Internationale dag van monumenten en opgravingen

Vandaag is het internationale dag van monumenten en opgravingen. Om stil te staan bij deze dag hebben we hieronder wat mooie Bredase monumenten uitgelicht.

De Grote kerk: het belangrijkste monument van Breda


Grote Kerk
Midden in het centrum staat de Grote Kerk van Breda. Het is een kerk met een rijk cultuurhistorisch verleden uit de 15e eeuw.

Niet alleen de imposante architectuur van de buitenzijde van het gebouw, maar ook de in de kerk aanwezige monumenten, gewelf- en muurschilderingen maken het gebouw tot het belangrijkste monument van Breda.

Zeer bijzonder is de Prinsenkapel met zijn met bladgoud beklede plafond, waar de voorvaderen van ons Koninklijk Huis begraven zijn.


De koepel 
De koepelgevangenis van Breda maakt deel uit van een justitieel complex in het centrum van Breda. De gevangenis is een van de drie in Nederland bestaande koepelgevangenissen. Het complex werd eind 19e eeuw gebouwd om langdurige straffen –tot levenslang- uit te zitten, wat nog gold voor de Vier van Breda, oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het azc Breda in de Koepel te vinden: opvangcentrum voor vluchtelingen.


Poolse tank
'1e Pantserdivisie-29.10.1945' 
Deze Duitse Panther tank werd in 1945 door de Poolse bevrijders van Breda geschonken aan Breda. Tot 2004 was de tank in originele staat. De restauratie in 2004 heeft er een prachtig monument van gemaakt. Zo is de tank in de originele camouflagekleuren gespoten en zijn slechte delen vervangen. Het gehele nog aanwezige interieur en motor van de tank zijn verwijderd aangezien dit voor de als monument gebruikte tank geen meerwaarde biedt. Praktisch alle onderdelen van de tank zijn gereviseerd en geconserveerd door middel van een speciale coating. Ook is de tank op een voetstuk geplaatst om de onderkant te beschermen tegen vocht.De tank staat op de hoek van de Paul Windhausenweg en het Wilhelminapark.Baroniemonument
Aan het begin van Stadspark Valkenberg vind je het Nassau-Baroniemonument. Het monument vertelt iets over de wordingsgeschiedenis van de stad Breda, de Heren van de stad uit het Huis van Nassau en de 600-jarige band die de stad heeft met het Huis van Nassau. In het begin van de 20e eeuw werd het monument door Koningin Wilhelmina onthuld. Het beeld herinnert aan de inhuldiging van de eerste Bredase Nassau en zijn gemalin als Heer en Vrouwe van Breda. Behalve de wapenschilden van 20 gemeenten rond de Baronie is ook de Leeuw van Nassau vertegenwoordigd op het monument.Bouvigne
'Een historische buitenplaats' Op landgoed Bouvigne staan verschillende gebouwen. Het oudste en meest bekende is wel het gelijknamige kasteel. Verder kun je hier ook de kapel, het koetshuis en het Hof van Bouvigne bezoeken.

De prachtige tuinen bij het kasteel zijn het bezoeken meer dan waard. Geïnspireerd door de mode van die tijd, vindt u op het landgoed tuinen uit Frankrijk, Engeland en Duitsland. In 2010 is ook de boomgaard, die oorspronkelijk aan de zuidzijde van het landgoed lag, in ere hersteld.

.