Vijf dagen verwondering tijdens BRIK Festival

Kinderen van 0 tot 12 kunnen van woensdag 19 tot en met zondag 23 juni weer cultureel smullen tijdens het BRIK Festival in Breda. Wat dacht je van een bijzondere samenwerking tussen het Bredase gezelschap de Stilte en operazangeres Kelly Poukens? Of van Sous la table, een voorstelling waarbij ouders en de allerkleinste bezoekers letterlijk onder de tafel kruipen.

De achtste editie van het Brabants Internationaal Kinderfestival (BRIK) kent dit jaar een aantal vaste podia waar voorstellingen te bezoeken zijn. Voorstellingen van dans en non-verbaal theater staan geprogrammeerd in het theater van de Stilte, het Chassé Theater, de Grote Kerk, het Bisdom in de Veemarkstraat en stadspark Valkenberg.

Start in het Valkenberg

Het festival begint woensdagmiddag 19 juni om 14:30 uur met een gratis voorstelling in het park. Daar is Entre-Cordes, waarin een jongleur een bal bespeelt met een touw en zich mengt in het spel van een harpiste. Hun spel smelt samen in een fascinerende show. Gedurende deze dagen zijn er meerdere gratis voorstellingen en workshops in het park te vinden. In het weekend wordt er tegenover het T-huis een interactieve speeltuin van hergebruikte materialen geplaatst waar kinderen kunnen ontdekken.

foto: © Bartolomeo Rossi

Première Komen en Gaan

Komen en Gaan - de voorstelling van de Stilte en zanger Kelly Poukens - gaat tijdens het festival in première. In deze voorstelling rond ontmoeten en afscheid nemen spelen rollen papier een bijzondere bijrol. Ze vormen bomen, muren, gordijnen - en wat de kijker er in ziet, waartussen danser en zangeres elkaar ontmoeten of zich verschuilen.

“Kinderen halen er heel veel uit”, weet Kelly van de repetities en de try-outs. “Ze gaan elkaar na afloop een hand geven.” Hun ouders zien verhalen op andere niveaus. “Tijdens het maakproces, dat meer dan twee jaar duurde, is er veel gebeurd in de wereld. Van geen handen schudden tijdens Covid, tot het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.” Jack: “Het is ook het spel tussen dader en slachtoffer, die van rol wisselen.”

Betaalbaar voor iedereen

Om ervoor te zorgen dat de voorstellingen voor iedereen te bezoeken zijn, hanteert BRIK dit jaar het Betaal-wat-je-kan-principe. Bij de voorstellingen kun je als bezoeker kiezen uit een gereduceerd tarief, een adviestarief en een solidariteitstarief. Een keuze voor dit laatste betekent dat je het Brikfestival een warm hart toedraagt.

foto: © Les Zerkiens

Voor grotere kinderen staan er voorstellingen geprogrammeerd als Tunelis, Archipelago, Een reis naar het einde van de verveling (Voyage au bout de l’ennui) en Yo soy. Het complete programma is terug te vinden op de website brikfestival.nl.