Breda Barst gaat toch door in 2023

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 september barst het festival weer los. Het Valkenberg Park biedt dan weer een podium voor aanstormend talent op de Future Stage, stevige bands op de Main Stage en donderende formaties in de Spaanse Kraag.

In nood leert men zijn vrienden kennen....en dat zijn er dus heel veel
Dat de 26ste editie er zou komen, was lange tijd niet zeker. Het noodweer tijdens de jubileumeditie zorgde voor een flinke kater en niet die van het leuke soort. Er moest allereerst een behoorlijk financieel gat gevuld worden. En dan blijkt dat veel mensen het festival een warm hart toedragen. Barstfans boden items aan voor de veiling en boden tegen elkaar op om de gesigneerde lp van burgemeester Depla, een schilderij van Arjen Lucassen of een workshop animatie of muziek te bemachtigen. Anderen werden lid van de club van 100, kochten de online shop leeg en kwamen ook zelf met geweldige initiatieven. Zo organiseerde Quiz’m een hilarische benefietQuiz en zorgde fans van het eerste uur via hun eigen kanalen voor de nodige publiciteit.

Jezelf opnieuw uitvinden
Dankzij al die steun kwam er halverwege mei groen licht voor de editie van 2023. En kon de volgende uitdaging beginnen. Zo is normaal gesproken het programma al rond in februari en was er dus meteen al drie maanden vertraging. Bovendien is de financiële ruimte nog steeds zeer beperkt. De inflatie zorgt niet alleen voor dure aardappelen en huizen maar de kosten voor podia, apparatuur en bands zijn inmiddels ook torenhoog.  Het vertrouwde draaiboek kon dus direct de prullenbak in. Maar dat heeft volgens voorzitter Jurgen Blommaert ook mooie kanten.

“We moesten overal met de stofkam door. Bij elke keuze opnieuw goed nadenken. Dan merk je pas dat we sommige dingen toch op de automatische piloot deden. Al is de oorzaak niet prettig, het was eigenlijk wel mooi om overal weer goed over na te denken. Weer dat gevoel van de beginperiode, met veel onzekerheden maar wel met een club die er vol voor gaat.
Barst gaat deze editie aan de slag met een nieuw productiebedrijf en met nieuwe mensen in de organisatie die met een frisse blik naar beslissingen kijken. Dat geeft energie.”
Jurgen Blommaert, voorzitter Breda Barst

De kern van Breda Barst
BredaBarst wil gratis, groen en toegankelijk blijven, kansen blijven bieden aan talent en andere muziek. Om de kwaliteit te behouden, moesten er keuzes gemaakt worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat het SuikerBeatpodium er deze editie niet bij is en dat het programma is ingedikt tot de vrijdagavond en zaterdag. En zo blijft de kern van Breda Barst overeind. Om nogmaals Barstfan Wijnand Nijs te citeren: “Barst biedt voor jonge Bredase muzikanten de kans om de stap van oefenruimte en café naar een groot podium voor duizenden toeschouwers te zetten, voor muziekliefhebbers een plek om -vaak voor de eerste keer- gratis de magie van een festival te ervaren en een kans om oude vrienden te ontmoeten en nieuwe te maken." Het programma is nu helemaal rond en volgende week maakt de organisatie de eerste namen van de mainstage bekend. Houd de socials in de gaten! Tot Barst!