3 november: Hubkesdag!

Het is inmiddels al een eeuwenoude traditie; het inzegenen van de 'Hubkes' oftewel Hubertusbrood. Hubkes zijn kleine broodjes, vaak verkocht met anijszaad of krenten, maar ook lekker simpel wit. Pastor Schnell heeft deze broodjes vandaag ingezegend bij Bakkerij Kottier. Lees je mee? 


Nu vraag je je misschien af, waar komt deze traditie vandaan? Het Hubertusbrood is vernoemd naar de heilige Hubertus van Luik. Eind zevende eeuw ging Hubertus op Goede Vrijdag op jacht. Hij kreeg een groot edelhert in het vizier en nét voordat hij dit dier wou schieten, verscheen er een verlicht kruis in het gewei van het hert. Hij liet het beest leven en bekeerde zich. Na deze gebeurtenis werd Hubertus priester en daarna zelfs bisschop van Maastricht. 

Op zijn naamdag, drie november 743, werd Hubertus heiligverklaard. De traditie van de broodjes kwam pas een aantal jaar later, namelijk in 800 in de Ardennen. Hier ontstond de gewoonte om gezegende broodjes aan honden te geven, om daarmee het gevaar van hondsdolheid af te weren. Later werd het ook uitgedeeld aan de armen die evenveel risico liepen om deze gevreesde ziekte op te lopen. 

Tegenwoordig worden ze niet alleen uitgedeeld maar kun je ze op deze speciale dag ook gewoon zelf kopen! Hubkesdag is een typisch West-Brabantse traditie, vooral in Breda en omgeving. En speciaal voor Hubkesdag heeft Bakkerij Kottier een leuke aanbieding: Hubkes met of zonder krenten voor €0,50 per stuk óf 10 voor €4,50! De Hubkes bakken ze tot a.s. zondag.