alvorens we het dessert ontvangen. Een mooie Tokaji dessertwijn uit Hongarije van het druivenras Furmint. Een vrij stroperige, geelkleurige wijn met smaken van abrikoos, perzik en honing. Toch smaakt deze meer fruitig en minder zoet dan we hadden verwacht, en dat komt goed uit want het laatste dessert is een zoet dessert op basis van wortel, sinaasappel en kardemon. Het gerecht oogt verfrissend en wederom is er goed nagedacht over de diversiteit in texturen van de ingrediënten die zich op het bord bevinden. Wederom een waar een kunstwerkje, zowel qua smaak als qua presentatie!
Wat zijn wij ontzettend verrast door dit restaurant vanavond. Alles klopt precies en is tot in de puntjes verzorgd. Zelden zijn we op deze manier geïntrigeerd door de keuzes, combinaties en bereidingen van ingrediënten met bijpassende wijnen en super service. Smaken zijn complex en hebben diepgang; de ene na de andere smaaksensatie werd geserveerd. Wat ons betreft behoort dit restaurant niet alleen tot de absolute top in Breda, maar verdient het zelfs een plekje in de toprestaurants van Nederland. Chapeau restaurant Uijttewaal, wij hebben met volle teugen genoten!