Brandveilige studentenkamer

Hoe brandveilig is jouw studentenkamer? 

Het zal zo'n vaart niet lopen, denk je wellicht. De praktijk wijst anders uit, ook dit jaar waren er weer meerdere branden in studentencomplexen in Breda. 

Tijdens een grote brandoefening op Avans hogeschool werd aandacht gevraagd voor het onderwerp.  Brandweer, Avans, woningcorporaties en de gemeente Breda gingen in rode t-shirts met daarop 'jij laat je bitterbal toch ook niet alleen', het gesprek met studenten aan. 

Speerpunten die centraal stonden:

  • Laat een frituurpan nooit alleen omdat deze brandgevoelig zijn. En hou bij het koken een deksel bij de hand om vlam in de pan te kunnen doven. 
  • Leg een telefoon tijdens het opladen nooit onder je kussen en leg je laptop niet op je dekbed. De warmte van de apparatuur kan niet weg en zorgt voor een brandgevaarlijke situatie. 
  • Laad je apparatuur alleen op met de originele kabel. Die kan communiceren met het apparaat en weet wanneer het opladen moet stoppen. Een niet-originele lader kan dat niet en blijft stroom geven. Dat is gevaarlijk. 

Verder is een brandmelder op iedere verdieping sinds dit jaar verplicht. En is het verstandig te letten op onveilige situaties wanneer spullen de vluchtweg blokkeren. Bekijk jij jouw woning ook eens vanuit deze gedachte? Het kan een hoop ellende voorkomen.