Colleges voor kinderen in Stedelijk Museum Breda

Nieuwsgierige kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen ook deze lente weer met hun vragen terecht in Stedelijk Museum Breda. In samenwerking met MuseumJeugdUniversiteit organiseert het museum een reeks kindercolleges waarbij wetenschappers, onderzoekers en experts antwoord geven op spannende vragen over de collectie van het museum. 


Laat je verbazen door de feiten en verhalen die de kunst en geschiedenis van Breda nu nog voor je verborgen houden. Verken de wereld van de kunstexperts en ontdek bijvoorbeeld waarom kunst soms zoveel kost, wie er vroeger in het museum woonden en wanneer we naar de ruimte verhuizen. 

Hieronder tref je een overzicht van alle geplande colleges in het museum.

Wie woonden er in er het Oudemannenhuis?
Zaterdag 19 maart 10:00 - 11:00
Het gebouw van Stedelijk Museum Breda heeft vele functies gehad, zo is het meer dan 150 jaar een Oudemannenhuis geweest. Wat is dat precies? Hoe ging het leven van bejaarden en vroeger aan toe, en wanneer mocht je er komen wonen? Hoe zag het huis eruit en was het ingericht? Archeoloog en cultuurhistoricus Hans de Kievith vertelt over de geschiedenis van het gebouw, en vooral over het leven erbinnen.

Hoe waren de kinderjaren van Vincent van Gogh?
Zaterdag 16 april 10:00 - 11:00
Vincent van Gogh heeft op vele plekken gewoond, maar groeide op in Zundert en kwam als kind ook in Breda. Hoe was zijn kindertijd? Wat vond hij leuk om te doen, met wie speelde hij graag? Wilde hij als kind ook al kunstenaar zijn? Ontdek de verhalen uit de jeugd van Vincent samen met René van Blerk van het Van Gogh Museum.

Hoe kunnen we in de ruimte gaan wonen?
Zaterdag 21 mei 10:00 - 11:00
Volgens de experts gaan we in de toekomst in de ruimte wonen. Maar hoe ziet ons leven er daar dan uit en hoe komen we daar? Er is veel wat we nog steeds niet weten over het heelal, maar ondertussen wordt er wel steeds meer door de ruimte gereisd. Hoe werkt dat en hoe ziet de toekomst er daar uit? Ontrafel samen met astronoom Leon Houben de mysteries van het heelal en leer meer over de eindeloze ruimte.

Schrijf je in en haal je MJU-diploma
Voor €20,- bezoek je alle colleges. Schrijf je in via https://museumjeugduniversiteit.nl/collegereeksen/van-het-verleden-tot-in-de-toekomst/

MuseumJeugdUniversiteit
De MuseumJeugdUniversiteit is in 2009 gestart in het Rijksmuseum van Oudheden. Inmiddels worden er jaarlijks in meer dan 50 musea kindercolleges gegeven. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar en zijn er bachelors en masters te halen.

Aan het begin van de reeks krijgen de studenten van 8 tot en met 12 jaar hun eigen collegekaart en aan het eind het MuseumJeugdUniversiteit-diploma. 

Stichting MuseumJeugdUniversiteit werkt samen met de Nederlandse Museumvereniging, VSC (Vereniging van science centra en wetenschapsmusea), KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en de kinderkrant Kidsweek. 

Stedelijk Museum Breda 
Stedelijk Museum Breda is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen. Projectruimte NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek