Moya Museum - Tentoonstellingen 2024

MOYA Museum presenteert een dynamisch seizoen met nieuwe tentoonstellingen. Het MOYA Museum in Oosterhout (Noord-Brabant) nodigt je van harte uit voor een spectaculair nieuw tentoonstellingsseizoen, maar liefst 3000 vierkante meter expositie ruimte in de oude Galvanitas fabrieken, dat loopt van 14 april tot 1 september 2024. Dit seizoen omvat een reeks diverse tentoonstellingen die de hedendaagse kunstwereld belichten.


GREAT PRIMER – DNA ABSTRACTED


''I believe that art is the only form of activity in which
(wo)man shows her/himself to be truly individual.'' - Marchel Duchamp

In de tentoonstelling GREAT PRIMER, die van 15 maart tot 1 september te zien is in het het MOYA MUSEUM, Wilhelminakanaal Zuid 104, 4903 RA Oosterhout, staat abstractie centraal. Monumentale installaties, beelden, (wand)schilderijen, video’s en objecten tonen de veerkracht en energie van abstracte kunst in de huidige tijd.
De term ‘primer’ refereert aan de eerste laag die op een oppervlak wordt aangebracht alvorens aan de rest van het verfwerk wordt begonnen. Maar in de titel GREAT PRIMER krijgt het begrip de betekenis van een ‘basis’: het startpunt van waaruit de kunstenaar begint te creëren.
Het startpunt dat alle kunstenaars met elkaar delen is de samensmelting tussen idee en materiaal. In GREAT PRIMER is te zien hoe iedere individuele kunstenaar op zijn/haar eigen wijze, met verschillende technieken en in verschillende disciplines vorm geeft aan dat startpunt of gematerialiseerd idee zonder verwijzing naar de werkelijkheid.
De abstracte kunstwerken in de tentoonstelling zijn stuk voor stuk het resultaat van een individuele reis naar binnen die elke kunstenaar aflegt. Toch zien we dat ieder afzonderlijk kunstwerk elementen bevat die het individuele overstijgen en deel uitmaken van een universele zoektocht - naar vorm en inhoud - die de beperkingen van de fysieke wereld en de grenzen van leeftijd, achtergrond en generatie overstijgen.


FRANS FRANCISCUS FLYING CIRCUS


Als een koortdanser balanceert Franciscus tussen verschillende tijdperken en culturele archetypen. Hij is een dompteur die kunstgeschiedenis en verleden weet te temmen en er een uiterst eigenzinnige universele beeldtaal van maakt. Zijn veelvuldig reizende kunstwerken fungeren als verhalen waarin de protagonisten in de traditie van weleer zijn gesitueerd of juist het verleden van eigentijdse kaders voorzien. Frans Franciscus jongleert met sprookjes en Bijbelse en mythologische verhalen en transformeert ze tot anachronistische scènes met een dromerig karakter, waarin de grenzen tussen realiteit en fantasie vervagen. Maar te midden van deze betoverende wereld voegt hij grimmigere elementen toe. Hij toont ook de verborgen tragiek die zich buiten de vrolijk verlichte arena afspeelt. De toeschouwer wordt aanvankelijk omarmt met lieflijkheid maar naarmate men zich grondiger in zijn schilderijen en keramische beelden verdiept wordt men geconfronteerd met kunstwerken die tevens dystopische trekken kunnen vertonen.


SEEKING THE LANDSCAPES


In haar debuut solo-expositie “Seeking the Landscapes” wil Holman de kijker mee nemen naar de verschillende landschappen die voor haar en haar werk een grote inspiratiebron zijn. De werken van Holman vormen een abstracte vertaling van deze landschappen waarin ze onderzoek doet naar hedendaagse vorm van escapisme. Holman’s werk belichaamd een doorlopend onderzoek naar vluchtgedrag van de mens en deel elementen van de natuur om ons heen. Met een drang naar perfectie creëert ze abstracte en surreële landschappen, waarmee ze een plek van contemplatie wil vormen. Bovendien markeert deze expositie de première van haar nieuwe korte film: "Between Past and Future" (2024).SEEKING THE LANDSCAPES
In haar debuut solo-expositie “Seeking the Landscapes” wil Holman de kijker mee nemen naar de verschillende landschappen die voor haar en haar werk een grote inspiratiebron zijn. De werken van Holman vormen een abstracte vertaling van deze landschappen waarin ze onderzoek doet naar hedendaagse vorm van escapisme. Holman’s werk belichaamd een doorlopend onderzoek naar vluchtgedrag van de mens en deel elementen van de natuur om ons heen. Met een drang naar perfectie creëert ze abstracte en surreële landschappen, waarmee ze een plek van contemplatie wil vormen. Bovendien markeert deze expositie de première van haar nieuwe korte film: "Between Past and Future" (2024).


IT AIN'T OVER 'TIL IT'S OVER: ARTIST IN RESIDENCY WITH MEL CHAN


Tijdens de residentieperiode zal Mel Chan MOYA transformeren in haar studio/werkstation, waar ze zich zal bezighouden met haar onderzoek en schilderijen. Bezoekers krijgen de gelegenheid om een glimp op te vangen van de artistieke productie in ontwikkeling, wat een kijkje achter de schermen biedt.
Geboren in een voormalige kolonie (Hong Kong) van het Britse Rijk, opgegroeid met het aanschouwen van de paradigma verschuiving (van neoliberalisme naar totalitarisme naar ecologische crisis) en leeft als een diaspora in West-Europa (Nederland), is "Het Einde van de Wereld" voor Mel Chan veel meer dan een metafoor - het is een pijnlijk feit dat we moeten omarmen, een "probleem" waarbij we moeten blijven (zoals Donna Haraway bepleit).
Haar artistiek onderzoek volgt de ingewikkelde relaties tussen onze dystopische situatie en de nalatenschappen van Kolonialisme en (Neo)Kolonialisme. Haar praktijken omvatten participatieve performances, hypnotherapie, verhalen vertellen, schilderen en video, die niet alleen mensen begeleiden om met de crisis te leven, maar ook erkenning geven aan historische veroorzaking, evenals onderzoek naar remedies en hoop in tijden van onzekerheid.

April - Kunstenaar werkt live in de weekenden 6 april (zaterdag), 7 april (zondag) 13 april (zaterdag), 14 april (zondag) 20 april (zaterdag), 21 april (zondag)
Mei - Kunstenaar werkt live in de weekenden 11 mei (zaterdag), 12 mei (zondag) 18 mei (zaterdag), 19 mei (zondag) 26 mei (zondag)\


THE GALLERY COLLECTION


Naast deze speciale tentoonstellingen presenteert MOYA ook de Gallery Collection, van 15 maart tot 16 juni, met werken van gerenommeerde kunstenaars zoals Cesc Abad, Hans van Bentem en vele anderen. Deze collectie belicht een breed scala aan artistieke stijlen en benaderingen.

Bekijk hier de website voor meer informatie en koop hier je ticket