Foodblog: Dineren bij Het Witte Paard

It’s wintertime! Buiten wordt het frisser, binnen is het knusser, de klok is verzet en dagen worden korter. Tijd om de avonden gezellig binnen door te brengen. Én: tijd voor comfort food, als het aan mij ligt! Een lekkere stevige hap, niet te moeilijk, geen poespas, een kleine nostalgische touch, gewoon goed en lekker eten. Bij het Witte Paard in Etten-Leur zijn we hiervoor aan het goede adres! Het monumentale pand uit 1828 is gevestigd aan de rand van het centrum. Je kunt hier dineren in het restaurant, borrelen en snacken in het café en als het iets te gezellig wordt blijf je lekker slapen in het gezellige, kleinschalige hotel. 

Bij binnenkomst zien we dat we de café-ingang hebben gekozen. Een vriendelijke barmedewerker begeleidt ons naar het restaurant, waar de serveerster ons verwelkomt en onze jassen aanneemt. We nemen plaats aan een zelf gekozen tafeltje met heerlijk comfortabele stoelen.

 De aankleding en inrichting van het restaurant is stijlvol, knus en gezellig. Nadat we beiden een drankje hebben besteld kiezen we een voorgerecht van de papieren onderlegger die voor ons ligt. Op advies van onze serveerster kiest mijn tafelgenoot het timbaaltje van zalm en ik de carpaccio.

De serveerster vraagt ons of we in zijn voor een een bijpassende wijn. Nou en of! Niet veel later schenkt de ober voor mij een Ramon Bilbao Rosado in, een lichte frisse rosé die perfect matcht bij mijn carpaccio. Mijn tafelgenoot krijgt een mooie, bijpassende Chardonnay van Laurent Miquel. We proosten en beginnen aan onze voorgerechten die inmiddels zijn geserveerd. 

Mijn carpaccio met truffelmayonaise, grana padano, meslcun sla en pijnboompitjes is precies wat je ervan mag verwachten: lekker licht en mals en dankzij de truffel goed op smaak! Carpaccio blijft toch één van mijn all-time favourites. Aan de overkant valt het timbaaltje van zalm ook erg goed in de smaak. De opmaak ziet er prachtig uit: een zacht kussentje van zalmmousse, omwikkeld met gerookte zalm en afgemaakt met mesclun en mosterd-dille mayonaise. Een goed begin! 

ALLE WIJNEN DIE IN DE WIJNWINKEL WORDEN VERKOCHT ZIJN VERKRIJGBAAR IN HET RESTAURANT

Als de serveerster vraagt of alles naar wens is antwoorden we volmondig ja! Terwijl ik zojuist een slok van mijn rosé neem, vertelt ze ons met trots over de wijnwinkel van het Witte Paard. Alle wijnen die in de winkel worden verkocht zijn te bestellen in het restaurant met een kleine ‘kurktoeslag’ van €10,00 per fles. Een mooie eerlijke deal. Als de wijn goed in de smaak valt kun je dus gelijk een lekker flesje meenemen voor thuis! 

Dan is het tijd voor het hoofdgerecht. Ik heb gekozen voor de slibtong met ravigottesaus. Het leuke aan deze vis vind ik dat je echt kunt zien wat je eet, omdat je hem zelf nog van het graat kunt halen. Dat komt de beleving echt ten goede. De vis is heerlijk op smaak en boterzacht. Mijn tafelgenoot krijgt een medium gebakken biefstuk met portsaus voorgeschoteld met gegrilde courgette on the side. 

Het vlees is perfect gegaard: bruin aan de buitenkant en mooi rosé rood van binnen. Het vlees is zo mals dat een mes er bijna niet aan te pas komt. Alle hoofdgerechten worden geserveerd met grote frieten, een flinke dot romige mayonaise en een frisse groene salade. Precies wat ik bedoel met comfort food, I love it! De gebakken uitjes geven de salade een verrassende twist, een heerlijke toevoeging!


Na al dit lekkers hebben we nog precies één plekje over voor het toetje. Ik ga voor een parfait van koffie met karamelsaus en zoete melkschuim. Het dessert wordt leuk gepresenteerd in een koffiekopje en het melkschuim wordt ter plekke door de serveerster op mijn parfait geschept. Als ik mijn eerste hap neem ervaar ik de stevige en romige structuur en proef ik de heerlijke koffie-karamelachtige smaken, die helemaal bij dit seizoen passen. 

Ondertussen geniet mijn overbuurman van zijn ‘Instagram worthy’ milkshake. Fotogeniek of niet, deze milkshake is ook nog eens de ‘moeite worthy’ om te proeven! Een heerlijk romige shake van chocolade, afgewerkt met een flinke toef slagroom met nougatine en discodip on top. Wat een feestje!