Vier de zomervakantie in Stedelijk Museum Breda

Er is veel te bekijken, ontdekken en vooral te doen in Stedelijk Museum Breda. De gehele zomervakantie is het vernieuwde museum zes dagen per week geopend. Volwassenen en kinderen kunnen vanalles doen dat aansluit bij de tentoonstellingen. Volg de interactieve familiesporen in de vaste tentoonstellingen, doe een gekke uitvinding in de ‘Fabriek van Breda’ of werk samen met een echte kunstenaar aan kleurrijke ramen voor het Speelhuis.


Familiesporen bij de nieuwe vaste tentoonstellingen voor families zijn er interactieve Familiesporen door de nieuwe vaste tentoonstellingen. In De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land valt veel te ontdekken en te doen. Van de tafelmanieren uit de tijd van de Nassaus tot kleurplaten die je kunt scannen en laten bewegen in de oude stad. Door de andere tentoonstelling Ambitie & Verlangen loopt een tweede Familiespoor. Daarin vertellen vreemde oude voorwerpen hun verhaal en kun je raden waarvoor ze gebruikt werden. In de ‘Fabriek van Breda’ bedenk je slimme of leuke oplossingen voor allerlei gekke problemen.

Tom Heerschop aan het werk, foto Tom Heerschop

Werken aan ‘Kleurrijke ramen voor het Speelhuis’ Deze zomer is Next de tijdelijke werkplaats van kunstenaar Tom Heerschop. In 2020 onderzocht hij als Stadstekenaar van Amsterdam de betekenis van eten. In dit project gaat Tom op zoek naar familieverhalen die gaan over de Nassaus maar ook over zijn eigen familie. Samen met jonge en volwassen bezoekers gaat hij zo twee grote gekleurde ‘glas-inlood’- ramen maken. Als de ramen straks klaar zijn verhuizen ze naar de Belcrum. Daar stond vroeger ‘Het Speelhuis’, een buitenhuis waar de zoons van Willem van Oranje feesten gaven. Het oorspronkelijke gebouw is afgebroken, maar op dezelfde plek verschijnt in augustus een nieuw Speelhuis van kunstenaar Krijn de Koning. De gekleurde ramen komen in een van de kamers van dit
spectaculaire bouwwerk.

SPEEL!
De ramen van Tom Heerschop en het bouwwerk van Krijn de Koning zijn onderdeel van SPEEL! Dit evenement wordt door CrossArts georganiseerd op de plek van het oude Speelhuis, het braakliggende gebied tussen Electron en Brack. Vanaf 18 augustus kun je er van alles doen en ontdekken. Behalve ‘Het Speelhuis’ van Krijn de Koning is er ook een magisch groen kunstdoolhof. Klik hier voor meer informatie 

Royal Roots
De ‘Kleurrijke ramen voor het Speelhuis’ verbinden SPEEL! met het meerjarige culturele programma Royal Roots. Zie: royalroots.nl Praktische informatie Zomervakantie in Stedelijk Museum Breda: Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. ‘Kleurrijke ramen voor het Speelhuis’ van 15 juli t/m 20 augustus in Next.
Kijk voor meer informatie over het gehele zomerprogramma op stedelijkmuseumbreda.nl