Pieter Laurens Mol in Stedelijk Museum Breda: Nachtvlucht - Een ode aan de duisternis

Must-see tentoonstelling in Stedelijk Museum Breda:  
Nachtvlucht - Een ode aan de duisternis van Pieter Laurens Mol. In Stedelijk Museum Breda kun je nu terecht voor de tentoonstelling Nachtvlucht – Een ode aan de duisternis. Een intrigerende expositie met meer dan 200 kunstwerken van de internationaal bekende kunstenaar met Bredase roots: Pieter Laurens Mol.

Speels, poëtisch en gelaagd, zo kun je het werk van de kunstenaar typeren. Met maar liefst vijf sterren, de maximale score, krijgt deze expo van de Volkskrant een ongelofelijk positieve recensie: De tentoonstelling … puilt uit van de verbeeldingsrijke vondsten.

Van diep zwart tot de geboorte van kleur

Het grote thema van de tentoonstelling Nachtvlucht, met werken die hij tussen 1965 en nu maakte, is de kleur zwart en de uiteenlopende betekenissen van de duisternis. Nachtvlucht is ingedeeld in zes hoofdstukken met namen als Nachtbraker, Hellevaart en Stille Smart. Het laatste werk, Geboorte van de Kleur, gaat over de hergeboorte die op het donker volgt. 
 
Mol laat zich inspireren door alchemie, natuurwetenschappen, mythologie, vaderlandse geschiedenis en oude kunst. Net zo veelzijdig zijn de vormen waarin hij zich uitdrukt. Dat varieert van installaties en sculpturen tot schilderijen, tekeningen en grafiek.

Breda door de ogen van Mol. Voor de kunstenaar vormt Breda een belangrijke inspiratiebron. Tijdens de tentoonstellingsperiode wordt deze verbinding met de stad benadrukt op verschillende locaties in de stad. Zo kun je in de Grote Kerk Breda terecht voor zijn kunst waarin de kerk een prominente rol heeft. Gelijktijdig met Nachtvlucht is er een expo die met Stichting KOP ontwikkeld is met werk van vier jonge kunstenaars, geïnspireerd is op het oeuvre van Mol.

Wil je thuis rustig nagenieten van het werk van Pieter Laurens Mol, dan schaf je in de museumshop de speciale catalogus aan. Ook een bijzonder aandenken is de set ansichtkaarten die je er kunt kopen.

Nachtvlucht – Een ode aan de duisternis van Pieter Laurens Mol 
t/m 13 november 2022 in Stedelijk Museum Breda 
Meer informatie en tickets via stedelijkmuseumbreda.nl