KOP en Filmhuis Breda bieden samen podium voor kunst en film

Het Filmhuis Breda heeft in hun filmcafé ruimte om kunst te exposeren. Samen met KOP willen zij jonge makers in Breda een podium bieden. We selecteren in 2024 een aantal startende kunstenaars die we in combinatie met gearriveerde kunstenaars laten exposeren. De exposanten krijgen daarbij van het Filmhuis Breda de bijzondere kans om een film naar keuze te programmeren op groot scherm! 

Foto: Tessa Gielen, Filmhuis Breda

The Labyrint path

Vanaf 7 juni tot en met 4 augustus 2024 presenteren we de expositie The Labyrint path met werk van de bekende Bredase kunstenaar en dichter Yvon Né samen met startende kunstenaar Iris van Son. Een combinatie van hun werk is te zien in het filmcafé. Het menselijk lichaam vormt voor beide kunstenaars een belangrijke inspiratiebron. 

We vroegen de kunstenaars om een film aan te dragen die een inspiratiebron voor hun kunstenaarsschap vormt. Het Filmhuis Breda toont de keuzes op groot scherm! Op de avonden van de vertoning zijn de kunstenaars aanwezig om hun keuze persoonlijk toe te lichten. 

De opening van de expositie is op vrijdag 7 juni om 18:30 uur, gevolgd door een film naar keuze van Yvon Né. Op vrijdag 5 juli toont het Filmhuis de keuze van Iris. 

Over de kunstenaars

Yvon Né werkt vanuit het werkwoord werkelijkheid, want zij “werkt en is vol werkingen”. Ervaringen, gevoelens, gedachten en herinneringen, alles is energie. Deze complexiteit van krachten lééft, danst, verandert aldoor en vormt de inspiratie voor haar kunstenaarschap.
Het werk nodigt kijkers/lezers uit om zich open te stellen voor de geïnspireerde en inspirerende expressie van de vormen en gebeurtenissen die wij waarnemen - en na te denken over onze eigen rol en verantwoordelijkheid daarin.

(foto door Noor Haverman)

Iris van Son (student Beeldende Kunst aan st.Joost School of Art & Design in Breda) is een multidisciplinaire kunstenaar van Surinaamse afkomst met een focus op textiele installaties. Haar werk gaat over thema’s zoals escapisme, identiteit en zachtheid. In haar werk, verkent Iris het idee van alternatieve realiteiten en haar innerlijke wereld. Deze bevindingen drukt ze uit in schetsen en textielwerk.

 (afbeelding: werk van Iris van Son)

Praktische informatie

Expositie duur: 7 juni t/m 4 augustus 2024.
Exposanten: Yvon Né en Iris van Son.
Opening: vrijdag 7 juni om 18:30 (start film: 19:00 uur).
Filmkeuze Yvon Né: De Stalker - 7 juni 19:00 uur (aansluitend aan opening expositie).
Filmkeuze Iris van Son: nog onbekend - 5 juli 19:00 uur (18:30 uur welkomstwoord met kunstenaar).
Locatie: Filmhuis Breda, Keizerstraat 19F Breda (Breda Botanique).

Entree voor de expositie is gratis.
Wil je de films zien? Koop dan een ticket via Filmhuis Breda.
Er is een mogelijkheid om vooraf te eten bij het filmhuis.

Over Filmhuis Breda

Filmhuis Breda is dé plek waar je geniet van fantastisch goeie films. Films die een plek op het grote scherm verdienen, maar tot nu toe Breda zijn gepasseerd. Films die nostalgie oproepen, maar ook films van kersvers filmtalent die we een podium geven. Films die je laten kennismaken met andere culturen, die je bijblijven en waar je over napraat. Filmhuis Breda is gevestigd in Breda Botanique, Keizerstraat 19F in Breda. 

Over KOP

KOP staat voor Kunstenaars Ontwikkel Platform en biedt startende professionele kunstenaars de kans zich te ontwikkelen tot zelfstandig professionele kunstenaars. De vijf jaar na hun afstuderen biedt KOP kunstenaars de opdrachten, de bege­leiding, de kennis en de relaties die zij nodig hebben voor hun doorontwikkeling en professionalisering.