Foodblog : 7-gangen lunch bij Wijnbar Pinot

Op de Grote Markt vind je Wijnbar Pinot, de ideale plek waar je kunt genieten van perfecte wijn-spijs combinaties. Onze Foodies werden uitgenodigd voor het 7-gangen lunchmenu dat alleen in het weekend wordt geserveerd.

Bij binnenkomst is het gelijk sfeervol en worden we ontvangen door een van de sommeliers. We krijgen een mooie tafel bij het raam met uitzicht op de Grote kerk. We zijn benieuwd wat deze middag ons gaat brengen.


Voordat we beginnen met het tasting menu krijgen we een glaasje Blanc de Noir champagne. Blanc de noirs betekent: wit (gemaakt) van zwart. Oftewel: champagne gemaakt van de blauwe ('zwarte') druiven Pinot Noir en Meunier. Door de druiven meteen te persen en de schilletjes vol kleurstoffen te verwijderen, houd je kleurloos sap over dat wordt vergist. Hierbij krijgen we een amuse geserveerd van zwarte olijf cake met mierikswortel, een bieten merange met lokale geitenkaas en wat brood. 

Inmiddels zitten we gezellig te tafelen en genieten we van de heerlijke middag bij Wijnbar PinotDe sommelier geeft enthousiaste uitleg over de wijn-spijs combinaties met daarnaast leuke weetjes over de wijnen en de gerechten.

Het eerste voorgerecht is de gepekelde kabeljauw gemarineerd in miso. Hierbij wordt de Ameal Loureiro geschonken, deze witte wijn staat bekend als "de groene wijn". Deze frisse wijn gaat mooi samen met dit lichte gerecht.

Bij de tweede gang krijgen we een tartelette van edamame bonen met een iets zwaardere en zuurdere wijn namelijk de Mason Road, een witte wijn uit Zuid Afrika. 

De volgende wijn vinden wij erg speciaal, dat komt omdat deze wijn wordt gepresenteerd in een zwart opaque glas. Bij deze wijn mogen wij onze bevinding vertellen aan onze sommelier, voordat de bijbehorende uitleg gegeven wordt. Het is een interessante ervaring, aangezien geur en smaak totaal niet overeen komen. De geur doet ons denken aan een oude wijnkelder, maar zodra je het proeft merk je al gauw dat dit niet het geval is. De wijn is fris en sterk en is al snel onze favoriet van de middag, het gaat om de Markus Molitor Kabinett.

Tijdens de spannende bevindingen van deze wijn krijgen wij onze derde gang: een tartaar van coquilles met Italiaanse ham en vissen eitjes op een gebrande citroen, geserveerd met een schaaltje citroen ijs. Wij zijn erg verrast door hoe goed de gebrande citroen terug te herkennen is in het gerecht. Deze smaakcombinaties geven het gerecht een bijzondere twist, daarnaast is het net als de rest een ware lust voor het oog. 

Aangekomen bij het hoofdgerecht krijgen we prachtig bereide asperges met een heerlijke aromatische witte wijn. De asperges worden gecombineerd met mango, een verrassende combinatie van smaken.

De volgende ronde is iets dat je niet vaak ziet, namelijk een erg soepele rode wijn met gebakken Lenghaas. Je ziet niet vaak dat een restaurant rode wijn serveert met vis, maar door de soepelheid van de wijn passen deze twee goed samen. Deze creatieve combinatie is zeker een aanrader als je een keer iets nieuws wilt proberen.

Je merkt aan alle gerechten dat er veel aandacht naar uit gaat en er passie in zit. Het tasting menu wisselt namelijk iedere maand om het interessant te houden voor terugkomende gasten, maar dit houdt ze niet tegen om de meest fantastische wijn-spijs gerechten neer te zetten.

We sluiten de hoofdgerechten af met een prachtig gerecht van gebakken Diamanthaas, zoete aardappel belegt met asperges op een bedje van Mole gecombineerd met een kruidige Malbec.

Voor dat we doorgaan naar het dessert, krijgen we een schattig ijshorentje om het smaak palet te reinigen en voor te bereiden op het dessert. Op dit moment hebben we de tijd om met de sommelier van de middag te praten over onze ervaring en geven haar een compliment hoe zij met volle enthousiasme en passie over de wijn-spijs combinaties heeft verteld. 

Het dessert, wortel en doperwten cake met een wortelsorbet is niet het eerste waar je aan denkt bij een dessert, maar wij zijn wederom ontzettend verast door dit dessert en de bijbehorende dessertwijn die toch het zoete extra aanduidt.

Ben je opzoek naar een heerlijk relaxte lunch, vol verrassingen en nieuwe ervaringen? Ga dan zeker langs bij Wijnbar Pinot op de Grote Markt voor een unieke wijn-spice ervaring! Reserveer hier jouw tafel.