BB'ers die Breda kleur geven

De lijst met Bekende Bredanaars is lang, volgens Wikipedia. Ze acteren, draaien platen, rappen of maken furore door heel veel te knuffelen. We vissen er vijf voor je uit, vijf mensen die op hun geheel eigen manier een bijdrage hebben geleverd aan onze toch al eigenzinnige stad.


Tiësto (Tijs Verwest, DJ/producer)
Als je tot de directe entourage van Tijs Verwest oftewel Tiësto behoort, krijgt het woord reisverzekering een andere betekenis. De DJ/producer vloog volgens HP/De Tijd al ruim zestig keer de aardbol rond. Reissite Travelbird noemde hem in 2017 de artiest met de meeste airmiles ooit. Als zijn vaste begeleider ben je simpelweg verzekerd van vlieguren. Verwest werd op 17 januari 1969 geboren in Breda en in 42 jaar later uitgeroepen tot beste DJ aller tijden.

Sylvie Meis (model/actrice/presentatrice)
Ze staat bij menigeen bekend als voetbalvrouw, aangezien ze getrouwd was met Rafael van der Vaart. Maar Sylvie heeft meer in haar mars. Natuurlijk wordt ze geroemd om haar looks, die haar een carrière als model bezorgden, maar als presentatrice werd ze een publiekslieveling bij onze Oosterburen, waar ze de talentenjacht Deutschland sucht den Superstar presenteerde. We zullen haar niet snel tegenkomen in De Bommel of The Butler, aangezien ze al jaren in Hamburg woont.

Extince (Peter Kops, rapper)
Niet geboren in Breda (want Oosterhout), maar er wel groot mee geworden: Peter Kops alias rapper Extince, die de koosnaam Breedje-Da landelijk bekend maakte. "Terug in Oosterhout en Breedje-da memme kameraden ben ik super lauw", rapt hij in Binnenlandse Funk. Zijn snelle tong en scherpe teksten vormden een tegenwicht voor de Amsterdamse branie van Osdorp Posse, hetgeen uitmondde in de ene na de andere diss. En dat terwijl ze kort daarvoor nog gebroederlijk de single Turbotaal hadden opgenomen.

Adelheid Roosen (actrice/schrijfster, theatermaakster)
De flamboyante actrice Adelheid Roosen zag in Breda op 30 juni 1958 het levenslicht en behalve veel verschijningen op tv en het witte doek baart ze zo nu en dan opzien. De ene keer door 'directe en soms grove en taboedoorbrekende uitlatingen' (quote Wikipedia), de andere keer door een Loden Leeuw te winnen voor een volgens velen irritante reclame voor een uitvaartbedrijf in 2015.

Ruud Benard (tv-knuffelaar en tegenwoordig sportschoolhouder)
In het programma Big Brother werd Ruud Benard bekend als fulltime knuffelaar. Na de periode dat hij een landelijke hype was, begon hij de Bredase sportschool Bress. Op de website daarvan staat van alles over yoga, apenkooien, pubquizzen en wijnproeverijen, maar niets over knuffelen. Wij hopen dat Ruud dat tijdens de coronacrisis niet verleerd is.