Inspired by Nick Drake met I Am Oak & a balladeer in de Mezz en Stedelijk Museum Breda

Nog tot 7 november is de tentoonstelling Danielle Lemaire – You Know I Am Not There te zien in Stedelijk Museum Breda. In de tentoonstelling is de schoonheid, mystiek en melancholie van Nick Drake’s wereld de inspiratie van de tekeningen van beeldend kunstenaar Danielle Lemaire. Met een concert in Mezz sluiten we deze tentoonstelling op zondag 7 november af. A balladeer en I AM Oak brengen dan een inspirerende ode aan Nick Drake. 


Nick Drake
Nick Drake is een van de belangrijkste singer-songwriters van de twintigste eeuw. Zijn muziek is een inspiratiebron voor veel bekende bands zoals dEUS, Nick Cave, Elbow en Radiohead. Pas na zijn dood werd Nick Drake’s muziek bekend bij het grote publiek door covers van o.a. Placebo en Norah Jones. Zijn nummers zijn kenmerkend door hun melancholie en somberheid. Thema’s als spijt, verlies en ontgoocheling staan centraal in zijn nummers. Tijdens Inspired by Nick Drake brengen I Am Oak en a balladeer een ode aan Nick Drake en zijn invloed op de popmuziek.

I Am Oak 
Thijs Kuijken staat bekend als een artiest die liever verkent dan onthult. Dit vertaalt zich ook in zijn muziek; slepend van karakter en zich overleverend aan het moment, zijn stemgeluid laverend tussen klank en poëzie. Thijs kan zijn gevoelens prachtig omzetten in beschouwingen van natuurfenomenen en landschappen, op dezelfde golflengte opererend als Bill Callahan en Sufjan Stevens.

"Nick Drake’s unieke stijl en stem stellen me gerust en bieden een soort geborgenheid. Pink Moon is een rauw, puur en tijdloos meesterwerk." – Thijs Kuijken (I Am Oak)

A balladeer 
A balladeer, het alter ego van zanger en liedjesschrijver Maurinus de Goederen, staat bekend om zijn prachtige, verhalende liedjes. A balladeer heeft al de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland en een Zilveren Harp op zijn naam staan, maar ook nominaties voor een 3FM-, TFM-award en een Edison.

 “Ooit kreeg ik van een meisje de cd Way To Blue - An Introduction To Nick Drake. “Dat je maar ook zulke mooie muziek gaat schrijven” luidde haar boodschap op het cd-boekje. Dat is me helaas nog niet gelukt. Wel mocht ik in 2005 samenwerken met Nick Drake’s vaste strijkarrangeur; voor debuutalbum Panama arrangeerde Robert Kirby drie songs, waaronder publieksfavoriet ‘Robin II’. – Maurinus de Goederen (a balladeer). 

Danielle Lemaire – You Know I Am Not There. 
Dit concert is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Breda en MEZZ ter ere van de tentoonstelling Danielle Lemaire – You Know I Am Not There.

Kunstenaar en muzikant Danielle Lemaire neemt de bezoeker mee in haar persoonlijke zoektocht naar Nick Drake en de schoonheid en de betekenis van zijn muziek. Tegelijkertijd stelt ze vragen over de kwetsbaarheid van de kunstenaar in zijn of haar streven naar authenticiteit, en over de spanning tussen mythe en werkelijkheid. In haar werk speelt ze een geraffineerd spel met aan- en afwezigheid, met waarheid en fantasie. 

Inloop vanaf 15:00 uur
Kaarten zijn te verkrijgen via Mezz.

Danielle Lemaire
Danielle Lemaire's werk bestaat uit tekeningen, schilderijen, foto's, muziekwerken, films, soundperformances en installaties. Ze heeft haar eigen label: Inner Landscapes, waarop ze audiowerken, boeken en prints uitbrengt. Haar werk gaat over (persoonlijke) geschiedenissen die haar intrigeren en die ze tot de bodem uitzoekt of toont, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van de mens in een verlaten ruimte of een leeg landschap. Danielle Lemaire roept daarmee een verlangen op naar tijdloosheid en magie, naar iets wat verdwenen is en toch nog voelbaar. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op Danielle Lemaire - You Know I Am Not There - Stedelijk Museum Breda