Museum De Kunst van het Leven

Markt 59, Etten-Leur

4/ 5

Op 21 mei 2022 opende een geheel vernieuwd museum in Etten-Leur de deuren voor het publiek. Read more

Op zaterdag 21 mei 2022 opende een geheel vernieuwd museum in Etten-Leur de deuren voor het publiek. Het voormalige Streekmuseum Etten+Leur heet vanaf nu Museum De Kunst van het Leven. Op vrijdag 20 mei 2022 verrichtte de burgemeester de officiële openingshandeling.

Het museum zal in de toekomst intensief samenwerken met de Van Gogh Kerk Etten-Leur. Met gebundelde krachten hebben de twee plekken de ambitie om een bloeiende culturele hotspot te worden voor liefhebbers van Van Gogh, de tijd dat deze wereldberoemde kunstenaar in Etten woonde en het erfgoed van onze mooie gemeente Etten-Leur.

Gelegen in het Sint Paulushofje aan de Markt, dat oorspronkelijk bedoeld was voor de huisvesting van arme vrouwen maar dat tot op de dag van vandaag nog steeds wordt bewoond, bevindt zich Museum Kunst van het Leven. Erfgoedexpert Ineke Strouken vertelt over het proces: "Eind 2020 werd mij gevraagd advies te geven over de toekomst van het Streekmuseum en de Van Gogh Kerk. Door het verhaal van Van Gogh als kapstok te nemen, konden geschiedenis, psychiatrie en kunst aan elkaar gekoppeld worden. Dat zie je terug in dit museum."

Je komt het museum binnen bij het winkeltje, De Grutterij. Via het oude cafeetje kom je terecht in een ruimte die stilstaat bij de geschiedenis van de psychiatrie in Etten-Leur. Ook is er een ruimte met aandacht voor de eerste gemotoriseerde vlucht met een vliegtuig boven Nederlands grondgebied. Dat geschiedwaardige moment vond plaats in juni 1909. Absoluut pareltje op de begane grond is de Van Gogh Boerenkamer uit de tijd dat de familie Van Gogh in Etten woonde (1875-1882). Op de eerste verdieping zijn in een moderne en interactieve presentatie vooral oude ambachten terug te vinden.

Het vernieuwde museum is leuk voor het hele gezin. Extra interessant is een combinatiebezoek met de Van Gogh Kerk.

Naast dat in het museum alles te zien is over de verschillende aspecten van het verleden van Etten-Leur, wordt ook een plek gecreëerd voor jong en oud. Interactiviteit wordt gecombineerd met fysieke activiteiten en educatie voor scholen. Hierbij kun je denken aan presentaties, open podia, workshops voor scholen, schildercursussen en nog veel meer. Een echte ontmoetingsplaats voor iedereen!

OPENINGSTIJDEN
-zondag en maandag: gesloten
-dinsdag en woensdag: uitsluitend open voor groepen op afspraak, geen individueel bezoek.
-donderdag: 13:00 - 17:00 uur
-vrijdag: 13:00 - 17:00 uur
 -zaterdag: 13:00 - 17:00 uur

TOEGANGSPRIJZEN
Volwassenen - € 8,00
65+ jaar - € 8,00
Jeugd t/m 12 jaar - Gratis
Jeugd 13 t/m 17 jaar - € 4,00
CJP - Niet van Toepassing
Museumkaart - GratisMarkt 59, 4875CC Etten-Leur