Wat te doen tijdens de kerstvakantie in de Baronie?

It's the most wonderful time of the year... Ook dit jaar wordt er in deze periode weer van alles georganiseerd in de Baronie. Misschien wil jij wel lekker uit eten deze vakantie? Check hier alle restaurants. Of ben je benieuwd wat de beste NYE feestjes zijn? Check hier alle feestjes op een rij. En wil je er lekker op uit? Lees dan verder. Wij zetten in dit lijstje de leukste tips en uitjes in de omgeving op een rij!


Foto: Gré van Pelt

Flaneren & dineren

Deze winter kun je in Breda op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag tot 8 januari langs een mooie lichtjesroute lopen én onderweg genieten van heerlijke hapjes en drankjes. Op meer dan tien plekken langs de route haal je de lekkerste to-go hapjes, drankjes, winter-snacks en natuurlijk winterse snert. Met wie wandel jij rond door Breda om die waanzinnige sfeerbelichting te bewonderen?

Lichtjes speurtocht

Het gezelligste uitstapje deze kerstvakantie! Een sprookjes puzzel-speurtocht langs de mooie en gezellige lichtjes in de stad. Kinderen van 4 tot 12 jaar zijn welkom om de lichtjes speurtocht te lopen want lichtjeself Sprokkel vraagt om licht. In de sprookjesachtige speurtocht helpen kinderen het Elfje Sprokkel om 15 verdwenen lichtjes terug te vinden.

KerstCreatieRoute door PrinceNhage

Honderden wandelaars volgen in de laatste weken van het jaar een puzzeltocht langs kerstcreaties in de straten van Princenhage. De wandeltocht zorgt voor veel gezelligheid bij iedereen. De creaties die zijn aangemeld voor de KerstCreatieRoute zijn hebben allemaal een boompje met een nummer en letter. Deze geven een aanwijzing om de slagzin van de puzzeltocht op te lossen.

Nieuwjaars speurtocht

Wil jij ook sportief, gezellig en samen het nieuwe jaar in gaan? Mommunity en Breda en de mamaatjes wandelen samen met jou het nieuwe jaar tegemoet! Een gezellige activiteit voor moeder en kind. Wil jij ook mee wandelen? Iedereen verzamelt zich op 8 januari van 10:00 tot 13:00 uur bij het startpunt van de kabouterroute in het Mastbos.

Ulvenhout On Ice

Rond de jaarwisseling zal drie weken lang een schaatsbaan op het Pekhoeveterrein in Ulvenhout komen te staan. Hieromheen worden diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud zoals een curlingtoernooi, discoschaatsen, après ski, nieuwjaarsborrel en nog vele andere activiteiten. De schaatsbaan is vanaf 17 december open!

MAGISCHE KERSTPARADE IN de BARONES

Op 2e Kerstdag (maandag 26 december) komt de Magische Kerstparade naar de Barones! Laat je verwonderen door een betoverende Kerstparade vol dans, muziek, magische figuren en wonderlijke floats. In deze winterse parade gaat Mother Elf op haar paard voorop, gevolgd door dansende Magic Makers. Vanaf grote hoogte zwaait Finn de Polar Bear jullie toe. Bijzondere rendieren en Elves duwen de floats voort met Teddy the Bear en Isabelle de Pinguin. En natuurlijk zal Santa in zijn Arrenslee niet ontbreken. Bewonder tussen 12.00 en 17.00 uur deze Magische Kerstparade. De parade zal meerdere malen door het winkelcentrum lopen. Meer info vind je hier.

Kerststallenroute Ulvenhout

Vanaf 17 december tot en met 8 januari is er een kerststallenroute in Ulvenhout. Zet jouw eigen creatie, jouw kerststal van vroeger, dat exclusieve stalletje of jouw kerststal 2.0 in de spotlights! Je loopt of fietst langs een grote, sfeervolle variatie aan stallen hebben, omdat de deelnemers vrij zijn in hun keuze van de stal.
Meld je aan voor de kerststallenroute, zodat je met gezelligheid en met elkaar weer kunnen wandelen en genieten in het mooie Ulvenhout.

WENSBOOM VOOR QUIET BREDA IN LOBBY HOTEL NASSAU

Na een aantal succesvolle voorgaande jaren staat ook dit jaar een wensboom in de lobby van Hotel Nassau Breda. De boom hangt vol wenskaarten van kinderen, aangesloten bij Quiet. Bredanaars worden opgeroepen om een kijkje te komen nemen en het kerstcadeau voor één van de kinderen te verzorgen. Niet alleen gasten en medewerkers van het hotel, maar ook de inwoners van Breda worden gevraagd om Quiet ‘helpen te helpen’. Iedereen kan een kaartje uit de boom halen en zo een passend cadeau voor een kindje kopen.

WINTERWONDERBEEK

Bij Winterwonderbeek in Prinsenbeek zijn er in december heel veel leuke dingen te doen! Zo is er live muziek en een schaatsbaan die van 15 december tot 5 januari geopend is. Ook is er er zo'n beetje elke dag iets te doen voor de kinderen. Naast de normale schaatsbaan heeft Winterwonderbeek ook een Roetsjbaan!

Kerst in de St. Annastraat

Van 1 t/m 24 december kun je helemaal in de kerstsfeer komen in de St. Annastraat. Het 'leukste straatje van Breda' wordt omgetoverd tot een sfeervolle straat waar de ondernemers de gehele maand fijne acties hebben om het doen van jouw kerstinkopen (nog) leuker te maken.

Candlelight torenbeklimming

In december en januari organiseert het Gilde De Baronie een sfeervolle Candlelight-torenbeklimmingen. Samen met een stadsgids beklim je de wenteltrap en kom je alles te weten over de bezienswaardigheden in de toren. Daarna is het genieten van het mooie uitzicht. Het begint bij de balie in de Grote Kerk en het zal ongeveer 1 uur duren. Benieuwd naar de exacte data? Check https://www.gildebaronie.nl/mec-category/stadsgidsen/.

winterrondvaart over de singels

Bootje varen kan toch niet 's winters? Tuurlijk wel! Tijdens de kerstvakantie kun je vanaf WINTERBAAI Breda bekijken vanaf het water. Je vaart in een luxe sloep van BootjeVaren Breda, en  onderweg geniet je met een drankje van Breda in wintersfeer terwijl de schipper je alles vertelt over wat om je heel te zien is.

KERSTSTALLEN ROUTE EN KERSTACTIVITEITEN IN BAVEL

De kerststallenroute in Bavel vindt dit jaar plaats van 17 december 2022 tot en met 2 januari 2023! De deelnemers hebben hun kerststal in de tuin (of eventueel achter het raam) staan. Zodanig dat deze goed zichtbaar is vanaf de openbare weg. Je loopt of fietst langs een grote, sfeervolle variatie aan stallen hebben, omdat de deelnemers vrij zijn in hun keuze van de stal.


KERST DINNERSHOW GREAT GATSBY IN DE AVENUE IN BREDA

De Kerst Dinnershow Great Gatsby is een spectaculaire show met prachtige danseressen, veel glitters en veren, jaren 20 stijl en een goede dosis kerst! De Great Gatsby Dinnershow is op 23, 24 en 25 december weer een grote happening met zang, dans, humor en natuurlijk….de kerstman! Je geniet van een heerlijk 4-gangen diner terwijl de cast je meeneemt naar een magisch winter wonderland waar vocalisten alle grote kersthits zullen zingen.