Slotje Brakestein (of: Braeckesteijn) is een van de slotjes te Oosterhout. In 1422 werd melding gemaakt van een omgrachte boerderij op deze plaats, en in 1569 was sprake van 't Huys van den Brake. In 1688 werd de naam Brakestein gebruikt. In het begin va… Read more
Slotje Brakestein (of: Braeckesteijn) is een van de slotjes te Oosterhout. In 1422 werd melding gemaakt van een omgrachte boerderij op deze plaats, en in 1569 was sprake van 't Huys van den Brake. In 1688 werd de naam Brakestein gebruikt. In het begin van de 18e eeuw bestond het huis uit twee haaks op elkaar staande vleugels, die iets voor 1830 tot een vierkant werden uitgebouwd. In 1854 werden de bijgebouwen opgericht.
Het huis werd achtereenvolgens bewoond door de families Camerlinck, Van Polloysen, Van Bruheze, Van Ruigelberg, Van Brecht, Guerrie, Ruysenaers, De Vries, Hallungius en, sedert 1835, Van Oldenzeel tot Oldenzeel. In dat jaar was het slotje nog geheel omgeven door plaisiergrachten. De omgrachting werd niet veel later gedeeltelijk gedempt en ook het poortgebouw werd afgebroken.
In 1977 stierf de laatste telg van het geslacht Van Oldenzeel tot Oldenzeel. Het huis was toen nog een tijd een partycentrum, en werd later gebruikt als kantoorpand.
Tegenwoordig is het een blokvormig, witgepleisterd bouwwerk met twee bouwlagen en een zolder. De ingangspartij is in empirestijl. Deze wordt links en rechts geflankeerd door twee dubbele luiken die altijd gesloten blijven: Er bevinden zich geen vensters achter.
Het gebouw wordt omgeven door een klein park in Engelse landschapsstijl uit het begin van de 19e eeuw. Ook is er een koetshuis. Het geheel is geklasseerd als rijksmonument.
Slotje Spijtenburg is rond het jaar 1500 gebouwd door Jan Henrick Adriaen Oomen, een rijke boer uit Oosterhout. Deze boer wilde een eigen slotje bouwe...
Ons restaurant is gevestigd in het oude Koetshuys van Slotje Brakestein wat deel uitmaakt van het stadspark in Oosterhout. Midden in het drukke stadsc...