Eerste lustrum ROOTZZ met onder andere Baptiste W. Hamon, Jesca Hoop en Alberta Cross

Het eerste lustrum van festival ROOTZZ is op 29 oktober een feit. De eerste namen zijn bekend gemaakt, op de laatste zaterdag van oktober speelt Parijzenaar Baptiste W. Hamon zijn americana chansons, de Amerikaanse Jesca Hoop haar onderscheidende folk en brengt Alberta Cross uit Engeland solo indierock-/indiefolkliedjes. Meer namen voor deze vijfde editie worden in de aanloop naar het festival bekend gemaakt. 


ROOTZZ is een indoor festival voor rootsmuziek dat plaats vindt in het Bredase poppodium Mezz, geïnitieerd en georganiseerd in samenwerking met het Eindhovense boekings- en perspromotiekantoor Harvest Music. Tickets zijn te koop via de website van Mezz, voor € 20,- per stuk. De deuren van Mezz gaan om 19.30 u open, de eerste act speelt om 20.00 u. 

Baptiste W. Hamon (FR)

Tijdens een van zijn zeldzame bezoeken aan Frankrijk doopte de Amerikaanse country- en folkmuzikant, zanger en verhalenverteller Townes Van Zandt – een van de absolute helden van Baptiste W. Hamon – zijn croissant in een groot glas Jack Daniels. Als ontbijt. Een bizarre kruising van Amerikaanse en Franse tradities, en een treffende metafoor voor de muziek van Baptiste W. Hamon. Met Jusqu’à La Lumière’ is dit jaar zijn derde album verschenen. “Wat een bijzondere combinatie: Franstalige chansons met Amerikaanse country en americana á la Townes Van Zandt. Parijzenaar Baptiste W. Hamon doet het. (…) Matthijs en Rob, letten jullie op?”, schreef dagblad Trouw naar aanleiding hiervan. Van Nieuwkerk en Kemps zijn meer dan welkom op ROOTZZ, net als iedereen. 

Jesca Hoop (USA)

De Amerikaanse singer-songwriter Jesca Hoop heeft op plekken over de hele wereld geleefd en die ruime levenservaring hoor je terug in haar muziek. Ooit ontdekt door Tom Waits, in de band van Peter Gabriel gezongen en naar de UK verhuisd op voorspraak van Elbow-frontman Guy Harvey. Inmiddels woont ze al enige jaren in Manchester, maar naast haar huidige huis kent ook haar muziek een Brits fundament, in traditionele folk. Haar liedjes kennen echter ook invloeden uit andere genres en hebben zeker hun ruwe en experimentele kanten. Dat hoor je ook terug in haar karakteristieke stem, Hoops inventieve zangkunsten zijn al even prachtig als indrukwekkend. Daarmee weet ze de ROOTZZ-bezoeker ongetwijfeld aan het podium gekluisterd te houden.Alberta Cross (UK)

Alberta Cross heeft er al een imposante tourgeschiedenis opzitten. Als headliners, maar ook met mega-acts als Oasis, Neil Young, Black Rebel Motorcycle Club en Mumford and Sons. Gelukkig heeft het aangezicht van al die immense arena’s niet tot duizend-en-één-dozijn-stadionrock geleid. Integendeel, de van oorsprong Zweedse Petter Ericson Stakee is inmiddels het enige originele bandlid, maar blijft onverstoorbaar prachtige liedjes afleveren. Dat zijn indierock- en folkrockcreaties ook in een gestripte versie meer dan overeind blijven, bewijst hij met zijn soloshow op ROOTZZ.