Van Gogh Kerk Etten-Leur open voor bezoek
Alles wat je altijd al wilde weten over het begin van de kunststenaarscarrière van Vincent van Gogh! Read more
In december 2014 is de voormalig Nederlands Hervormde Kerk aan het Raadhuisplein omgedoopt tot Van Gogh Kerk. Een bezoek aan de kleurrijke kerk is zeker de moeite waard!
Het gebouw dateert uit de dertiende eeuw als overgebleven gedeelte (het middenkoor ) van een verder verdwenen 16e eeuwse hallenkerk. De toren dateert uit 1771. De vader van Vincent van Gogh, Theodorus, was hier van 1875 tot 1882 zeven jaar predikant en zijn zoon Vincent woonde en werkte in 1881 in Etten-Leur. De kerk is sinds 1986 in gebruik als Raadzaal van de gemeente Etten-Leur.
Sinds 19 december 2014 is naam gewijzigd naar de Van Gogh kerk. Hier staat het Jacobus Zeemansorgel, in 1699 gebouwd door Jacobus Zeemans, organist en orgelmaker te Breda. Dit orgel betreft één van de 32 nog aanwezige orgels in ons land die onderdelen bevatten uit de 17e eeuw. In Noord-Brabant zijn er nog maar vier instrumenten uit deze periode. Dit orgel heeft dus grote historische waarde.
Vincent van Gogh
Op het moment dat de familie Van Gogh zich in de pastorie in Etten vestigt (1875), is Vincent 22 jaar. Hij woont weliswaar niet meer bij zijn ouders, maar keert wel heel regelmatig terug naar het ouderlijk huis. Vaak omdat hij geld nodig heeft, maar toch ook omdat Brabant en Etten hem na aan het hart liggen. De 28-jarige Vincent keert voorjaar 1881 voor een langere periode terug naar het ouderlijk huis in Etten. Dit keer heeft hij een plan. Hij zou kunstenaar worden.
Deze ambitie is voelbaar in de Van Gogh Kerk, waar we u in een aantal thema’s Vincent’s Ettense verhaal laten beleven. Hoe hij worstelde met tekenen en er met hard oefenen steeds beter in werd. Hoe hij hield van het landschap. Hoe hij verliefd werd op zijn nicht Kee Vos en het drama dat zich toen ontrolde. Hoe hij ruzie kreeg met pa. Hoe hij Etten weer verliet, maar het nooit vergat.
Etten betekende het kantelpunt in het leven van Vincent van Gogh! Een verhaal dat zich laat lezen als een roman. Mooi, bijzonder, kleurrijk en inspirerend.
TIP: combineer je bezoek aan de Van Gogh Kerk met een bezoek aan Museum de Kunst van het Leven in het Sint Paulushofje. Daar is onder andere een Van Gogh boerenkamer te zien.
Openingstijden kerk:
Woensdag t/m zaterdag en op de laatste van iedere maand (Koopzondag) van 13.30-17.00 uur. De entree is op Markt 4. De kerk is nog t/m zaterdag 28 september te bezoeken. Daarna is de kerk tot voorjaar 2025 gesloten i.v.m. een herinrichting voor een multimediale Van Gogh Experience.
Kijk voor alle actuele openingstijden op de website. Info: www.vangoghkerk.nl
Let op: openingstijden kunnen afwijken. Kijk daarom altijd even bij ons online ticketoverzicht of er tickets beschikbaar zijn: Tickets