Shop & Espressobar Stedelijk Museum

Boschstraat 22, Breda

Shop Meteen bij binnenkomst vind je links de museumshop die gratis te bezoeken is. Je treft er allerlei unieke en leuke cadeau- en designartikelen, en iets voor iedere portemonnee. We verkopen onder meer kunstboeken, ansichtkaarten, porselein en keramiek en vrolijke en leerzame cadeautjes voor kinderen. Kom eens een kijkje nemen! We adviseren je graag. Espressobar Voor een geweldige kop koffie kun je hier terecht. Onze barista werkt met merken die staan voor kwaliteit, duurzaamheid en fairtrade. Daarnaast bieden we producten aan uit Breda, zoals de appeltaart van Banketbakkerij Van Haaren en bier van Bierbrouwerij Paoter Gustaaf. De volle Spaanse Rioja wijnen worden geïmporteerd door onze buren van Wijnbar Dames Pellens. Read more

Shop 
Meteen bij binnenkomst vind je links de museumshop die gratis te bezoeken is. Je treft er allerlei unieke en leuke cadeau- en designartikelen, en iets voor iedere portemonnee. We verkopen onder meer kunstboeken, ansichtkaarten, porselein en keramiek en vrolijke en leerzame cadeautjes voor kinderen. Kom eens een kijkje nemen! We adviseren je graag.

Espressobar 
Voor een geweldige kop koffie kun je hier terecht. Onze barista werkt met merken die staan voor kwaliteit, duurzaamheid en fairtrade. Daarnaast bieden we producten aan uit Breda, zoals de appeltaart van Banketbakkerij Van Haaren en bier van Bierbrouwerij Paoter Gustaaf. De volle Spaanse Rioja wijnen worden geïmporteerd door onze buren van Wijnbar Dames Pellens.

Praktisch 
De openingstijden van de shop en espressobar zijn gelijk aan die van de rest van het museum. Voor een lunch verwijzen je graag naar een van de gelegenheden in de Boschstraat (bijvoorbeeld Kamu, De Beyerd of De Overkant). De shop en espressobar zijn toegankelijk voor minder validen.

Schilderij
In deze ruimte hangt een levensgrote kopie van het wereldberoemde schilderij De overgave van Breda van de Spaanse schilder Diego Velázquez aan de wand. Het origineel hangt in het Prado Museum in Madrid. De bijnaam van het werk ‘Las Lanzas’ dankt het schilderij aan de lange lansen. Velázquez portretteerde zichzelf rechts van het paard.

Op het schilderij overhandigt Justinus van Nassau de sleutel van de stad aan de Spaanse legeraanvoerder Spinola. Op 2 juni 1625 eindigt daarmee het wurgende beleg dat acht maanden heeft geduurd. Het is de laatste grote overwinning van de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. 

De kopie in het café werd geschilderd door Kees Maks, een leerling van George Hendrik Breitner. Hij werkte in 1903 acht maanden lang in het Prado. Om daar niet te veel ruimte in te nemen, moest hij het doek dubbelvouwen. De naad is nog steeds te zien. In 1978 schonk zijn weduwe het schilderij aan de gemeente Breda.s.


  • Boeken, muziek & games, Cadeauartikelen, Kunst, Lifestyle
  • Koffie, lunch & lekkers
  • Garderobe, Invalidentoilet, Rolstoeltoegankelijk
  • Cash, Maestro
  • Boschstraat
  • Parkeerterrein: Beyerd - Vlaszak