Open call Masterclass Reach out into Space

Kunststudenten, creatieve geesten en jonge makers, melden! Wil jij leren van de beste kunstenaars, een sicke installatie bouwen bij Pier15® én exposeren in Stedelijk Museum Breda? Deze zomer organiseren wij in samenwerking met Pier15® een 6-daagse masterclass onder begeleiding van kunstenaar Yasser Ballemans. Geïnspireerd op het werk van beeldend kunstenaar Pieter Laurens Mol ga je aan de slag met thema’s zoals duisternis, het heelal, de toekomst en de nacht en werk je aan een installatie van ruimteschepen en -pakken in de breedste zin van het woord. 

Voor 45 euro ben jij bij deze masterclass: dat is inclusief materiaal, lunch, drinken én gratis toegang tot de expositie bij Stedelijk Museum Breda. Koop uiterlijk 17 juni jouw deelname-ticket via deze link. Let op: we hebben plek voor 10 makers, dus snel zijn! Check snel onze website voor meer informatie over de expo en de kunstenaars. 

Wat ga je doen?
Tijdens de workshops ga je in een groep van 10 makers, samen met kunstenaar Yasser Ballemans, twee keer drie dagen aan de slag met vraagstukken over de nacht en de toekomst. Jullie onderzoeken hoe ruimteschepen en -pakken er uit kunnen zien en gebruiken daarbij gerecyclede materialen. 


De workshops worden vastgelegd op film of foto, die in Stedelijk Museum Breda en/of bij Pier15® te zien zullen zijn. Ook zullen foto’s van de masterclass gepubliceerd worden in een magazine over Nachtvlucht en wordt de expositie bij Pier15® feestelijk geopend – daar ben jij natuurlijk bij. 

Alle info op een rijtje
Wat: Creatieve masterclass geïnspireerd op de tentoonstelling Nachtvlucht in Stedelijk Museum Breda.
Voor wie: Jonge makers, kunstenaars en creatieven tussen de 16 en 30 jaar.
Wanneer: 17 t/m 19 augustus en 24 t/m 26 augustus (totaal 6 dagen).
Waar: Kickoff bij Stedelijk Museum Breda. Werkperiode bij Pier15®.
Kosten: €45 inclusief materiaal, lunch, drinken, gratis toegang tot de feestelijke opening bij Pier15® en twee weken gratis toegang tot de expositie bij Stedelijk Museum Breda.
Aanmelden: Koop vóór 17 juni jouw deelname-ticket via deze link.

Over Pieter Laurens Mol en Nachtvlucht
Bij beeldend kunstenaar Pieter Laurens Mol (1946, Breda) staan de kleur zwart en het duister voor veel meer dan alleen vernietiging en dood. Al sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door de symbolische en de wetenschappelijke betekenissen van duisternis, zoals deze bijvoorbeeld terugkomen in melancholie, psychologie of astronomie. Hij onderzoekt op welke wijze de mens onderdeel is van een groter geheel en hoe hij zich daartoe kan verhouden. De tentoonstelling Nachtvlucht laat van 23 juli t/m 13 november een selectie van Mols werk zien vanaf 1965 tot nu en neemt je mee in zowel de destructie als de schoonheid van het duister. 

Uitgebreide info over de kunstenaar en tentoonstelling Nachtvlucht vind je hier.

Over Yasser Ballemans
Yasser Ballemans houdt zich als kunstenaar bezig met rituelen en de daarbij horende ornamenten. Hij onderzoekt hoe deze op een eigentijdse manier ingezet kunnen worden en hoe daarmee gezamenlijk betekenisvolle kunst gemaakt wordt. Dat doet hij vaak in samenwerking met andere makers, jongeren en door middel van sociale interventies. Tijdens de masterclass laat Yasser je kennismaken met verschillende werkwijzen en ontdek je nieuwe materialen. Geïnspireerd op o.a. Mols werk Raketstart vanuit de Bredase binnenstad ga je samen de weg naar de ruimte onderzoeken. 

De tentoonstelling Nachtvlucht en alle bijbehorende activiteiten zijn tot stand gekomen met dank aan: Fonds 21, Gemeente Breda en alle bruikleengevers. Stedelijk Museum Breda is met tentoonstelling Nachtvlucht de winnaar van de Agnes van den Brandeler Museumprijs 2021. De creatieve masterclass Reach out into Space is een samenwerking tussen Pier15® en Stedelijk Museum Breda. 

Stedelijk Museum Breda: het jongste stadsmuseum van Nederland
Het museum is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken. Naast topstukken uit de vaste collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen waarin kunstenaars, actuele thema’s of historische onderwerpen centraal staan. Ook besteedt het museum aandacht aan digitale cultuur. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.